Felle

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hummerteine i Shediac, en landsby i provinsen New Brunswick i Canada
Enkel klappfelle for mus
Lars Pettersen, annenmaskinist på Fridtjof Nansens Fram-ekspedisjon 1893-1896, med dyresaks for isbjørn.
Malaisefelle (malaisetelt) for fangst av flygende insekter.
Barberfelle (fallfelle) er en nedgravd plastkopp som «dyregrav» for aktive, marklevende smådyr.

En felle (av norrønt fella, som betyr fall eller falle) eller fangstfelle er en fangstinnretning til å fange ville dyr og fugler med. Jaktformen blir omtalt som fangst.

Blant de mest primitive fellene er såkalte fangstgroper og dyregraver. Fellene ble gravt ut i bakken og gjerne dekket til, slik at dyra ikke skulle oppdage fellen, men trå ut på dekket og falle ned i den, og slik bli fanget eller drept. Ofte ble det langt ut et åte på dekket, for narre dyret fram til graven. En bitteliten fangstgrop er barberfellen beregnet på insekter.

Fangstgravene kunne bli bestykket med spydlignende oppoverrettede pinner i bunnen, slik at dyret ble spiddet om det falt i graven. Denne formen for felle har blitt benyttet til jakt over hele verden, inkludert i Norge og Skandinavia, der det finnes arkeologiske bevis for at både brunbjørn, elg og villrein har blitt fanget på denne måten gjennom årtusener. Det er funnet bevis for omkring 5 700 gamle fangstgraver i Norge. Slike gamle fornminner er automatisk fredet.

Andre former for feller kan være anordninger som plasseres oppe på bakken eller i trærne. I så måte er musefeller et eksempel. Noen feller er konstruert slik at dyret drepes, men ofte blir fellene laget slik at dyret bare blir fanget. Dette gjelder spesielt om dyrene skal brukes til matauk.

En gammel form for felle kalles gilder/gildring eller firetallsløsning. Den ble satt opp enten inne i en kasse, der lokket smalt igjen når åtet ble berørt – eller i litt grovere utgave med en stor flat stein til lokk, og knusning av byttet til resultat. Råmaterialet besto av trepinner, slik at fellen var både billig og enkel. Disse ble mest brukt til smågnagere og pelsdyr.

En annen form for felle er dyresaksen. Den består av piggete kjever som klapper sammen når noen eller noe tråkker på dem. Saksene finnes i flere formater, etter byttedyrets størrelse, fra revesaks til bjørnesaks. Bruken av sakser kan sees som dyremishandling, og er forbudt i en del land.

Også teiner og åleruser er i prinsippet feller, beregnet på bruk under vann.

Det engelske begrepet «booby trap» refererer til forskjellige feller som brukes av militære styrker eller sivile.

Se også[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

  • (en) Traps – kategori av bilder, video eller lyd på Commons Rediger på Wikidata