Immunologi

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk

Immunologi er læren om immunforsvaret og er en relativt ung vitenskap. Til tross for dette er immunologi en av de biomedisinske fagområder som utvikler seg raskest. De seneste årene er det gjort mange viktige oppdagelser innenfor feltet, noe som blant annet reflekteres i at et stort antall medisinske Nobelpriser er blitt delt ut til immunologer.

Immunologisk forskning dreier seg ikke bare om å forstå hvordan immunsystemet fungerer. Dette er fortsatt et viktig aspekt, men det følges også av et ønske om å kunne påvirke og utnytte immunresponsen slik at vi blir i bedre stand til å forsvare oss mot sykdom. Denne kunnskapen ser vi nå muligheter for å utnytte, både til å yte enda bedre beskyttelse, men også til å dempe virkningen av en overaktiv immunrespons. Dette siste er for eksempel tilfelle ved forskjellige autoimmune sykdommer som leddgikt, multippel sklerose med flere.

Psykonevroimmunologi[rediger | rediger kilde]

Psykonevroimmunologi er studiet av samspillet mellom psykologiske prosesser og nervesystemet/immunsystemet i mennesket. [1] Psykonevroimmunologi er en tverrfaglig disiplin som omfatter psykologi, neuroscience, immunologi, fysiologi, farmakologi, molekylærbiologi, psykiatri, behavioral medicine, infectious diseases, indremedisin, og revmatologi.

Litteratur[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Michael Irwin, Kavita Vedhara (2005). Human Psychoneuroimmunology. Oxford University Press. ISBN 978-0198568841. 

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]