Hermann von Helmholtz

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
Hermann von Helmholtz
Heimholtz, 1848

Hermann Ludwig Ferdinand von Helmholtz (født 31. august 1821 i Potsdam, død 8. september 1894 i Berlin-Charlottenburg) var en tysk lege og fysiker. Hele hans liv var viet vitenskapen, og hans forskning strakte seg fra områder som solsystemets opprinnelse til energisparing og elektromagnetisme. Von Helmholtz er også kjent for Helmholtz-resonatoren. Denne har to vilkår: Hastigheten av fluidet i volumet må være tilstrekkelig liten for å anta at trykket er det samme over hele volumet; mann ser vekk i fra kompressibiliteten av væske i røret og den volumetriske strømmen er lik langs hele røret.

Liv og virke[rediger | rediger kilde]

Bakgrunn[rediger | rediger kilde]

Hermann Helmholtz var sønn av August Ferdinand Julius Helmholtz og Caroline Penne (1797–1854). Hans yngre bror Otto ble ingeniør, og de to hadde livet gjennom tett kontakt.

Han gikk på gymnaiet Große Stadtschule i Potsdam, der faren var direktør. Der fikk han utdannele i filosofi og i gamle og nye språk.

Fagfordypning, karriere, forskning[rediger | rediger kilde]

Hermann von Helmholtz studerte medisin ved Friedrich-Wilhelms-instituttet i Berlin og ble i 1842 assistent ved Charitésykehuset der, i 1843 militærlærer i Potsdam, 1848 assistent ved det anatomiske museum i Berlin, i 1849 ekstraordinarie og i 1852 ordinarie professor i fysiologi i Königsberg i 1855 i Bonn, i 1858 i Heidelberg og i 1871 professor i fysikk i Berlin.

I 1888 ble han president ved den fysikalisk-tekniske riksanstalten i Charlottenburg.

Knapt 27 år gammel utgav han sin banebrytande avhandling Ueber die Erhaltung der Kraft (1847; nytt opplag i 1907 i Wilhelm Ostwalds "Klassiker der exakten Wissenschaften"), der han uten kjennskap til de arbeider om kraftforvandling som under de nærmest foregående årene var blitt utgitt av Julius Robert von Mayer og James Joule, fullstendig originalt på analytisk vei utvikler og fremlegger læren om kraftens urokkelige vedvaren, om kreftenes enhet og om kraftforvandling.

Med like epokegjørende arbeider opptrådte han omtrent samtidig innen fysiologien. Han var den første som ved fullt nøyaktige forsøk viste at muskelen ved sin sammentrekning utvikler varme (1848), og viste at den hastighet hvormed en impuls ferdes langs nervrne kan nøye bestemmes og at den for froskenervene ikke utgjør mer enn 26-30 meter/sekund (1850).

Etter at von Helmholtz sluttførte sine arbeider innen nerve- og muskelfysiologien studerte han øyets fysiologi og publicerade sine resultat i Handbuch der physiologischen Optik (1859-66). Blant det store antall oppdagelser han gjorde innen dette område er de følgende det viktigste: en metode for direkte undersøkelse av øyenbunnen (oftalmoskopet, 1851), hvorved et så langt ikke kjent felt ble åpnet såvel for fysiologien som særskilt for læren om øyets sykdommer; de første nøyaktige målingene over radiene for øyets brytende medier, gjennom den av ham konstruerte keratometeret; en nøyaktig redegjørelse for hvordan det går til ved øyets akkommodasjon.

I teorien for fargefornemmelsene skapte han klarhet ved å utvikle Thomas Youngs nesten glemte hypotese om årsakene til fargefornemmelsene (Den Young-Helmholtzske teori). Han bidro også til psykologien ved undersøkelser av synsforeimmelsenes forleggelser i rommet.

Like viktige er hans undersøkelser av hørselsansen (Die Lehre von den Tonempfindungen, 1862), der han utredet spørsmålet om klangfarger, ved at han tydeligere enn andre viste at hver tone som vi fornemmer, egentlig utgjør en klang som er sammensatt av flera overtoner. Utgående fra dette vesentlige og grunnleggende forhold, bygde han opp en fysikalsk teori for den musikalske harmoni, hvis grunnprinsipp er at to toner er harmonisk hvis det ikke forekommer svingninger mellom deres overtoner; i motsatt tilfelle er tonene mer og mer disharmoniske. Sine funn om overtoneene brukte han videre for en teori for vokallydene (Die Klangfarbe der Vokale, 1859), hvorved hver vokal er kjennetegnet ved visse bestemte, for den samme konstante overtoner. Ved analyse av vokallyd bestemte han disse overtoner.

Helmholtz-resonator (i) og instrumentering.

På fysikkens område bidro von Helmholtz til utredningen av det av Wilhelm Eduard Weber oppstilte grunnlag om elektriske delers vekselvirken. Dettea beror ikke bare på deres avstand, men også av deras gjensidige hastighet og akselerasjon. Han ble også vellykket populærvitenskapelig forfatter (Populäre Vorträge 1865-76; vesentlig utvidet utgave, "Vorträge und Reden" i to bind 1903). Dessuteb behandlet han i offentlige foredrag dyptgående filosofiske spørsmål, som for eksempel i Die Thatsachen in der Wahrnehmung (1878). Hans mindre Wissenschaftliche Abhandlungen kom i 1881-90 i tre bind. Av hans etterlatte forelesninger i teoretisk fysikk (Vorlesungen über theoretische Physik) utkom 1897-1907 seks bind.

Den termodynamiske tilstandsfunksjonen Helmholtz' fri energi er oppkalt etter Hermann von Helmholtz.

Priser (utvalg)[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

personstubbDenne biografien er foreløpig kort eller mangelfull, og du kan hjelpe Wikipedia ved å utvide den. (Se stilmanual)