Liste over vinnere av Konstruktørmesterskapet i Formel 1

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Gå til: navigasjon, søk

Konstruktørmesterskapet i Formel 1 (World Constructors' Championship (WCC)) blir utdelt av FIA til den konstruktøren som har scoret flest poeng i en sesong. Konstruktørmesterskapet ble først utdelt i 1958, til Vanwall. Regjerende mester er Mercedes, som vant mesterskapet i 2014.

Forskjellige bil fabrikanter/motorer kombinasjoner anses å være en konstruktør i forbindelse med mesterskapet. Konstruktørmesterskapets poeng beregnes ved å legge til poeng scoret av dets førere i hvert løp. Frem til 1979 var det bare poengene til den føreren som fikk flest poeng som talte mot konstruktørmesterskapet. Ved bare ni anledninger har teamet som vant konstruktørmesterskapet ikke vunnet førermesterskapet samme år.

I de 52 sesongene mesterskapet har blitt utdelt har i alt 15 forskjellige konstruktører vunnet det, med Scuderia Ferrari som den mest suksessfulle med 16 titler, inkludert seks på rad fra 1999 til 2004.

Etter sesong[rediger | rediger kilde]

Sesong Konstruktør Motor Dekk Førere1 Poles Seiere Pall-
plasser
Raskeste
runder
Poeng2 Margin
(poeng)
1958 Storbritannia Vanwall Storbritannia Vanwall D Stirling Moss
Tony Brooks
5 6 9 3 48 8
1959 Storbritannia Cooper Storbritannia Climax D Jack Brabham*
Stirling Moss
Bruce McLaren
5 5 13 5 40 8
1960 Storbritannia Cooper Storbritannia Climax D Jack Brabham*
Bruce McLaren
4 6 14 5 48 14
1961 Italia Ferrari Italia Ferrari D Phil Hill*
Wolfgang von Trips
6 5 14 5 45 10
1962 Storbritannia BRM Storbritannia BRM D Graham Hill* 1 4 8 3 42 6
1963 Storbritannia Lotus Storbritannia Climax D Jim Clark* 7 7 9 6 54 18
1964 Italia Ferrari Italia Ferrari D John Surtees*
Lorenzo Bandini
2 3 10 2 45 3
1965 Storbritannia Lotus Storbritannia Climax D Jim Clark* 6 6 7 6 54 9
1966 Storbritannia Brabham Australia Repco G Jack Brabham* 3 4 9 2 42 11
1967 Storbritannia Brabham Australia Repco G Denny Hulme*
Jack Brabham
2 4 14 2 63 19
1968 Storbritannia Lotus USA Ford F Graham Hill*
Jo Siffert
Jim Clark
Jackie Oliver
5 5 9 5 62 13
1969 Frankrike Matra USA Ford D Jackie Stewart*
Jean-Pierre Beltoise
2 6 10 6 66 17
1970 Storbritannia Lotus USA Ford F Jochen Rindt*
Emerson Fittipaldi
Graham Hill
John Miles
3 6 7 1 59 7
1971 Storbritannia Tyrrell USA Ford G Jackie Stewart*
François Cevert
6 7 11 4 73 37
1972 Storbritannia Lotus USA Ford F Emerson Fittipaldi* 3 5 8 4 61 10
1973 Storbritannia Lotus USA Ford G 1. Emerson Fittipaldi
2. Ronnie Peterson
10 7 15 7 92 10
1974 Storbritannia McLaren USA Ford G 5. Emerson Fittipaldi*
6. Denny Hulme
33. Mike Hailwood
2 4 10 1 73 8
1975 Italia Ferrari Italia Ferrari G 11. Clay Regazzoni
12. Niki Lauda*
9 6 11 6 72,5 18,5
1976 Italia Ferrari Italia Ferrari G 1. Niki Lauda
2. Clay Regazzoni
4 6 13 7 83 9
1977 Italia Ferrari Italia Ferrari G 11. Niki Lauda*
12. Carlos Reutemann
2 4 16 3 95 33
1978 Storbritannia Lotus USA Ford G 5. Mario Andretti*
6. Ronnie Peterson
12 8 14 7 86 28
1979 Italia Ferrari Italia Ferrari M 11. Jody Scheckter*
12. Gilles Villeneuve
2 6 13 6 113 38
1980 Storbritannia Williams USA Ford G 27. Alan Jones*
28. Carlos Reutemann
3 6 18 5 120 54
1981 Storbritannia Williams USA Ford G 1. Alan Jones
2. Carlos Reutemann
2 4 13 7 95 34
1982 Italia Ferrari Italia Ferrari G 27. Gilles Villeneuve
28. Didier Pironi
(27). Patrick Tambay
(28). Mario Andretti
3 3 11 2 74 5
1983 Italia Ferrari Italia Ferrari G 27. Patrick Tambay
28. René Arnoux
8 4 12 3 89 10
1984 Storbritannia McLaren Luxembourg TAG M 7. Alain Prost
8. Niki Lauda*
3 12 18 8 143,5 86
1985 Storbritannia McLaren Luxembourg TAG G 1. Niki Lauda
2. Alain Prost*
2 6 12 6 90 8
1986 Storbritannia Williams Japan Honda G 5. Nigel Mansell
6. Nelson Piquet
4 9 19 11 141 45
1987 Storbritannia Williams Japan Honda G 5. Nigel Mansell
6. Nelson Piquet*
12 9 18 7 137 61
1988 Storbritannia McLaren Japan Honda G 11. Alain Prost
12. Ayrton Senna*
15 15 25 10 199 134
1989 Storbritannia McLaren Japan Honda G 1. Ayrton Senna
2. Alain Prost*
15 10 18 8 141 64
1990 Storbritannia McLaren Japan Honda G 27. Ayrton Senna*
28. Gerhard Berger
12 6 18 5 121 11
1991 Storbritannia McLaren Japan Honda G 1. Ayrton Senna*
2. Gerhard Berger
10 8 18 4 139 14
1992 Storbritannia Williams Frankrike Renault G 5. Nigel Mansell*
6. Riccardo Patrese
15 10 21 11 164 65
1993 Storbritannia Williams Frankrike Renault G 0. Damon Hill
2. Alain Prost*
15 10 22 10 168 84
1994 Storbritannia Williams Frankrike Renault G 0. Damon Hill
2. Ayrton Senna
(2). David Coulthard
(2). Nigel Mansell
6 7 13 8 118 15
1995 Storbritannia Benetton Frankrike Renault G 1. Michael Schumacher*
2. Johnny Herbert
4 11 15 8 137 25
1996 Storbritannia Williams Frankrike Renault G 5. Damon Hill*
6. Jacques Villeneuve
12 12 21 11 175 105
1997 Storbritannia Williams Frankrike Renault G 3. Jacques Villeneuve*
4. Heinz-Harald Frentzen
10 8 15 9 123 21
1998 Storbritannia McLaren Tyskland Mercedes B 7. David Coulthard
8. Mika Häkkinen*
12 9 20 9 156 23
1999 Italia Ferrari Italia Ferrari B 3. Michael Schumacher
4. Eddie Irvine
(3). Mika Salo
3 6 17 6 128 4
2000 Italia Ferrari Italia Ferrari B 3. Michael Schumacher*
4. Rubens Barrichello
10 10 21 5 170 18
2001 Italia Ferrari Italia Ferrari B 1. Michael Schumacher*
2. Rubens Barrichello
11 9 24 3 179 77
2002 Italia Ferrari Italia Ferrari B 1. Michael Schumacher*
2. Rubens Barrichello
10 15 27 12 221 129
2003 Italia Ferrari Italia Ferrari B 1. Michael Schumacher*
2. Rubens Barrichello
8 8 16 8 158 14
2004 Italia Ferrari Italia Ferrari B 1. Michael Schumacher*
2. Rubens Barrichello
12 15 29 14 262 143
2005 Frankrike Renault Frankrike Renault M 5. Fernando Alonso*
6. Giancarlo Fisichella
7 8 18 3 191 9
2006 Frankrike Renault Frankrike Renault M 1. Fernando Alonso*
2. Giancarlo Fisichella
7 8 19 5 206 5
2007 Italia Ferrari Italia Ferrari B 5. Felipe Massa
6. Kimi Räikkönen*
11 9 22 11 204 103
2008 Italia Ferrari Italia Ferrari B 1. Kimi Räikkönen
2. Felipe Massa
8 8 19 13 172 21
2009 Storbritannia Brawn Tyskland Mercedes B 22. Jenson Button*
23. Rubens Barrichello
5 8 15 4 172 18,5
2010 Østerrike Red Bull Frankrike Renault B 5. Sebastian Vettel*
6. Mark Webber
15 9 20 6 498 44
2011 Østerrike Red Bull Frankrike Renault P 1. Sebastian Vettel*
2. Mark Webber
18 12 28 10 650 153
2012 Østerrike Red Bull Frankrike Renault P 1. Sebastian Vettel*
2. Mark Webber
8 7 14 7 460 60
2013 Østerrike Red Bull Frankrike Renault P 1. Sebastian Vettel*
2. Mark Webber
11 13 24 12 596 236
2014 Tyskland Mercedes Tyskland Mercedes P 44. Lewis Hamilton*
6. Nico Rosberg
18 16 31 11 701 296

Noter[rediger | rediger kilde]

  • Note 1: - Førere som også vant førermesterskapet er indikert med *. Tabellen inkluderer bare førere som scoret poeng. Bilnumre er tatt med for å vise at føreren hadde samme nummer hele sesongen. (Erstattede førernummer er vist i parentes)
  • Note 2: - Bare poeng som talte mot konstruktørmesterskapet er tatt med.

Etter konstruktør[rediger | rediger kilde]

Konstruktør Totalt Sesonger
Italia Ferrari 16 1961, 1964, 1975, 1976, 1977, 1979, 1982, 1983, 1999, 2000, 2001, 2002, 2003, 2004, 2007, 2008
Storbritannia Williams 9 1980, 1981, 1986, 1987, 1992, 1993, 1994, 1996, 1997
Storbritannia McLaren 8 1974, 1984, 1985, 1988, 1989, 1990, 1991, 1998
Storbritannia Lotus 7 1963, 1965, 1968, 1970, 1972, 1973, 1978
Østerrike Red Bull 4 2010, 2011, 2012, 2013
Storbritannia Cooper 2 1959, 1960
Storbritannia Brabham 1966, 1967
Frankrike Renault 2005, 2006
Storbritannia Vanwall 1 1958
Storbritannia BRM 1962
Frankrike Matra 1969
Storbritannia Tyrrell 1971
Storbritannia Benetton 1995
Storbritannia Brawn 2009
Tyskland Mercedes 2014

Etter land[rediger | rediger kilde]

Nasjon Konstruktører Totalt
Storbritannia Storbritannia 10 33
Italia Italia 1 16
Østerrike Østerrike 1 4
Frankrike Frankrike 2 3
Tyskland Tyskland 1 1

Se også[rediger | rediger kilde]


Vinnere av Konstruktørmesterskapet i Formel 1

1950  Ikke utdelt
1951  Ikke utdelt
1952  Ikke utdelt
1953  Ikke utdelt
1954  Ikke utdelt
1955  Ikke utdelt
1956  Ikke utdelt
1957  Ikke utdelt
1958  Vanwall
1959  Cooper

1960  Cooper
1961  Ferrari
1962  BRM
1963  Lotus
1964  Ferrari
1965  Lotus
1966  Brabham
1967  Brabham
1968  Lotus
1969  Matra

1970  Lotus
1971  Tyrrell
1972  Lotus
1973  Lotus
1974  McLaren
1975  Ferrari
1976  Ferrari
1977  Ferrari
1978  Lotus
1979  Ferrari

1980  Williams
1981  Williams
1982  Ferrari
1983  Ferrari
1984  McLaren
1985  McLaren
1986  Williams
1987  Williams
1988  McLaren
1989  McLaren

1990  McLaren
1991  McLaren
1992  Williams
1993  Williams
1994  Williams
1995  Benetton
1996  Williams
1997  Williams
1998  McLaren
1999  Ferrari

2000  Ferrari
2001  Ferrari
2002  Ferrari
2003  Ferrari
2004  Ferrari
2005  Renault
2006  Renault
2007  Ferrari
2008  Ferrari
2009  Brawn

2010  Red Bull
2011  Red Bull
2012  Red Bull
2013  Red Bull
2014  Mercedes