Næringsvev

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Et næringsnett i praksis

Næringsvev eller næringsnett er innen biologi et økosystem som består av et nettverk av næringskjeder.[1][2] Et næringsnett beskriver sammenhengen mellom ulike organismer i økosystemet og er dermed et skjema over hvilke dyr og andre organismer som er avhengige av hverandre.[3]

Nivåene (leddene) i næringsnettet kalles trofiske nivåer og består av produsenter (i hovedsak alger og planter), konsumenter (alt fra mygg og sau til elefanter og isbjørn) og nedbrytere (bakterier, sopp og andre mikroorganismer). Konsumentene deles videre inn i primærkonsumenter (herbivore og omnivore organismer som eter produsentene), sekundærkonsumenter (karnivore og omnivore organismer som eter primærkonsumentene) og tertiærkonsumenter (karnivore organismer som eter sekundærkonsumentene). Over disse inkluderer mange også toppkonsumenter, som energimessig kun utgjør omkring 0,01 prosent av næringspyramiden og utelukkende består av store, kjøttetende rovpattedyr på den absolutte toppen av næringsnettet.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ «Næringsnett – Store norske leksikon». Store norske leksikon (norsk). Besøkt 7. september 2017. 
  2. ^ «Innledning – næringskjeder, næringsnett og kretsløp». ndla.no. Arkivert fra originalen 7. september 2017. Besøkt 7. september 2017. 
  3. ^ Lektor Stine (11. august 2014). «Økologi næringskjeder». Besøkt 7. september 2017. 

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]


biologistubbDenne biologirelaterte artikkelen er foreløpig kort eller mangelfull, og du kan hjelpe Wikipedia ved å utvide den.