Millvina Dean

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Millvina Dean
Millvina dean-april 1999.jpg
Millvina Dean i 1999
Født2. februar 1912[1]Rediger på Wikidata
BranscombeRediger på Wikidata
Død31. mai 2009[1][2]Rediger på Wikidata (97 år)
Ashurst, HampshireRediger på Wikidata
Utdannet ved Fazenda Vale airfieldRediger på Wikidata
Beskjeftigelse KartografRediger på Wikidata
Nasjonalitet StorbritanniaRediger på Wikidata

Elizabeth Gladys Millvina Dean (født 2. februar 1912, død 31. mai 2009) var en britisk kvinne kjent som den siste overlevende fra RMS «Titanic». Hun var den yngste passasjeren ombord, og hadde ingen minner fra Titanic.

Tidlig liv[rediger | rediger kilde]

Millvina ble født i London 2. februar 1912. Foreldrene var Bertram Frank Dean og Georgette Eva Light. Hun hadde en eldre bror, Bertram Vere Dean som ble født i mai 1910. Hun giftet seg aldri, og fikk ingen barn.[3]

Titanic[rediger | rediger kilde]

Millvinas foreldre bestemte seg for å forlate England og emigrere til Wichita, Kansas hvor hennes far skulle åpne en tobakksbutikk. Familien Dean skulle egentlig ikke ha vært med på Titanic, men på grunn av en kullstreik ble de overflyttet til Titanic som tredjeklassepassasjerer i Southampthon. Millvina var nesten fylt to måneder da de gikk ombord på skipet. Millvinas far følte kollisjonen med isfjellet natt til 15. april 1912, og etter nærmere undersøkelser returnerte han til lugaren, for å beordre kona og barna sine om å kle på seg og gå opp på dekk. Millvina, hennes mor og bror ble alle plassert i livbåt nr.10, og overlevde. Hennes far omkom, og om han ble funnet, ble han aldri identifisert.

Senere liv[rediger | rediger kilde]

Millvina slet med høye regninger på pleiehjemmet hvor hun bodde på sine eldre dager. For å kunne nedbetale noen av disse solgte hun derfor deler av Titanic-samlingen sin. Hun døde 31. mai 2009, 97 år gammel.

Referanser[rediger | rediger kilde]