Planteetere

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
For en plantebasert diet blant mennesker se, vegetarianisme.
Larvene hos de fleste artene av sommerfugler lever som plantespisere

Planteetere (herbivorer) er et begrep som benyttes til å beskrive dyr som i all hovedsak ernærer seg på levende plantemateriale, i motsetning til såkalte altetere og kjøttetere (rovdyr).

Eksempler på planteetere er pattedyr som hest, storfe, elg, hjort, rein, rådyr, geit, sau, hare m.m. Men de fleste artene av planteetere finnes hos de laverestående dyregrupper, som insekter, som plantevepser, sommerfugler, bladlus og en rekke andre. Vanligvis er det larvene som lever som plantespisere, men de voksne kan enten være rovdyr eller suge nektar slik som tilfellet er hos de fleste sommerfugler. Bare blant de norske billene er det omtrent 1 000 arter som er tilknyttet et liv i eller på trær. Planteetere i vanlig forstand er ikke vanlige i marine miljøer, der det er lite plantevekst. Marine planteetere er gjerne bitte små og lever av planteplankton, og den resterende delen av næringskjeden består av varierende grad av rovdyr og åtseletere.

Mange av de plantespisende insektene tilhører skadedyrene og enkelte av dem er beryktet som alvorlige skadedyr.

zoologistubbDenne zoologirelaterte artikkelen er foreløpig kort eller mangelfull, og du kan hjelpe Wikipedia ved å utvide den.