Akklimatisering

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi

Akklimatisering betyr tilvenning eller tilpasning, enten når det gjelder klima og klimaendringer, men også i mer generell betydning, andre omgivelser og settinger. Uttrykket brukes om det å tilpasse seg endrede livs- og utfoldelsesvilkår, og i dag mest om det å venne en menneskekropp til større høyder og tynnere luft.

Etterhvert som kravet til idrettsprestasjoner øker, er det blitt vanligere at sportsfolk oppholder seg i lengre perioder på høytliggende steder. Dette får kroppen til å produsere flere røde blodlegemer for å kunne ta inn og transportere surstoff fra tynnere luft.

Den som skal besøke fjell eller svært høytliggende områder i verden må også regne med å bruke tid for å gi kroppen anledning til å tilpasse seg underveis. Det samme gjelder for ekstreme temperaturer.

I dyreverdenen ser en at noen dyrearter har klart å tilpasse seg ganske skiftende livsvilkår, ved bruk av skiftende pelstykkelse, lagring av fett, dvale og lignende.

Trær og andre flerårige planter forbereder vinteren ved å enten bli tørrere (eller produsere glykoler som har lavere frysepunkt) for å unngå å sprekke av issprengning. Samtidig reduseres livsfunksjoner til et minimum.

Etymologi[rediger | rediger kilde]

Ordet ser ut til å ha sitt opphav fra England på tidlig 1800-tallet.