Isteren

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Isteren
FylkeInnlandet
KommuneEngerdal
Areal 28,95 km²[1]
Høyde 645 moh.[1]
Dybde20 m (maks)[2]
Nedbørfelt 2 450,99 km²[2]
VassdragTrysilvassdraget
Posisjon
UTM-koord.32V 644996 6879254
Kart
Isteren
61°58′30″N 11°46′50″Ø

Isteren er en innsjø i Engerdal kommune i Innlandet fylke. Isteren er en næringsrik innsjø med et stort artsmangfold. Den er en populær sjø for sportsfiske. Sjøen huser en av landets 30 storørretstammer. Sommeren 2006 ble det tatt en ørret som veide 9,250 kg med stang fra en liten båt. Her finnes også gjedde, abbor, harr og lake. Spesielt er at det er tre ulike stammer sik i Isteren; den mest tallrike er dvergsik, også kalt siksild eller lokalt bare sild. En annen form, grunnsik, kan bli storvokst, opptil flere kilo. Den er vanlig forekommende i strandsonen. En mellomtype, strømsik, går opp i Gløta for å gyte[3].

Isteren ligger i et statsalmenningsområde, men «retten» til fisket og administrasjonen av fisket er privatrettslig. Fiskerettighetene er delt på 45 eiendommer. (Lotteiere og hevdseiere.) Det blir solgt fiskekort for stangfiske og garnfiske. (Se: www.isteren.com). Rundt sjøen er det to fiskevoller og noen enkeltstående hytter.

Fra nord renner elva Sømåa ut i Isteren. Ved elva er det et rikt fugleliv, spesielt om våren. Her kan en observere sjeldne arter på trekk. Også bever og elg finnes. Både den nedre del av Sømåa og Isteren er et eldorado for kanopadlere. Isteren er ikke særlig dyp, med gjennomsnittsdybde 7,4 meter. Bunnen er også kupert, noe som gir mange viker, holmer, skjær og grunner[4].

Det er tilatt med motorbåt på Isteren. Største tillatte motorstørrelse er 40 hk, og fartsgrense er 20 knop[5].

Østbredden av Isteren danner grense for Bjørnberga og Isteren naturreservat, som utgjør hele området mellom Isteren og Femunden. Den nordøstre delen av sjøen (Bjørnfjorden og Balvika) ligger også innenfor reservatet. Her er all motorisert ferdsel forbudt. Dette området mellom Isteren og Femund er også vinterbeiteområde for rein fra Elgå reinbeitedistrikt. Noen store bukker går ofte igjen i området på sommeren, disse er populære fotoobjekter da de er temmelig nærgående og lite sky. Dyrene er helt ufarlige.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ a b «NVE Atlas». Vassdrag – Innsjødatabase. Norges vassdrags- og energidirektorat. Besøkt 13. april 2014
  2. ^ a b «NVE Atlas». Vassdrag – Innsjødatabase – Dybdekart. Norges vassdrags- og energidirektorat. Besøkt 13. april 2014
  3. ^ «Driftsplan for Femund-/Trysilvassdraget». Fylkesmannen i Hedmark. Arkivert fra originalen 4. mai 2015. Besøkt 4. mai 2015.  Driftsplanen er fra 1.1.2013 erstattet av ny Fiskeforskrift Arkivert 13. april 2014 hos Wayback Machine.
  4. ^ «Dybdekart over Femund og Isteren» (PDF). NVE. 1950. Besøkt 13. april 2014. 
  5. ^ Forskrift om motorfartøy brukt i utmark og vassdrag, Engerdal kommune, Hedmark