Broddløse bier

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Broddløse bier
Meliponula ferruginea
Nomenklatur
Meliponini,
Meliponinae
Populærnavn
broddløse bier
Klassifikasjon
RikeDyr
RekkeLeddyr
KlasseInsekter
OrdenVepser
FamilieLangtungebier
GruppeApinae
Økologi
Antall arter: ?
Habitat: mest i skog
Utbredelse: tropiske strøk
Inndelt i

Broddløse bier (Meliponini) er en gruppe av vepser som hører til familien Apidae. De er eusosiale på samme måte som honningbier, skjønt det er visse forskjeller i måten de lever på. De har ikke noen funksjonell giftbrodd, men noen av dem skiller ut et sviende stoff fra kjertler ved mandiblene.

Utseende[rediger | rediger kilde]

Små til middelsstore, tettbygde bier. Denne gruppen omfatter de minste av alle bier, noen Trigona-arter er bare 2 millimeter lange. Siden disse artene er tropiske, er de gjerne lite hårete. Hodet er forholdsvis stort med store kjever (mandibler) og nokså store fasettøyne. Beina er kraftige. Hos hunnene finnes en brodd, men denne er redusert og kan ikke brukes til å stikke med.

Levevis[rediger | rediger kilde]

Broddløse bier viser stor variasjon i sitt levevis. De bygger bol som varierer når det gjelder utseende og kompleksitet. Noen arter er viktige bestøvere av blomster. Andre arter spiser åtsel, og noen røver fra andre.

Broddløse bier danner svermer som består av dronninger, droner og arbeidere. Noen bygger egne dronningceller, andre gjør det ikke. Svermingen skjer på en annen måte enn hos honningbiene. Arbeidere fra modersamfunnet drar ut og finner et passende sted hvor de bygger et nytt bol. Når det er gjort, flyr en ny dronning ut og bosetter seg der. Deretter parer hun seg. Det holdes kontakt med modersamfunnet i en tid etter at det nye samfunnet er grunnlagt. Bolene plasseres gjerne i hule trær, hulrom i bakken (for eksempel under trerøtter) eller i bergsprekker.

Et samfunn av broddløse bier kan omfatte fra mindre enn 100 til 80 000 arbeidere. Til tross for at de mangler giftbrodd kan de forsvare bolet godt med å bite inntrengere, særlig fordi de er så mange.

Brukt i birøkt[rediger | rediger kilde]

Broddløse bier i slektene Austroplebia, Trigona og Melipona produserer honning. I Mexico har særlig artene Melipona beechei og Melipona yucatanica blitt brukt i birøkt. Birøkt basert på disse artene var et viktig element i maya-kulturen, der biene ble betraktet som hellige og forbundet med en guddom. Dessverre produserer disse biene mindre honning enn honningbier, så denne birøkten er i ferd med å forsvinne.

Utbredelse[rediger | rediger kilde]

Disse biene omfatter mange arter som hovedsakelig hører hjemme i tropene. Mange arter som har vært gjenstand for viktige studier fins i Sør-Amerika.

Systematisk inndeling[rediger | rediger kilde]

Trigona spinipes
Treliste

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]