Liste over Formel 1-baner

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Gå til: navigasjon, søk
Verdenskart med vertsland og plassering av alle Formel 1-løp.

██ Vertsland for Formel 1 i 2013 (Baner markert med Disc Plain black.svg)

██ Vertsland for Formel 1 før 2013 (Baner markert med Circularite.svg)

██ Vertsland for Formel 1 i 2014

Dette er en liste over Formel 1-baner. Den omfatter alle baner hvor det har blitt arrangert løp i verdensmesterskapet i Formel 1 fra 1950 til 2013.

I alt er det blitt brukt 70 forskjellige baner i Formel 1-mesterskapet, og bane nummer 70 var Circuit of the Americas i Austin, Texas, som først ble brukt til USAs Grand Prix 2012. Den første banen som ble brukt var Silverstone, hvor det første løpet i verdensmesterskapet, Storbritannias Grand Prix 1950, ble arrangert. De lengste banene som har blitt brukt er Circuito di Pescara, som var 25 kilometer lang, og den 22 kilometer lange Nordschleife på Nürburgring, hvor Tysklands Grand Prix ble arrangert fra 1951 til 1976.

Gjennom tidene er ulike former for baner blitt brukt til Formel 1-løp. Dedikerte racerbaner som Suzuka og Monza, landeveisbaner som Ain-Diab og Reims-Gueux og gatebaner som Monaco, samt flere varianter og blandingstyper av disse.

Liste over baner[rediger | rediger kilde]

Fet skrift betegner de 19 banene som ble benyttet i 2013-sesongen.

Bane Type Sted Løp Sesonger Totalt Kart
Red Bull Ring (Österreichring, A1-Ring) Racerbane Spielberg Østerrikes Grand Prix 1970–2003 26 Circuit A1 Ring.png
Adelaide Street Circuit Gatebane Adelaide Australias Grand Prix 1985–1995 11 Adelaide (short route).svg
Ain-Diab Veibane Casablanca Marokkos Grand Prix 1958 1 Circuit Ain Diab.png
Aintree Veibane Liverpool Storbritannias Grand Prix 1955, 1957, 1959, 1961–1962 5 Circuit Aintree.png
Albert Park Gatebasert bane Melbourne Australias Grand Prix 1996––2013 17 Circuit Albert Park.png
Circuit of the Americas Racerbane Austin USAs Grand Prix 2012–2013 2 Austin Formula One circuit.svg
AVUS Gatebane Berlin Tysklands Grand Prix 1959 1 Circuit AVUS.png
Bahrain International Circuit Racerbane Sakhir Bahrains Grand Prix 2004–2010, 2012–2013 8 Bahrain International Circuit--Grand Prix Layout.svg
Circuito da Boavista Gatebane Porto Portugals Grand Prix 1958, 1960 2 Circuit Boavista.png
Brands Hatch Racerbane Kent Storbritannias Grand Prix
Europas Grand Prix
1964, 1966, 1968, 1970, 1972, 1974, 1976, 1978, 1980, 1982–1986 14 Circuit Brandshatch.png
Circuit Bremgarten Veibane Bremgarten Sveits Grand Prix 1950–1954 5 Circuit Bremgarten.png
Buddh International Circuit Racerbane Greater Noida, Uttar Pradesh, India Indias Grand Prix 2011–2013 3 Jaypee Group Circuit.svg
Bugatti Circuit Racerbane Le Mans Frankrikes Grand Prix 1967 1 Bugatti Circuit.svg
Caesars Palace Circuit Gatebane Las Vegas Caesars Palace Grand Prix 1981–1982 2 Circuit Caesars Palace.png
Circuit de Catalunya Racerbane Barcelona Spanias Grand Prix 1991–2013 22 Circuit Catalunya 2007.png
Circuit Charade Veibane Clermont-Ferrand Frankrikes Grand Prix 1965, 1969–1970, 1972 4 Circuit Clermont Ferrand.png
Detroit street circuit Gatebane Detroit Detroits Grand Prix 1982–1988 7 Circuit Detroit.png
Dijon-Prenois Racerbane Dijon Frankrikes Grand Prix
Sveits Grand Prix
1974, 1977, 1979, 1981–1982, 1984 6 Circuit Dijon-Prenois.png
Donington Park Racerbane Leicestershire Europas Grand Prix 1993 1 Circuit Doningtonpark.png
Autodromo Enzo e Dino Ferrari Racerbane Imola San Marinos Grand Prix
Italias Grand Prix
1980–2006 27 Circuit Imola.png
Autódromo do Estoril Racerbane Estoril Portugals Grand Prix 1984–1996 13 Estoril track map.svg
Fair Park Gatebane Dallas USAs Grand Prix 1984 1 Circuit Fair Park.png
Fuji Speedway Racerbane Shizuoka Japans Grand Prix 1976–1977, 2007–2008 4 Circuit Fuji.png
Circuit Gilles Villeneuve Vei/racerbane Montréal Canadas Grand Prix 1978–1986, 1988–2008, 2010-2013 34 Circuit Montreal.png
Autódromo Hermanos Rodríguez Racerbane Mexico by Mexicos Grand Prix 1963–1970, 1986–1992 15 Circuit Hermanosrodrigues.png
Hockenheimring Vei/racerbane Hockenheim Tysklands Grand Prix 1970, 1977–2006, 2008, 2010, 2012 33 Circuit Hokenheimring.png
Hungaroring Racerbane Budapest Ungarns Grand Prix 1986–2013 28 Circuit Hungaroring.png
Indianapolis Motor Speedway Racerbane Indianapolis Indianapolis 500
USAs Grand Prix
1950–1960
2000–2007
19 Circuit Indianapolis.png
Istanbul Park Racerbane Istanbul Tyrkias Grand Prix 2005–2011 7 Istanbul Park
Autódromo Internacional Nelson Piquet Racerbane Rio de Janeiro Brasils Grand Prix 1978, 1981–1989 10 Circuit Jacarepagua.png
Circuito Permanente Del Jarama Racerbane Jarama Spanias Grand Prix 1968, 1970, 1972, 1974, 1976–1979, 1981 9 Circuit Jarama.png
Circuito Permanente de Jerez Racerbane Jerez de la Frontera Spanias Grand Prix
Europas Grand Prix
1986–1990, 1994, 1997 7 Circuit Jerez.png
Autódromo José Carlos Pace Racerbane São Paulo Brasils Grand Prix 1973–1977, 1979–1980, 1990–2013 31 Interlagos
Korea International Circuit Racerbane Yeongam, Sør-Jeolla Koreas Grand Prix 2010–2013 4
Kyalami Circuit Racerbane Kyalami Sør-Afrikas Grand Prix 1967–1980, 1982–1985, 1992–1993 20 Kyalami
Long Beach street circuit Gatebane Long Beach USAs Grand Prix Vest 1976–1983 8 Long Beach
Magny-Cours Circuit Racerbane Nevers Frankrikes Grand Prix 1991–2008 18 Magny-Cours
Marina Bay Street Circuit Gatebane Singapore Singapores Grand Prix 2008-2013 6 Singapore
Monsanto Park Gatebane Lisboa Portugals Grand Prix 1959 1 Monsanto Park
Monte Carlo Gatebane Monaco Monacos Grand Prix 1950, 1955–2013 60 Monte Carlo
Montjuïc circuit Gatebane Barcelona Spanias Grand Prix 1969, 1971, 1973, 1975 4 Montjuïc
Circuit Mont-Tremblant Racerbane Saint-Jovite Canadas Grand Prix 1968, 1970 2 Mont-Tremblant
Autodromo Nazionale di Monza Racerbane Monza Italias Grand Prix 1950–1979, 1981–2013 63 Monza
Mosport Park Racerbane Bowmanville Canadas Grand Prix 1967, 1969, 1971–1977 8 Mosport International Raceway
Nivelles-Baulers Circuit Racerbane Nivelles Belgias Grand Prix 1972, 1974 2 Nivelles
Nürburgring Vei/racerbane Nürburg Tysklands Grand Prix
Europas Grand Prix
Luxembourgs Grand Prix
1951–1958, 1961–1969, 1971–1976, 1984–1985, 1995–2007, 2009, 2011, 2013 40 Nürburgring
Autódromo Juan y Oscar Gálvez Racerbane Buenos Aires Argentinas Grand Prix 1953–1958, 1960, 1972–1975, 1977–1981, 1995–1998 20 Argentina
Circuit Paul Ricard Racerbane Castellet Frankrikes Grand Prix 1971, 1973, 1975–1976, 1978, 1980, 1982–1983, 1985–1990 14 Paul Ricard
Circuit de Pedralbes Gatebane Barcelona Spanias Grand Prix 1951, 1954 2 Pedralbes
Circuito di Pescara Veibane Pescara Pescaras Grand Prix 1957 1 Pescara
Phoenix street circuit Gatebane Phoenix USAs Grand Prix 1989–1991 3 Phoenix
Prince George Circuit Racerbane East London Sør-Afrikas Grand Prix 1962–1963, 1965 3 East London
Reims-Gueux Veibane Reims Frankrikes Grand Prix 1950–1951, 1953–1954, 1956, 1958–1961, 1963, 1966 11 Reims-Gueux
Riverside International Raceway Racerbane Riverside USAs Grand Prix 1960 1 Riverside
Rouen-Les-Essarts Veibane Rouen Frankrikes Grand Prix 1952, 1957, 1962, 1964, 1968 5 Rouen-Les-Essarts
Scandinavian Raceway Racerbane Anderstorp Sveriges Grand Prix 1973–1978 6 Anderstorp
Sebring Raceway Veibane Sebring USAs Grand Prix 1959 1 Sebring Raceway
Sepang International Circuit Racerbane Kuala Lumpur Malaysias Grand Prix 1999–2013 15 Sepang
Shanghai International Circuit Racerbane Shanghai Kinas Grand Prix 2004–2013 10 Shanghai
Silverstone Circuit Racerbane Silverstone Storbritannias Grand Prix 1950–1954, 1956, 1958, 1960, 1963, 1965, 1967, 1969, 1971, 1973, 1975, 1977, 1979, 1981, 1983, 1985, 1987–2013 47 Silverstone
Spa-Francorchamps Vei/racerbane Spa Belgias Grand Prix 1950–1956, 1958, 1960–1968, 1970, 1983, 1985–2002, 2004–2005, 2007–2013 46 Spa-Francorchamps
Suzuka Circuit Racerbane Suzuka Japans Grand Prix 1987–2006, 2009–2013 25 Suzuka
Tanaka International Circuit Racerbane Aida Stillehavets Grand Prix 1994–1995 2 TI Circuit
Valencia Street Circuit Gatebane Valencia Europas Grand Prix 2008-2012 5 Valencia Street Circuit
Watkins Glen Veibane Watkins Glen USAs Grand Prix 1961–1980 20 Watkins Glen
Yas Marina Racerbane Abu Dhabi Abu Dhabis Grand Prix 2009–2013 5 Circuit Yas-Island.png
Circuit Park Zandvoort Racerbane Zandvoort Nederlands Grand Prix 1952–1953, 1955, 1958–1971, 1973–1985 30 Zandvoort
Zeltweg Airfield Veibane Zeltweg Østerrikes Grand Prix 1964 1 Zeltweg
Circuit Zolder Racerbane Heusden-Zolder Belgias Grand Prix 1973, 1975–1982, 1984 10 Zolder


Se også[rediger | rediger kilde]