Hopp til innhold

Valevatn (Sirdal)

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Valevatn
Valevatn
LandNorge
FylkeAgder
KommuneSirdal
Areal 7,08 km²[1]
Reguleringshøyde660–625 moh. [1]
Magasinvolum 317,9 mill. m³[1]
Lengde 14,5 km
Bredde 0,2–0,5 km
Nedbørfelt 137 km²[2]
VassdragSira
TilløpBjønnåna, Storå
UtløpDeg
Posisjon
UTM-koord.32V 374881 6534869
Kart
Valevatn
58°56′07″N 6°49′34″Ø

Valevatn er en innsjø og et vannmagasin i Sirdal kommune i Agder. Innsjøen strekker seg fra Lortabu i vest til Degdammen i øst, og er en fortsettelse på Hunnedalen. Den er et sentralt ledd i Sira-Kvina utbyggingen.

Elva Storå med vann fra Degevatn og Sandvassåna, og elva Bjønnåna er Valevatns naturlige tilløp. Dens naturlige utløp var tidligere mot vest til elva Deg, som munner ut i Fidjelandsvatnet.

Vannkraftutbygging[rediger | rediger kilde]

Reguleringen av Valevatn inngikk i det 2. byggetrinnet av utbyggingen av Sira og Kvina vassdrag, og ble påbegynt i 1968.[3] Utbyggeren besluttet å danne et sammenhengende vannmagasin fra Siras naturlige utløp i Ånesvatnet i nord, gjennom Valevatn og til Gravatn i sør. For å demme opp Valevatn ble to større steinfyllingsdammer, Degdammen og dens nordliggende dam, i tillegg til fire mindre sekundærdammer bygget. Store utmarksområder og stølsområder, spesielt i dagens nordøstlige del, ble lagt under vann. Også husmannsplassen Valevatn måtte vike.

I nord ble en betongbuedam, Dam-Kilen, bygget for hindre elva Siras naturlige løp mot Sirekrok og Ortevatnet. Sammen med Dam-Farskard og Dam-Flåthølmyra dannet de et stort vannmagasin, Flothølen, av Ånesvatnet, Svartevatnet og over området rundt Siras tidligere bredder. For at Flothølen og Valevatn skulle flyte sammen ble en mindre kanal sprengt ut.

I sør ved Gravatn ble steinfyllingsdammen Dam-Gravatn, og en kanal mellom Valevatn og Gravatn bygget. I tillegg ble innsjøene knyttet sammen med en overføringstunnel under Gravassryggen.

I dag[når?] er Flothølen/Ånesvatnet utløpet til Duge kraftverk. Gravatn er fra 1973[4] inntaket til Tjørhom kraftverk.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ a b c «NVE Atlas». Vannkraft – Utbygd vannkraft – Magasin. Norges vassdrags- og energidirektorat. Besøkt 24. mai 2015
  2. ^ «NVE Atlas». Vassdrag – Nedbørfelt – Regine-enhet. Norges vassdrags- og energidirektorat. Besøkt 24. mai 2015
  3. ^ «Anlegg». sirakvina (norsk). Besøkt 26. januar 2018. 
  4. ^ «Tjørhom kraftverk - Sira-Kvina kraftselskap». www.sirakvina.no (norsk). 30. august 2017. Besøkt 4. april 2024.