Liste over vinnere av Førermesterskapet i Formel 1

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Gå til: navigasjon, søk

Førermesterskapet i Formel 1 (Formula One World Drivers' Championship (WDC)) blir utdelt av Det internasjonale bilsportforbundet (FIA) til den føreren som scorer flest poeng i løpet av en sesong. Førermesterskapet ble første gang utdelt i 1950 da den første Formel 1-sesongen ble kjørt. Nino Farina ble den første som vant det.

FIA erklærer ikke offisielt en verdensmester før det siste løpet i sesongen er kjørt, men en fører kan avgjøre det før sesongslutt ved å ha en så stor poengledelse at det ikke mulig for noen andre å vinne det. Førermesterskapet har blitt avgjort før sesongslutt hele 26 av de 62 Formel-1 sesongene som er blitt kjørt. Den tidligste avgjørelsen var i 2002, da Michael Schumacher sikret seg mesterskaptittelen da det gjenstod seks løp av sesongen.

Tilsammen har 31 forskjellige førere vunnet førermesterskapet i Formel 1, med tyske Michael Schumacher som den mestvinnende med 7 titler. Schumacher innehar også rekorden for flest mesterskapstitler på rad, da han vant alle 5 i perioden 2000 til 2004. Regjerende tittelholder er Sebastian Vettel, som vant sitt fjerde verdensmesterskap i 2013.

Sortert etter sesong[rediger | rediger kilde]

Sesong Fører Konstruktør Dekk Poles Seiere Podium Raskeste
runde
Poeng Avgjort Margin
(poeng)
1950 Italia Nino Farina Italia Alfa Romeo P 2 3 3 3 30 Løp 7 av 7 3
1951 Argentina Juan Manuel Fangio Italia Alfa Romeo P 4 3[1] 5 5 31 Løp 8 av 8 6
1952 Italia Alberto Ascari Italia Ferrari F

,P

5 6 6 6 36 Løp 6 av 8 12
1953 Italia Alberto Ascari Italia Ferrari P 6 5 5 4 34,5 Løp 8 av 9 6,5
1954 Argentina Juan Manuel Fangio Italia Maserati
Tyskland Mercedes[2]
P

,C

5 6 7 3 42 Løp 7 av 9 16,9
1955 Argentina Juan Manuel Fangio Tyskland Mercedes C 3 4 5 3 40 Løp 6 av 7 16,5
1956 Argentina Juan Manuel Fangio Italia Ferrari E 6 3[3] 5[4] 4 30 Løp 8 av 8 3
1957 Argentina Juan Manuel Fangio Italia Maserati P 4 4 6 2 40 Løp 6 av 8 15
1958 Storbritannia Mike Hawthorn Italia Ferrari E 4 1 7 5 42 Løp 11 av 11 1
1959 Australia Jack Brabham Storbritannia Cooper* D 1 2 5 1 31 Løp 9 av 9 4
1960 Australia Jack Brabham Storbritannia Cooper* D 3 5 5 3 43 Løp 8 av 10 9
1961 USA Phil Hill Italia Ferrari* D 5 2 6 2 34 Løp 7[5] av 8 1
1962 Storbritannia Graham Hill Storbritannia BRM* D 1 4 6 3 42 Løp 9 av 9 12
1963 Storbritannia Jim Clark Storbritannia Lotus* D 7 7 9 6 54 Løp 7 av 10 21
1964 Storbritannia John Surtees[6] Italia Ferrari* D 2 2 6 2 40 Løp 10 av 10 1
1965 Storbritannia Jim Clark Storbritannia Lotus* D 6 6 6 6 54 Løp 7 av 10 14
1966 Australia Jack Brabham Storbritannia Brabham* G 3 4 5 1 42 Løp 7 av 9 14
1967 New Zealand Denny Hulme Storbritannia Brabham* G 0 2 8 2 51 Løp 11 av 11 5
1968 Storbritannia Graham Hill Storbritannia Lotus* F 2 3 6 0 48 Løp 12 av 12 12
1969 Storbritannia Jackie Stewart Frankrike Matra* D 2 6 7 5 63 Løp 8 av 11 26
1970 Østerrike Jochen Rindt Storbritannia Lotus* F 3 5 5 1 45 Løp 12[7] av 13 5
1971 Storbritannia Jackie Stewart Storbritannia Tyrrell* G 6 6 7 3 62 Løp 8 av 11 29
1972 Brasil Emerson Fittipaldi Storbritannia Lotus* F 3 5 8 0 61 Løp 10 av 12 16
1973 Storbritannia Jackie Stewart Storbritannia Tyrrell G 3 5 8 1 71 Løp 13 av 15 16
1974 Brasil Emerson Fittipaldi Storbritannia McLaren* G 2 3 7 0 55 Løp 15 av 15 3
1975 Østerrike Niki Lauda Italia Ferrari* G 9 5 8 2 64,5 Løp 13 av 14 19,5
1976 Storbritannia James Hunt Storbritannia McLaren G 8 6 8 2 69 Løp 16 av 16 1
1977 Østerrike Niki Lauda Italia Ferrari* G 2 3 10 3 72 Løp 15 av 17 17
1978 USA Mario Andretti Storbritannia Lotus* G 8 6 7 3 64 Løp 14[8] av 16 13
1979 Sør-Afrika Jody Scheckter Italia Ferrari* M 1 3 6 0 51 Løp 13 av 15 4
1980 Australia Alan Jones Storbritannia Williams* G 3 5 10 5 67 Løp 13 av 14 13
1981 Brasil Nelson Piquet Storbritannia Brabham M 4 3 7 1 50 Løp 15 av 15 1
1982 Finland Keke Rosberg Storbritannia Williams G 1 1 6 0 44 Løp 16 av 16 5
1983 Brasil Nelson Piquet Storbritannia Brabham M 1 3 8 4 59 Løp 15 av 15 2
1984 Østerrike Niki Lauda Storbritannia McLaren* M 0 5 9 5 72 Løp 16 av 16 0,5
1985 Frankrike Alain Prost Storbritannia McLaren* G 2 5 11 5 73 Løp 14 av 16 20
1986 Frankrike Alain Prost Storbritannia McLaren G 1 4 11 2 72 Løp 16 av 16 2
1987 Brasil Nelson Piquet Storbritannia Williams* G 4 3 11 4 73 Løp 15 av 16 12
1988 Brasil Ayrton Senna Storbritannia McLaren* G 13 8 11 3 90 Løp 15 av 16 3
1989 Frankrike Alain Prost Storbritannia McLaren* G 2 4 11 5 76 Løp 15[9] av 16 16
1990 Brasil Ayrton Senna Storbritannia McLaren* G 10 6 11 2 78 Løp 15 av 16 7
1991 Brasil Ayrton Senna Storbritannia McLaren* G 8 7 12 2 96 Løp 15 av 16 24
1992 Storbritannia Nigel Mansell Storbritannia Williams* G 14 9 12 8 108 Løp 11 av 16 52
1993 Frankrike Alain Prost Storbritannia Williams* G 13 7 12 6 99 Løp 14 av 16 26
1994 Tyskland Michael Schumacher Storbritannia Benetton G 6 8 10 8 92 Løp 16 av 16 1
1995 Tyskland Michael Schumacher Storbritannia Benetton* G 4 9 11 8 102 Løp 15 av 17 33
1996 Storbritannia Damon Hill[10] Storbritannia Williams* G 9 8 10 5 97 Løp 16 av 16 19
1997 Canada Jacques Villeneuve Storbritannia Williams* G 10 7 8 3 81 Løp 17 av 17 39[11]
1998 Finland Mika Häkkinen Storbritannia McLaren* B 9 8 11 6 100 Løp 16 av 16 14
1999 Finland Mika Häkkinen Storbritannia McLaren B 11 5 10 6 76 Løp 16 av 16 2
2000 Tyskland Michael Schumacher Italia Ferrari* B 9 9 12 2 108 Løp 16 av 17 19
2001 Tyskland Michael Schumacher Italia Ferrari* B 11 9 14 3 123 Løp 13 av 17 58
2002 Tyskland Michael Schumacher Italia Ferrari* B 7 11 17 7 144 Løp 11 av 17 67
2003 Tyskland Michael Schumacher Italia Ferrari* B 5 6 8 5 93 Løp 16 av 16 2
2004 Tyskland Michael Schumacher Italia Ferrari* B 8 13 15 10 148 Løp 14 av 18 34
2005 Spania Fernando Alonso Frankrike Renault* M 6 7 15 2 133 Løp 17 av 19 21
2006 Spania Fernando Alonso Frankrike Renault* M 6 7 14 5 134 Løp 18 av 18 13
2007 Finland Kimi Räikkönen Italia Ferrari* B 3 6 12 6 110 Løp 17 av 17 1[12]
2008 Storbritannia Lewis Hamilton Storbritannia McLaren B 7 5 19 1 98 Løp 18 av 18 1
2009 Storbritannia Jenson Button Storbritannia Brawn GP* B 4 6 9 2 95 Løp 16 av 17 11
2010 Tyskland Sebastian Vettel Østerrike Red Bull Racing* B 10 5 10 3 256 Løp 19 av 19 4
2011 Tyskland Sebastian Vettel Østerrike Red Bull Racing* P 15 11 17 3 392 Løp 15 av 19 122
2012 Tyskland Sebastian Vettel Østerrike Red Bull Racing* P 6 5 10 6 281 Løp 20 av 20 3
2013 Tyskland Sebastian Vettel Østerrike Red Bull Racing* P 9 13 16 7 397 Løp 16 av 19 155

Noter til tabellen[rediger | rediger kilde]

* Indikerer at konstruktøren også vant konstruktørmesterskapet (avholdt siden 1958).
  1. ^ Fangio delte seieren i Frankrikes Grand Prix 1951 med Luigi Fagioli.
  2. ^ Fangio konkurrerte med Maserati i Argentina og Belgia Grand Prix, resten av sesongen med Mercedes.
  3. ^ Fangio delte seieren i Argentinas Grand Prix 1956 med Luigi Musso.
  4. ^ Fangio delte 2. plassen i Monaco og Italia Grand Prix med Peter Collins.
  5. ^ Hill vant mesterskapet under Italias Grand Prix 1961, hvor teamkollega Wolfgang von Trips døde etter en ulykke som skjedde i løpet.
  6. ^ Surtees ble den første personen til å bli verdensmester i motorsykkel og bil, han har vunnet 7 titler i både 350cc og 500cc.
  7. ^ Rindt døde under testingen før Italias Grand Prix 1970, men hans verdensmestertittel ble ikke bekreftet før 2 måneder etterpå. Dette gjør han til Formel 1s første (og eneste) posthume verdensmester.
  8. ^ Andretti ble verdensmester etter at teamkollega Ronnie Peterson døde under operasjon etter hans kollisjon under Italias Grand Prix 1978.
  9. ^ Ayrton Senna vant Japans Grand Prix 1989, men ble diskvalifisert for å ha kuttet en sving etter å ha blitt dyttet igang fra banemannskapet. McLaren anket saken men tapte, dette gav Prost tittelen.
  10. ^ Damon Hill er sønn til Graham Hill, som ble verdensmester i 1962 og 1968, dette gjør dem til det første far-sønn paret som begge har vunnet førermesterskapet.
  11. ^ Michael Schumacher scoret 78 poeng gjennom 1997-sesongen, bare 3 poeng bak Villeneuve. Likevel ble Schumacher diskvalifisert fra mesterskapet, dette førte til at Villeneuve hadde en margin på 39 poeng ned til Heinz-Harald Frentzen med 42 poeng.
  12. ^ Kimi Räikkönen vant med 1 poengs margin ned til både Lewis Hamilton and Fernando Alonso.

Sortert etter fører[rediger | rediger kilde]

Michael Schumacher har vunnet førermesterskapet flest ganger
Fører Totalt Sesong
Tyskland Michael Schumacher 7 1994, 1995, 20002004
Argentina Juan Manuel Fangio 5 1951, 19541957
Frankrike Alain Prost 4 1985, 1986, 1989, 1993
Tyskland Sebastian Vettel 4 2010, 2011, 2012, 2013
Australia Jack Brabham 3 1959, 1960, 1966
Storbritannia Jackie Stewart 3 1969, 1971, 1973
Østerrike Niki Lauda 3 1975, 1977, 1984
Brasil Nelson Piquet 3 1981, 1983, 1987
Brasil Ayrton Senna 3 1988, 1990, 1991
Italia Alberto Ascari 2 1952, 1953
Storbritannia Jim Clark 2 1963, 1965
Storbritannia Graham Hill 2 1962, 1968
Brasil Emerson Fittipaldi 2 1972, 1974
Finland Mika Häkkinen 2 1998, 1999
Spania Fernando Alonso 2 2005, 2006
Italia Nino Farina 1 1950
Storbritannia Mike Hawthorn 1 1958
USA Phil Hill 1 1961
Storbritannia John Surtees 1 1964
New Zealand Denny Hulme 1 1967
Østerrike Jochen Rindt 1 1970
Storbritannia James Hunt 1 1976
USA Mario Andretti 1 1978
Sør-Afrika Jody Scheckter 1 1979
Australia Alan Jones 1 1980
Finland Keke Rosberg 1 1982
Storbritannia Nigel Mansell 1 1992
Storbritannia Damon Hill 1 1996
Canada Jacques Villeneuve 1 1997
Finland Kimi Räikkönen 1 2007
Storbritannia Lewis Hamilton 1 2008
Storbritannia Jenson Button 1 2009

Sortert etter nasjonalitet[rediger | rediger kilde]

Land Førere Totalt
Storbritannia Storbritannia 10 14
Tyskland Tyskland 2 10
Brasil Brasil 3 8
Argentina Argentina 1 5
Østerrike Østerrike 2 5
Frankrike Frankrike 1 4
Australia Australia 2 4
Finland Finland 3 4
Italia Italia 2 3
USA USA 2 2
Spania Spania 1 2
Canada Canada 1 1
New Zealand New Zealand 1 1
Sør-Afrika Sør-Afrika 1 1

Sortert etter konstruktør[rediger | rediger kilde]

(Konstruktører i uthevet skrift kjører fortsatt aktivt idag)

Konstruktør Totalt
Italia Ferrari 15
Storbritannia McLaren 12
Storbritannia Williams 7
Storbritannia Lotus 6
Storbritannia Brabham 4
Østerrike Red Bull 4
Storbritannia Cooper 2
Frankrike Renault
Italia Benetton
Tyskland Mercedes
Italia Alfa Romeo
Storbritannia Tyrrell
Italia Maserati
Storbritannia BRM 1
Frankrike Matra
Storbritannia Brawn

Sortert etter dekkprodusent[rediger | rediger kilde]

Nr Produsent Land Totalt Sesonger
1 G Goodyear USA USA 24 1966, 1967, 1971, 19731978, 1980, 1982, 19851997
2 B Bridgestone Japan Japan 11 19982004, 2007-2010
P Pirelli Italia Italia 9 19501954, 1957, 2011, 2012, 2013
3 D Dunlop Storbritannia Storbritannia 8 19591965, 1969
5 M Michelin Frankrike Frankrike 6 1979, 1981, 1983, 1984, 2005, 2006
6 F Firestone USA USA 4 1952, 1968, 1970, 1972
7 C Continental Tyskland Tyskland 2 1954, 1955
E Englebert Belgia Belgia 2 1956, 1958

Se også[rediger | rediger kilde]

Vinnere av Førermesterskapet i Formel 1

1950  G. Farina
1951  J.M. Fangio
1952  A. Ascari
1953  A. Ascari
1954  J.M. Fangio
1955  J.M. Fangio
1956  J.M. Fangio
1957  J.M. Fangio
1958  M. Hawthorn
1959  J. Brabham

1960  J. Brabham
1961  P. Hill
1962  G. Hill
1963  J. Clark
1964  J. Surtees
1965  J. Clark
1966  J. Brabham
1967  D. Hulme
1968  G. Hill
1969  J. Stewart

1970  J. Rindt
1971  J. Stewart
1972  E. Fittipaldi
1973  J. Stewart
1974  E. Fittipaldi
1975  N. Lauda
1976  J. Hunt
1977  N. Lauda
1978  M. Andretti
1979  J. Scheckter

1980  A. Jones
1981  N. Piquet
1982  K. Rosberg
1983  N. Piquet
1984  N. Lauda
1985  A. Prost
1986  A. Prost
1987  N. Piquet
1988  A. Senna
1989  A. Prost

1990  A. Senna
1991  A. Senna
1992  N. Mansell
1993  A. Prost
1994  M. Schumacher
1995  M. Schumacher
1996  D. Hill
1997  J. Villeneuve
1998  M. Häkkinen
1999  M. Häkkinen

2000  M. Schumacher
2001  M. Schumacher
2002  M. Schumacher
2003  M. Schumacher
2004  M. Schumacher
2005  F. Alonso
2006  F. Alonso
2007  K. Räikkönen
2008  L. Hamilton
2009  J. Button

2010  S. Vettel
2011  S. Vettel
2012  S. Vettel
2013  S. Vettel