Liste over norske passasjerer om bord på RMS «Titanic»

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
18 år gamle Arne Fahlstrøm omkom i Titanic-forliset.

Dette er en komplett liste over norske passasjerer om bord på RMS «Titanic» på skipets første og siste ferd fra Southampton til New York via Cherbourg og Queenstown i 1912.

Av de 2 223[trenger referanse] passasjerene som reiste på «Titanic» var 31 norske statsborgere.[1] 28 av dem reiste på 3. klasse, én på 2. klasse og to på 1. klasse.[2] De fleste av nordmennene gikk om bord i Cherbourg. 10 norske passasjerer overlevde, mens 21 omkom.

Liste over de norske passasjerene[rediger | rediger kilde]

Nøkkel
Passasjeren omkom.
Passasjeren overlevde.
MB Fartøyet CS «Mackay-Bennett» hentet liket opp av havet (lik nr. 1 - 306)
Navn Født Hjemmehørende Klasse Skjebne Livbåt Liknr. Notater[3]
Karen Marie Abelseth 1895 Romsdals amt[a] 3. klasse overlevde 16 Samme reisefølge til Olaus Abelseth. Livbåt 16 ble låret fra babord side.[4]
Olaus Jørgensen Abelseth 1886 Romsdals amt[a] 3. klasse overlevde A Abelseth emigrerte i 1902, på vei hjem etter besøk i Norge. Sammen med Olaus ble fem nye emigranter fra samme distrikt med. Det ble ikke tid til å låre livbåt A, som tok sjøen i det forskipet sank dypere.[5]
Albert Kaurin Andersen 1878 Bergen 3. klasse omkom 260MB Sjømann som var i et reisefølge med tre personer på vei til nytt arbeid på dampskipet «Edda».
Hans Martin Monsen Birkeland 1890 Bremnes 3. klasse omkom Reisefølget til Knud Rommetvedt, på vei for å mønstre på «Norheim».
Karl Edwart Dahl 1866 Kirkenes 3. klasse overlevde Emigrant fra Australia. Han var på vei for å besøke slekt.
Arne Joma Fahlstrøm 1893 Christiania 2. klasse omkom Var fra en kjent teaterfamilie.
Daniel Danielsen Grønnestad 1879 Bokn 3. klasse omkom Emigrerte 1900. Han hadde vært på sitt sekstende besøk i Norge.
Ingvald Olai Olsen Hagland 1884 Skåre 3. klasse omkom Fisker som emigrerte i 1900. Han vendte hjem til Norge i 1909 og giftet seg der.
Konrad Mathias Reiersen Hagland 1892 Skåre 3. klasse omkom Ingvalds svoger.
Johan Martin Holten 1884 Kristiansund 3. klasse omkom Reisefølget til Albert Andersen.
Bernt Johannes Johannesen 1882 Avaldsnes 3. klasse overlevde 13 Bestemte seg for å dra til USA for å få nytt arbeid. I livbåt 13 sammen med Fridtjof Arne Madsen og Arthur Carl Olsen.[6]
Johannes Halvorsen Kalvik 1890 Skånevik 3. klasse omkom Småbruker og snekker.
Fridtjof Arne Madsen 1888 Trondheim 3. klasse overlevde 13 Sjømann fra Trøndelag. Han hadde besøkt Norge i 1952. I livbåt 13 sammen med Bernt Johannes Johannesen og Arthur Carl Olsen[6]
Karl Albert Midtsjø 1890 Ski 3. klasse overlevde 15 Delte lugar med Johannes Nysveen. Livbåt 15 holdt på å bli låret rett på livbåt 13. I siste sekund ble repene i båten under kuttet.[7]
Sigurd Hansen Moen 1885 Skjåk 3. klasse omkom Reisefølget til Olaus Abelseth.
Albert Johan Moss 1882 Bergen 3. klasse overlevde B Reisefølget til Knud Rommetvedt, på vei for å mønstre på «Norheim». Reddet seg på den kapseiste livbåt B, sammen med bla.a Andrestyrmann Lightoller.[8]
Adolf Mathias Nicolai Olsen Humblen 1869 Humla 3. klasse omkom Samme reisefølge til Olaus Abelseth.
Johannes Hansen Nysveen 1851 Øyer 3. klasse omkom Dro til USA for å forpakte bort gården sin der til sønnene sine.
Arthur Carl Olsen 1903 New York 3. klasse overlevde 13 Carl Olsens sønn, og den yngste av de norske passasjerene på skipet. I livbåt 13 sammen med Bernt Johannes Johannesen og Fridtjof Arne Madsen.[6]
Carl Sigwart Andreas Olsen 1870 Trondheim 3. klasse omkom Emigrant på vei tilbake etter å ha hentet sønnen Arthur i Trondheim.
Henry Margido Olsen 1884 Trondheim 3. klasse omkom Reisefølget til Albert Andersen.
Ole Martin Olsen 1885 Sør-Dakota 3. klasse omkom Emigrant som var født i USA og bosatt i Canada. Han hadde besøkt slekten sin i Sunnhordland.
Thor Andersen Olsvigen 1892 Ådal 3. klasse omkom Handelsbetjent.
Olaf Pedersen 1883 Sandar 3. klasse omkom Sjømann og fisker.
Knud Paust Rommetvedt 1863 Sola 3. klasse omkom Skipskaptein som var i et reisefølge på tre stk, på vei til Philadelphia for ny post på dampskipet «Norheim».
Anna Kristine Salkjelsvik 1890 Skodje 3. klasse overlevde C Samme reisefølge til Olaus Abelseth. Anna kom i samme livbåt som rederieier J. Bruce Ismay.[9]
Lena Jakobsen Rasmussen 1849 Haugesund 3. klasse omkom Emigrant som var på vei for å besøke datteren sin i Dakota, etter en tur hjemme i Norge.
Simon Sivertsen Sæther 1868 Børsa 3. klasse omkom Emigrerte til Sør-Afrika i 1909. Han var på vei til USA for å besøke søsken.
Peter Andreas Laurits Andersen Søholt 1892 Sjøholt 3. klasse omkom Samme reisefølge til Olaus Abelseth.
Engelhart Cornelius Østby 1847 Christiania 1. klasse omkom Juvelér som emigrerte til USA i 1869.
Helene Ragnhild Østby 1889 Providence,
Rhode Island
1. klasse overlevde 5 Engleharts datter, som kun hadde vært i Norge en gang, i 1907. Livbåt 5 var nummer to til å bli låret fra styrbord side.[10]

Referanser[rediger | rediger kilde]

Fotnoter[rediger | rediger kilde]

Type numrering
  1. ^ a b Benevnelsen «Romsdal» i listen viser til Romsdals amt, de to Abelseth kom fra Ørskog på Sunnmøre. «Humla» er en øy i dagens Ålesund kommune.

Siteringer[rediger | rediger kilde]

  1. ^ NRK- Titanic lokket med seg 8000 sigarer
  2. ^ Norske passasjerer p RMS «Titanic»
  3. ^ A-magasinet i april 2012.
  4. ^ «Livbåt 16; encyclopedia-titanica.org». Encyclopedia Titanica. Besøkt 11.01.2016. 
  5. ^ «Livbåt A; encyclopedia-titanica.org». Encyclopedia Titanica. Besøkt 11.01.2016. 
  6. ^ a b c «Livbåt 13; encyclopedia-titanica.org». Encyclopedia Titanica. Besøkt 11.01.2016. 
  7. ^ «Livbåt 15; encyclopedia-titanica.org». Encyclopedia Titanica. Besøkt 11.01.2016. 
  8. ^ «Livbåt B; encyclopedia-titanica.org». Encyclopedia Titanica. Besøkt 11.01.2016. 
  9. ^ «Livbåt C; encyclopedia-titanica.org». Encyclopedia Titanica. Besøkt 11.01.2016. 
  10. ^ «Livbåt 5; encyclopedia-titanica.org». Encyclopedia Titanica. Besøkt 11.01.2016. 

Litteratur[rediger | rediger kilde]