Nilkrokodille

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Nilkrokodille
Nilkrokodille
Vitenskapelig(e)
navn
:
Crocodylus niloticus
Laurenti, 1768
Norsk(e) navn: nilkrokodille
Biologisk klassifikasjon:
Rike: Dyreriket
Rekke: Ryggstrengdyr
Klasse: Krypdyr
Orden: Krokodiller
Familie: Krokodillefamilien
Slekt: Crocodylia
IUCNs rødliste:
livskraftig
Habitat: innsjøer, elver, sumper
Utbredelse: se kartet
Utbredelseskart for nilkrokodille
Crocodylus niloticus
Crocodylus niloticus

Nilkrokodillen (Crocodylus niloticus) er en av tre arter av krokodiller som lever i Afrika. Den er den nest største bevarte reptil i verden etter saltvannskrokodille (Crocodylus porosus).[1] Hannen kan bli opptil 5,5 meter lang, men 3,5-5 meter er mer typisk.

Nilkrokodillen har en olivenfarget til grå kropp med mørkere tverrstriper. Den foretrekker elver, innsjøer og sumper, men lever også i elveutløp. På varme dager kan den trekke opp på land for å sole seg. Den spiser fisker, antiloper, sebraer og til og med bøfler. Når nilkrokodillen jakter ligger den og venter når dyrene står og drikker ved bredden, så bykser den frem og drar dyret under vann og drukner det. Selv om de lever alene, kan flere nilkrokodiller samles for å drive fisk inn på grunt vann.

Hunnen legger 16-80 egg i en grop hun graver på bredden, og bruker samme reirstedet hele livet. Krokodillemødre er av de beste mødrene i dyreverden, hun vokter eggene gjennom hele rugetiden. Like før eggene klekker, kvitrer ungene. Moren graver ungene opp, tar dem forsiktig i kjeften og bærer dem ned til vannet. Ungene holder seg sammen med moren i seks-åtte uker og vandrer deretter av gårde. De første fire-fem årene lever ungene i opptil tre meter lange jordganger.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Wood, Gerald (1983): The Guinness Book of Animal Facts and Feats. Sterling Pub Co Inc. ISBN 978-0-85112-235-9

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]