Holisme

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi

Holisme (fra gresk ὅλος holos, hel, fullstendig) er en filosofisk eller vitenskapsteoretisk retning der hovedessensen kan oppsummeres slik: «Helheten er mer enn summen av dens deler.».[1] Tanken er at egenskapene til et gitt system (biologisk, kjemisk, sosialt, økonomisk, mentalt, lingvistisk, osv) ikke kan forklares eller bestemmes ut fra de enkelte komponentene alene. I stedet er det systemet som helhet som er av avgjørende betydning for hvordan de enkelte delene oppfører seg.

Reduksjonisme er ofte sett på som det motsatte av holisme. Reduksjonisme i vitenskapsteori innebærer at et komplekst system kan forklares ved reduksjon til dets elementære bestanddeler.

På den annen side kan holisme og reduksjonisme bli sett på som komplementære synspunkter på den måten at begge trenges for å gi en grundig beskrivelse av et gitt system.

Den holistiske tradisjon[rediger | rediger kilde]

Holisme ble først fremmet av Parmenides på 500-tallet f.Kr[2] innenfor aksetidens idéutvikling.

I nyere tid har begrepet «et holistisk menneskesyn» oppstått i forbindelse med sunnhet.[3] Men holisme opptrer i mange sammenhenger, kanskje særlig innenfor økologi og i form av økosofi som hos den norske tenkeren Arne Næss. Holisme kan også betegne et livssyn.

Holisme som livssyn[rediger | rediger kilde]

Norge er det første land i verden med holisme som et eget livssyn. Alternativt Nettverk samlet alternativbevegelsen på 1990-tallet gjennom å gjennomføre store messer, også kalt for Alternativ Messer. Her så også Holistisk Forbund dagens lys 16. november 2002.

Forbundet utviklet egne vedtekter og en egen plattform som uttrykker hva livssynet står for https://www.holistisk-forbund.no/om-oss/verdigrunnlag Arkivert 7. februar 2022 hos Wayback Machine.. Dette verdigrunnlaget omhandler viktige holistiske standpunkt i forhold til etikk, åndelighet, økologi, bærekraft, helse og et helhetlig syn på mennesket.

Holistisk Forbund besluttet seg også for å utvikle sine egne seremonier og ritualer. I 2006 ble det utarbeidet et eget konfirmasjonsopplegg for holistisk konfirmasjon, som ble satt ut i livet året etter.

I 2009 fikk forbundet vigselsrett, og har idag over 20 godkjente ritualledere. Holistisk Forbund utfører ritualene Navnedag, Vielse og Gravferd https://www.holistisk-forbund.no/ritualer Arkivert 7. februar 2022 hos Wayback Machine..

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Denne definisjonen ble gitt av Aristoteles i hans verk Metafysikken.
  2. ^ (tysk) ureda.de om Parmenides Arkivert 5. mars 2016 hos Wayback Machine.
  3. ^ (en) Strandberg, Eva Lena (8. mars 2007). «The perceived meaning of a (w)holistic view among general practitioners and district nurses in Swedish primary care: a qualitative study». BMC Family Practice Vol. 8 (engelsk). BioMed Central. Besøkt 25. juni 2010. 

Se også[rediger | rediger kilde]