Predasjon

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
(Omdirigert fra Predator)
Hopp til: navigasjon, søk
Predator omdirigeres hit. For andre betydninger se Predator (andre betydninger)

Predasjon er et spesialtilfelle av heterotrofi (organismer som lever av andre organismer). En predator er en kjøtteter og kalles vanligvis et rovdyr.

En isbjørn har fanget og drept en Storkobbe på Svalbard

Predasjon er vanligvis definert slik at rovdyret jakter på mange byttedyr i løpet av livet, men bare ett av gangen, og at byttet drepes og spises. Dermed kan rovdyr avgrenses mot parasittoider, som bare dreper ett byttedyr (eller én vertsorganisme) i løpet av livet; mot filterspisere, som svelger mange små bytteorganismer på en gang; mot parasitter, som lar vertsorganismen leve; og mot åtseletere, som ikke dreper byttet selv.

Ikke alle predatorer er raske og spesielt «blodtørstige» dyr. Selv om rovpattedyr (tiger, ulv osv.), rovfisker (haier, gjedde osv.), rovfugler (havørn, hønsehauk osv.) og øyenstikkere hører til rovdyrene, fins det også mindre «spektakulære» representanter: blekkspruter, edderkopper, frosker, løpebiller, muldvarper, jegersnegler og nettvinger, for å nevne noen. Selv så langsomme dyr som sjøstjerner kvalifiserer som rovdyr, siden de åpner og spiser én musling av gangen.

Strengt tatt kan også kjøttetende planter som soldogg betraktes som predatorer. Det samme kan man si om furukorsnebb og andre fugler som spiser frø, siden hvert frø er et «plantefoster». Et rovdyr er altså ikke nødvendigvis en «kjøtteter». Men ikke alle økologer tøyer definisjonen like langt. Det viktige er å huske på at dette er rene definisjonsspørsmål: I realiteten vil man finne flytende overganger mellom predasjon og alle andre former for heterotrofi.

Wiktionary-logo-en.png
Wiktionary har ordbokoppføringer om predasjon