Sekundært kjønnskarakteristikum

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk

Sekundære kjønnskarakteristika er egenskaper som bare forekommer i ett kjønn (kjønnsdimorfisme), men som ikke står i direkte sammenheng med paringen. Eksempler er bryster, hårmønster (ansiktshår, hodehår, kroppshår) hos mennesker, gevir hos de fleste hjortedyr, sang og fargerike fjærdrakter hos mange fugler, og påfallende bukfarger hos røye og andre fiskearter. Forskjeller i kroppsform (benstruktur og fettfordeling) som utvikler seg fra puberteten er også sekundære kjønnskarakteristika.

I motsetning til de primære kjønnskarakterene, dvs. selve kjønnsorganene (f.eks. penis og skjede), er de sekundære kjønnskarakterene vanligvis ikke til stede fra fødselen av, men utvikles i løpet av kjønnsmodningen (puberteten). Det er de sekundære kjønnskarakteristika som visuelt gjør at mennesker, bortsett fra i avkledd tilstand, gjør at man fremstår som det ene eller andre kjønnet.

Sekundære kjønnskarakterer står i sammenheng med partnervalg. Det betyr at de enten tiltrekker seg oppmerksomheten av det andre kjønn (f.eks. fargerike fjærdrakter) eller at de brukes for å konkurrere med individer av samme kjønn (f.eks. gevir).

Sekundære kjønnskarakterer er også mer variable mellom individer enn de fleste andre egenskaper. Dette kommer av at de er energikrevende for kroppen å lage. Det er derfor bare de friskeste individene som «har råd» til å lage imponerende utgaver av sin arts sekundære kjønnskarakterer.

Sekundære kjønnskarakteristika er ikke satt i sten; det er hormonbalansen som avgjør hvilke karakteristika man utvikler. Begge kjønn har både «mannlige» (f.eks. testosteron) og «kvinnelige» (f.eks. østrogen) hormoner, men med en gjennomsnittlig ulik fordeling. Noen kan ha forhøyede nivåer av det andre kjønnets primære kjønnshormon og derfor utvikle sekundære kjønnskarakterika for dette kjønnet i en viss grad; f.eks. vil kvinner med over gjennomsnittlig høyt testosteronnivå få et mer maskulint utseende enn andre kvinner og kan også i større grad få hårvekst på kroppen og ansiktet. Hormonnivåene kan også manipuleres fullstendig medisinsk, slik at en som er genetisk hankjønn kan få kvinnelige sekundære kjønnskarakterika i stedet for mannlige og dermed på alle måter vil få en kvinnes kropp med unntak av de reproduktive organer (jf. transkjønnethet).

Sekundære kjønnskarakterer hos mennesket[rediger | rediger kilde]

Hos mennesker er genitalier (penis/skjede) og indre organer primære kjønnskarakteristika. Alle andre fysiske forskjeller mellom kjønn er sekundære kjønnskarakteristika, herunder:

Se også[rediger | rediger kilde]