Økologi

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Ecologia.jpg

Økologi er læren om interaksjonene mellom organismer og miljøet. Faget er dermed en del av biologien, men har også mange berøringspunkter med andre vitenskaper, som geologi, geografi, kjemi og også samfunnsvitenskapene.

Utenfor biologien har «økologi» fått en tilleggsbetydning, som bare delvis har med vitenskapen økologi å gjøre: Spesielt adjektivet «økologisk» brukes ofte som omskrivning før «miljøvennlig» eller «bærekraftig».

Ordet økologi[rediger | rediger kilde]

Ordet økologi stammer fra to greske ord; Oikos [οίκος] som betyr hushold og Logos [λόγος] som betyr læren om.

Økologiens miljøbegrep[rediger | rediger kilde]

Når økologi defineres som læren om interaksjonene mellom organismer og miljøet, må man være klar over hva økologien legger i begrepet «miljø». Miljø betegner i økologiens sammenheng en rekke vidt forskjellige faktorer:

Helheten av en organismes relasjoner eller interaksjoner med miljøet betegnes som organismens nisje.

Økologiske interaksjoner[rediger | rediger kilde]

Interaksjoner står sentralt i økologien. Det som menes med interaksjon er at individer på en eller annen måte påvirker andre individer – enten av andre arter eller artsfrender. En nyttig inndeling av former for interaksjon tar utgangspunkt i om interaksjonen er fordelaktig (+), negativ (–) eller nøytral (0) for de involverte partene. Den følgende listen gir en oversikt med fagord og lenker:

Økologiens fagområder[rediger | rediger kilde]

En grov inndeling av økologien gir de følgende delgrenene:

Se også[rediger | rediger kilde]


Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]