Sediment

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk

Sedimenter er små partikler som kan bli transportert av vann eller et annet medium, og som med tiden legger seg ned på bunnen til et lag med faste partikler, i vann eller annen væske.

Sedimentasjon eller avsetning heter det når materiale legger seg til ro i et lag på bunnen.

Sedimenter kan også bli transportert av vind (eolisk) eller isbreer. Sanddyner i ørkener er eksempler på eolisk transport av sedimenter. Morenebanker er is-transporterte sedimenter. Alle sediment-typer har forskjellige sedimenterings-hastigheter, bestemt av partiklenes kornstørrelse, volum, tetthet og form samt vannets viskositet, som varierer med temperaturen.

Sedimenttransport[rediger | rediger kilde]

Elver[rediger | rediger kilde]

I en væske, for eksempel vann som renner, er det en gitt mengde partikler som kan transporteres. Sedimentpartiklenes fallhastighet blir bestemt av Stokes lov:

w er sedimentpartiklenes fallhastighet, ρ er tetthetene til partiklene (p og f er partikkel- og væske-tetthet), g er gravitasjonsakselerasjonen og μ er den dynamiske viskositeten til væsken. Hvis oppadgående strømhastighet er større enn sedimentpartiklenes fallhastighet, vil sedimentene bli transportert nedover elven istedenfor å legge seg som et lag på bunnen.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

StubbDenne artikkelen er foreløpig kort eller mangelfull. Du kan hjelpe Wikipedia ved å utvide eller endre den.