Herbert Pitman

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Herbert John «Bert» Pitman
Lightoller and Pitman.jpg
Pitman (til venstre) sammen med kollega fra RMS «Titanic», Charles Lightoller.
Født20. november 1877Rediger på Wikidata
SomersetRediger på Wikidata
Død7. desember 1961Rediger på Wikidata (84 år)
SomersetRediger på Wikidata
Beskjeftigelse Tredjestyrmann ombord på RMS «Titanic»
Nasjonalitet StorbritanniaRediger på Wikidata

Herbert John «Bert» Pitman (født 20. november 1877 i Sutton Montis i Somerset, død 7. desember 1961) var tredjestyrmann ombord på passasjerskipet RMS «Titanic» da det forliste i Atlanterhavet i april 1912, og den eneste blant dekksoffiserene som ikke var medlem av Royal Naval Reserve (RNR).

Under forliset hadde Pitman ansvar for livbåt nr. 5. Denne båten hadde femten menn fra første klasse ombord, en vesentlig forskjell fra den vanlige passasjersammensetningen på den tiden.[1] Da han ble spurt om dette under den amerikanske havarikommisjonen som fulgte etter katastrofen, forklarte han at det var fem menn ombord – eller et «halvt dusin». Det har i ettertid vært stor undring på hvordan kan kom fram til dette anslaget.[1] Pitman og kollega Charles Lightoller var i tillegg blant de som hevdet at «Titanic» forliste intakt, uten å brekke i to, som andre passasjerer hevdet. I 1985, da vraket ble funnet av Robert D. Ballard, ble det fastslått at skipet faktisk brakk i to, og at Pitmans og Lightollers teori var feil.[2]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ a b Lothe & Sebak 2012, s. 149-150
  2. ^ Lothe & Sebak 2012, s. 25

Kilder[rediger | rediger kilde]

  • Lothe, Jakob og Sebak, Per Kristian (2012). Titanic: Historie, myte, litteratur og film (norsk). Oslo: Pax forlag. ISBN 9788253034980. 
personstubbDenne biografien er foreløpig kort eller mangelfull, og du kan hjelpe Wikipedia ved å utvide den. (Se stilmanual)