Antropocen

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk

Antropocen er en foreslått geologisk epoke som jorden nå kan sies å være inne i. Forslaget om overgangen til en ny epoke fra holocen er begrunnet i de omfattende endringene av jordens overflate som skyldes menneskelig aktivitet, særlig i tiden etter den industrielle revolusjon.

Antropocen ble foreslått år 2000 av nobelprisvinneren og atmosfæreforskeren Paul Crutzen[1], som ser menneskelig påvirkning av jordens miljø som så signifikant at det motiverer innføringen av en ny geologisk epoke. Begrepet «antropocen» ble først brukt på 1980-tallet av den amerikanske forskeren Eugene F. Stoermer.[2] I august 2016 bekreftet en geologisk arbeidsgruppe at vi er inne i antropocen, og at denne geologiske tidsperioden startet omkring 1950, som følge av menneskenes påvirkning på hele klodens systemer.

Den industrielle utnyttelsen av jorden er meget omfattende og medfølger store landskapsendringer. For eksempel er planeringen av det kuperte landskapet på Romerike1980-tallet og 1990-tallet, for å få flatere jordbruksarealer, den største landskapsendringen i området siden siste istid, som kalles Weichel.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Hela livet i hetluften, Forskning och Framsteg nr 3 2009
  2. ^ Revkin, Andrew C. (11. mai 2011). «Confronting the ‘Anthropocene’». New York Times. Besøkt 20. oktober 2014.