Siiddasjávri

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Siiddasjávri
LandNorge, Sverige
Fylke/LänNordland, Norrbotten
KommunerBallangen, Gällivare
VassdragLuleälven
Areal 72,58 km²,
i Norge: 0,92 km²[1][2]
Reguleringshøyde614–604 moh. 
Nedbørfelt 975,65 km²[3]
Posisjon
UTM-koord.33V 592619 7555733

Sijdasjávrre
67°58′10″N 17°31′45″Ø

Siiddasjávri (nordsamisk) (lulesamisk: Sijdasjávrre, «svensk»: Sitasjaure) er en innsjø på grensen mellom Norge og Sverige. Mesteparten av sjøen ligger i Gällivare kommune i svensk Lappland, mens den langt mindre, norske delen ligger i Ballangen kommune i Nordland fylke. Innsjøen ligger i det nordsamiske språkområdet, men tett opp til språkgrensen for lulesamisk.[4][5][6]

Siiddasjávri er regulert for produksjon av vannkraft, og vannet fra sjøen føres i en 16 kilometer lang tunnel til Ritsem kraftverk ved Akkajaure. I forbindelse med utbyggingen av Skjomen kraftverk ble det også sprengt en vanntunnel til Siiddasjávri. Formålet med denne tunnelen er å kunne benytte Langvatnet, som ligger oppstrøms fra Siiddasjávri på norsk side, til magasinering av vann for kraftverkene i Skjomen. Om vinteren, når kraftprisene i Norge er høyest, tappes vann fra Langvatnet via Siiddasjávri og videre til Skjomen, mens det om sommeren føres en tilsvarende mengde overskuddsvann fra norsk side tilbake gjennom tunnelen til Siiddasjávri, hvor det benyttes til kraftproduksjon i Ritsem og nedenforliggende kraftverk langs Luleälven.

Om sommeren kan fjellvandrere overnatte på Sitasjaurestugorna, som drives av Svenska Turistföreningen og ligger ved veien mot Ritsem. Veien ble bygget i forbindelse med vannkraftutbyggingen og eies av Vattenfall AB, men den vedlikeholdes ikke i særlig grad.

Se også[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]