Nedbryter

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Nedbrytere er typisk bakterier og sopp

Nedbrytere, også kalt dekomponenter og saprotrofer, er heterotrofe organismer som omdanner biomasse til uorganiske forbindelser. Dette er typisk bakterier, sopp og andre mikroorganismer som bryter ned døde eller råtnende organismer. De spiser det ingen andre vil spise, men ingen spiser det nedbryterne har spist.[1]

Nedbryterne er de som er minst kresne når det gjelder mat. De spiser alt det som ikke er brukbart for konsumentene. Det vil si døde planterester og døde dyr. Når planter og dyr dør, råtner de og omdannes til jord. Når et stort dyr dør blir det kanskje spist av åtseletere, mens restene blir fortært av mikroorganismer, bakterier og sopp. Nedbrytere kalles også saprofytter, fordi de lever på organisk materiale. Nedbrytere kan være ulike bakterier, sopp, meitemark, insektlarver og ulike åtselspisere. Uten nedbrytere ville døde planter og dyr hopet seg opp og mineralene ville ikke blitt resirkulert, siden det er nedbryterne som sørger for nedbrytningsprosesser, som i kjemisk forstand ikke er noe annet en celleånding.[2] Det døde organiske stoffet brytes ned til ulike uorganiske stoffer, som NH, HS, CH (gasser) og mineraler som frigjøres i form av ioner (som Ca, K, Na osv). Dette kan dermed produsentene dra nytte av og bruke opp nytt organisk stoff.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Grundt, Hanne Hegre, og Bøhle, Kristin (2012) Arters rolle i økosystemet Arkivert 18. mars 2018 hos Wayback Machine.. Biologi 1, Nasjonal digital læringsarena (NDLA), 27.06.2012. Besøkt 2018-03-18.
  2. ^ Bjerktvedt og Pedersen, 2000:93

Se også[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

  • Artikkelen har ingen egenskaper for offisielle lenker i Wikidata


Morpho menelaus huebneri MHNT Male Dos.jpgDenne biologirelaterte artikkelen er foreløpig kort eller mangelfull, og du kan hjelpe Wikipedia ved å utvide den.