Gjende

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
Gjende
Gjende sett fra øst mot vest i retning av Memurubu og Gjendebu.
Gjende sett fra øst mot vest i retning av Memurubu og Gjendebu.
Fylke Oppland
Kommune Vågå
Areal 15,64 km² [1]
Høyde 984 moh.[1]
Dybde 149 m (maks)[2]
66 m (snitt)[2]
Volum 1,03 km³ [2]
Nedbørfelt 375,62 km² [2]
Tilløp Leirungsåi, Muru, Storåi, Veslåi
Utløp Sjoa
UTM-koord. 32V 482957 6817341
Kartriss av innsjøen Gjende med turisthyttene Gjendesheim (drevet av Den norske turistforening, DNT), Memurubu (privat) og Gjendebu (DNT).

Gjende er en innsjø i Jotunheimen. Sjøen er lang og smal – i luftlinje 18 km lang og 1,5 km bred på det bredeste. Gjende har en karakteristisk smaragdgrønn farge på grunn av de store mengdene morenemasse som føres med elva Muru ut i Gjende. Elva Sjoa renner ut fra Gjende ved Gjendesheim, og ender i Gudbrandsdalslågen.

Gjende ligger midt i Jotunheimen, og både nord og sør for sjøen ligger topper på godt over 2 000 m. Ved vestenden ligger Gjendebu, på nordsiden ligger Memurubu og ved østenden ligger Gjendesheim. Om sommeren går det båtrute mellom disse tre stedene. Sjøen ga navn til den kjente reinjegeren Jo Gjende som hadde bu ved Gjendeosen, og til Gjendine Slålien, som ble født på Gjendebu.

Navnet Gjende er Gudbrandsdalsdialekt, og er den offisielle varianten av navnet ettersom sjøen ligger i Vågå kommune. På Vangsdialekt heter sjøen Gjendin, som en finner igjen i Henrik Ibsens navn på Besseggen, nemlig Gjendineggen, eller Gendineggen etter datidens ortografi.

Personer fra nærområdet[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ a b «NVE Atlas». Vassdrag – Innsjødatabase. Norges vassdrags- og energidirektorat. Besøkt 15. april 2015
  2. ^ a b c «NVE Atlas». Vassdrag – Innsjødatabase – Dybdekart. Norges vassdrags- og energidirektorat. Besøkt 15. april 2015

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]