Slekt (biologi)

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
ArtSlektFamilieOrdenKlasseRekkeRikeDomeneLiv
De taksonomiske nivåene i biologisk klassifikasjon.

Slekt (Latin: genus) er en kategori brukt i den biologiske systematikken; en slekt kan omfatte én eller flere nært beslektede arter. I tillegg til arter kan slekter bestå av én eller flere underslekter, som igjen består av én eller flere arter. Én eller flere nært beslektede slekter sammenfattes som en familie, kanskje via ett eller flere tribus og underfamilier.

Høyere systematiske kategorier som slekt og familie vil representerer tydelige episoder med radiasjon, slik at gruppen som sådan ofte representerer et virkelig fenomen i naturen, og ikke bare en praktisk samlebetegnelse.[1]

Navn og skrivemåte[rediger | rediger kilde]

To slekter kan ha samme navn dersom den ene er en dyreslekt og den andre en planteslekt. For eksempel er Aotus navnet på en slekt aper og på en slekt i erteblomstfamilien, og Prunella er navnet på både en slekt i leppeblomstfamilien og en slekt av jernspurver.

Slektsnavn skrives som regel i kursiv, og har alltid stor forbokstav.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Humphreys, A.M.; Barraclough, T.G. (2. april 2014). «The evolutionary reality of higher taxa in mammals». Proceedings of the Royal Society B: Biological Sciences. 281 (1783): 20132750–20132750. doi:10.1098/rspb.2013.2750. Besøkt 29. november 2016. 

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

Wiktionary: Slekt (biologi) – ordbokoppføring