Nisser

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
Nisser
Nisser.jpg
Land Norge Norge
Fylke Telemark
Kommune Kviteseid, Nissedal
Vassdrag Arendalsvassdraget
Areal 76,07 km² [1]
Reguleringshøyde 246,76–243,76 moh. [1]
Magasinvolum 222,8 Mm³ [1]
Dybde 234 m (maks)[2]
Volum 7,185 km³ [2]
Nedbørfelt 1 077,7 km² [2]
Tilløp Roholtåi (Straumen), Horgevikåi, Nordbøåna, Lindefjellåi, Borstadåi, Frostdøl, Håtveitåi
Utløp Nisserelva
UTM-koord. 32V 469373 6575540

Nisser er en innsjø i Nissedal og Kviteseid kommuner i Telemark. Den er en del av Arendalsvassdraget. Navnet kommer fra gammelnorsk «Niðsær» som betyr «Den nedre sjøen»[3]. Den øvre sjøen er Vråvatn som er forbundet med Nisser via slusene i Vrådal (Små- og Storstraum).

Hovedtilløpet kommer via «Straumen» fra Vråvatn, mens utløpet skjer via Nisserelva, som ved Haugsjåsund går sammen med Fyresdalsåna og blir til Nidelva, som møter havet ved Arendal.

Nisser er Telemarks nest største – etter Møsvatn – og Norges 13. største innsjø. Lengden er ca. 35 km. Et av Europas største kalkingsprosjekter drives i Nisser.

I 1914 ble det anlagt to sluser mellom Nisser og Vråvatn (248 moh). Storstraum - Småstraumkanalen, Telemarks tredje og minste, og Nord-Europas høyest beliggende kanal var med dette en realitet. Dette gjorde det mulig å reise hele den 50 km lange strekningen fra Tveitsund til Vråliosen med båt. Det er fortsatt mulig å reise på vannene med veteranbåten «Fram».

Omtrent midtveis på Nisser kan man krysse innsjøen med Fjoneferga fra Fjone til Nesland.

Rundt Nisser er det lett å finne idylliske badeplasser. I nordenden finnes en idyllisk innlands skjærgård med mange små holmer, svaberg og sandstrender. Sandstrender finner man rundt det meste av innsjøen. Turistindustrien rundt Nisser har blomstret opp siden 1960- og 70-tallet, spesielt ved nordenden av vannet, i Vrådal eller Eidstod. Man finner rundt innsjøen et rikelig utbud av såvel hotellsengeplasser som utleiehytter og campingplasser. I Vrådal finner man dessuten en 9-hulls golfbane, samt et vintersportssenter.

På vestsiden av Nisser ligger to lokaliteter med hellemalerier fra steinalderen; en ved Kvithammaren nord for Fjonesundet og en ved «Munkeskrifta» ved Ljosnesodden.

Den som kjøper fiskekort kan fiske etter ørret, røye, sik og abbor (tryte).

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ a b c «NVE Atlas». Vannkraft – Magasin. Norges vassdrags- og energidirektorat. Besøkt 9. februar 2015
  2. ^ a b c «NVE Atlas». Vassdrag – Innsjødatabase – Dybdekart. Norges vassdrags- og energidirektorat. Oppmålt 1983. Besøkt 6. april 2014
  3. ^ «Fakta om kommunen». Nissedal kommune. 17. juni 2014. Besøkt 9. februar 2015. 

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]