Predasjon

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
(Omdirigert fra Predator)
Hopp til: navigasjon, søk
Predator omdirigeres hit. For andre betydninger se Predator (andre betydninger)
Isbjørn er en toppkonsument, en predator som i all hovedsak lever å rov på seldyr.

Predasjon (av lat. praedatio i betydningen røving, plyndring[1]) kalles også rov (herunder også begrepene rovlysten og rovgrisk) og er et spesialtilfelle av heterotrofi. En predator er derfor en organisme som lever av å jakte på, drepe og fortære (ete) hele eller deler av andre organismer. Predatorer som står øverst i næringskjeden kalles gjerne toppkonsumenter, mens de som står lenger ned på stigen kalles mesopredatorer. Predasjon på egen art kalles kannibalisme.[2] Predasjon kan også til en viss grad sammenlignes med parasittisme, men det er altså ikke det samme.

Predasjon er vanligvis definert slik at rovdyret jakter på mange byttedyr i løpet av livet, men bare ett av gangen, og at byttet drepes og spises. Dermed kan rovdyr avgrenses mot parasittoider, som bare dreper ett byttedyr (eller én vertsorganisme) i løpet av livet; mot filterspisere, som svelger mange små bytteorganismer på en gang; mot parasitter, som lar vertsorganismen leve; og mot åtseletere, som ikke dreper byttet selv.

Predatorer er raske og spesielt «blodtørstige» dyr. Selv om rovpattedyr (tiger, ulv osv.), rovfisker (haier, gjedde osv.), rovfugler (havørn, hønsehauk osv.) og øyenstikkere hører til rovdyrene, fins det også mindre «spektakulære» representanter, som blekkspruter, edderkopper, frosker, løpebiller, muldvarper, jegersnegler og nettvinger, for å nevne noen. Selv så langsomme dyr som sjøstjerner kvalifiserer som rovdyr, siden de åpner og spiser én musling av gangen.

Strengt tatt kan også kjøttetende planter som soldogg betraktes som predatorer. Det samme kan man si om furukorsnebb og andre fugler som spiser frø, siden hvert frø er et «plantefoster». Predatorer fortærer altså ikke nødvendigvis bare kjøtt.

Ikke alle økologer tøyer definisjonen like langt. Det er altså et definisjonsspørsmål. I realiteten vil man finne flytende overganger mellom predasjon og alle andre former for heterotrofi.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ NAOB (2018) predasjon. Det Norske Akademis ordbok. Besøkt 2018-03-15
  2. ^ Solheim, Roar & Hjermann, Dag Øystein. (2018, 20. februar). Predasjon. I Store norske leksikon. Hentet 15. mars 2018 fra https://snl.no/predasjon.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

Wiktionary-logo-en.png
Wiktionary har ordbokoppføringer om predasjon