Kjøtteter

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Orientisfugl spiser en frosk.
Se også: Rovpattedyr (Carnivora), en gruppe pattedyr.

Kjøttetere (karnivorer) er både sekundærkonsumenter og tertiærkonsumenter i næringskjeden. Begrepet brukes til å beskrive dyr som i all hovedsak ernærer seg på kjøtt, i motsetning til såkalte altetere og planteetere. «Kjøtt» i dette tilfelle betyr først og fremst muskelvev, fortrinnsvis fra landlevende virveldyr slik at delfiner (som spiser fisk) og insektetere ofte ikke regnes. Eksempler på kjøttetere er dyr som ulv, røyskatt, krokodille, hoggorm, gribb og falk.

Jegere og åtseletere[rediger | rediger kilde]

En kjøtteter vil i de fleste tilfellene fange og drepe det dyret det får kjøtt fra, og vil således også være en predator. Dette er ikke alltid tilfelle. En del dyr livnærer seg nesten utelukkende på åtsler (slik som mange gribbearter). Slike åtseletere vil være kjøttetere, uten å være predatorer.[1] I noen tilfeller vil grensen mellom de to være vanskelig å trekke, slik som med komodovaran. Komodovaranen vil bite og gi et infisert sår som kan ta livet av byttet senere, hvorpå den sporer opp kadaveret og spiser det.[2]

Parasitter som kjøttetere[rediger | rediger kilde]

En del parasitter vil også kunne betraktes som kjøttetere, i den grad de lever av å spise vevet til landlevende virveldyr, slik som Guinea-orm, loa loa og trikiner, som alle lever i muskelvev hos menneske.[3]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Ullrey, E.U. (2010): Nutrient Requirements: Carnivores. I Encyclopedia of Animal Science, DOI: 10.1081/E-EAS2-120045794.
  2. ^ «Komodo Dragon Fact Sheet». National Zoological Park. Besøkt 25. november 2007. 
  3. ^ Speight, Martin; Henderson, Peter (2010). Marine ecology : concepts and applications (1. utg.). Hoboken: Wiley-Blackwell. s. 83. ISBN 1444335456. Besøkt 27. november 2015. 

Se også[rediger | rediger kilde]