Hopp til innhold

Crocodile Dundee

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Crocodile Dundee
Generell informasjon
SjangerEventyr / Romantikk / Komedie
Utgivelsesår1986
Prod.landAustralia
Lengde1 t. 37 min.
SpråkEngelsk
Aldersgrense12 (Norge)
Bak kamera
RegiPeter Faiman
ProdusentJohn Cornell
ManusforfatterJohn Cornell
Paul Hogan
Ken Shadie
MusikkPeter Best
SjeffotografRussell Boyd
KlippDavid Stiven
Foran kamera
Hovedrolle(r)Paul Hogan
BirollerLinda Kozlowski
John Meillon
Annen informasjon
BudsjettUSD 8,8 millioner
Prod.selskapRimfire Films
Premiere24. april 1986 (Australia)
26. september 1986 (USA)
27. mars 1987 (Norge)
1. des. 1987 (Norge) (Video)[1]
13. mars 2002 (Norge) (DVD)[1]
Eksterne lenker
Offisielt nettsted (en)

Crocodile Dundee er en australsk romantisk eventyrkomedie fra 1986 regissert av Peter Faiman. Filmen handler om en australsk eventyrer som lever ute i den australske bushen og som går under navnet Crocodile Dundee. En dag blir han oppsøkt av en vakker kvinnelig journalist fra USA som klarer å overtale ham til å bli med til New York. Hans direkte og originale stil gjør at han havner i en rekke pussige situasjoner i storbyen. Hovedrollen som Dundee spilles av Paul Hogan, mens Linda Kozlowski spiller rollen som den kvinnelige journalisten. Paul Hogan var også med å skrev manus.

Crocodile Dundee ble godt mottatt av filmkritikerne og ble en av de største publikumssuksessene i 1986.[2]

Paul Hogan ble tildelt en Golden Globe for sin rolle som Dundee.

Den har fått to oppfølgere: Crocodile Dundee II (1988) og Crocodile Dundee i Los Angeles (2001). Førstnevnte ble en suksess, mens sistnevnte ble mindre suksessfull.[3]

Den unge kvinnelige journalisten Sue Charlton har reist helt fra New York til Australia for å intervjue en eventyrer og krokodillejeger som skal ha mistet det ene beinet i kamp mot en krokodille. Til tross for det skal han ha klart å drepe krokodillen med sine egne hender, og dra både seg selv og krokodillen inn til nærmeste tettsted. Sue synes historien høres interessant ut, og ber redaktøren om lov til å ta kontakt med mannen, som nå er kjent som «Crocodile» Dundee. Hun får til slutt lov, og setter ut til et meget avsidesliggende sted langt inne i Australia. Etterhvert får hun møte den legendariske Dundee, og det viser seg raskt at historien hun har hørt var noe overdrevet, foten hans ble aldri revet av. Likevel opplever hun å bli fascinert av hans modige, men noe nonchalante, fremtoning. Hun ønsker å vite mer om hvordan han drepte krokodillen, og for å lære henne mer om Australias dyreliv bestemmer Dundee seg for å ta henne med ut på en ekspedisjon i Australias jungel, der han er lommekjent. Der får hun et svært nærgående og skremmende møte med en krokodille, men blir i siste liten reddet av Dundee.

Sue blir stadig mer fascinert av denne åpne og utadvendte villmarksmannen og lurer på hvordan han ville klare seg i den "urbane jungelen" i New York. Dundee har aldri før vært i en storby, men lar seg overtale. Det oppstår en rekke pussige situasjoner da han ankommer storbyen og han har sin egen originale måte å løse de utfordringene han kommer ut for. For den unge damen blir det etterhvert tankevekkende å se den gigantiske kulturkollisjonen mellom villmarkens spøkefulle naturbarn og de sofistikerte newyorkerne. De betrakter ham som en underlig fremtoning. Men han er vel så undrende til de urbane snobbene han møter. Etterhvert oppstår det en romanse mellom Dundee og Sue.

Om filmen

[rediger | rediger kilde]

Popularitet og økonomi

[rediger | rediger kilde]

Crocodile Dundee ble en stor publikumssuksess i en rekke land i 1986 og 1987. Den innbrakte $328 millioner på verdensbasis, hvorav $174,8 millioner i USA og nesten 47,7 millioner (australske dollar) i Australia.[4] Den ble tidenes mest innbringende film i Australia og den nest mest innbringende filmen, både i USA og på verdensbasis i 1986 (såvidt slått av Top Gun).[5][6] Inflasjonsjuster er den blant de aller mest innbringende filmene som har gått på kino i Australia.[7]

Også i Norge ble filmen meget populær. Den spilte inn 9 millioner kroner i løpet av de 18 første dagene, inkludert tre millioner kroner på tre og en halv uke bare i Oslo (Noe som var rekord for Oslo-kinoene).[8] Filmen innbrakte totalt 30 millioner kroner, noe som var rekord for norske kinoer.[9] De høye norske besøkstallene vakte også en viss oppsikt i Los Angeles.[8]

Produksjonskostnadene var på $8,8 millioner.[10]

Anmelderne

[rediger | rediger kilde]

Den ble forholdsvis godt mottatt av filmkritikerne, noe som gjenspeiles i at den har fått 87 % på Rotten Tomatoes.[11] Den amerikanske filmkritikeren Roger Ebert gav den 2 av 4 stjerner,[12] mens Leonard Maltin gav den 3 av 4 stjerner.[13]

Også de norske anmelderne var jevnt over gode.[14] Blant annet så gav Dagbladet den terningkast fire[15] og VG fem.[16]

Priser og nominasjoner

[rediger | rediger kilde]

Tildelte priser

Nominasjoner

  • Golden Globe for beste film
  • Oscar for beste manus (Paul Hogan, Ken Shadie, John Cornell)
  • BAFTA for beste manus (Paul Hogan, Ken Shadie, John Cornell)
  • BAFTA for beste mannlige skuespiller (Paul Hogan)
  • Golden Globe for beste kvinnelige birolle (Linda Kozlowski)
  • Saturn Award for beste fantasyfilm
  • Saturn Award for beste manus (Paul Hogan, Ken Shadie, John Cornell)
  • Golden Reel for beste lydklipp (Tim Chau)

Innspilling

[rediger | rediger kilde]

Byscenene i filmen ble spilt inn i New York City, mens scenene i Australia ble spilt inn i den lille byen McKinlay i Queensland og i Kakadu nasjonalpark.

Den internasjonale versjonen av Crocodile Dundee er noe kortere enn den australske og inneholder færre australske slanguttrykk.

Crocodile Dundee bygger løst på en virkelig person fra Australia som het Rodney William Ansell (1953-1999). Ansell ble landskjent i 1977, etter å ha overlevd to måneder i Australias ødemark.

I rollene

[rediger | rediger kilde]

Referanser

[rediger | rediger kilde]
  1. ^ a b Dagbladet Film
  2. ^ VG - Hogan traff blind (2.4.1987, forside)
  3. ^ Boxofficemojo - Crocodile Dundee Franchises
  4. ^ «Wayback Machine» (PDF). web.archive.org. 9. februar 2014. Arkivert fra originalen (PDF) 9. februar 2014. Besøkt 28. oktober 2019. 
  5. ^ «Top 1986 Movies at the Domestic Box Office». The Numbers. Besøkt 8. januar 2020. 
  6. ^ «Top 1986 Movies at the Worldwide Box Office». The Numbers. Besøkt 8. januar 2020. 
  7. ^ «Top 50 all-time - Films screened - Industry trends - Cinema - Fact Finders». Screen Australia. Besøkt 28. oktober 2019. 
  8. ^ a b VG - FOX-jubel for Norge (21.4.1987, s.41)
  9. ^ VG - Enerne som var helt bånn (9.12.1989, s.34)
  10. ^ David Stratton, The Avocado Plantation: Boom and Bust in the Australian Film Industry, Pan MacMillan, 1990 s335–338
  11. ^ «Crocodile Dundee (1986)». Rotten Tomatoes (engelsk). Besøkt 28. oktober 2019. 
  12. ^ Ebert, Roger. «Crocodile Dundee movie review (1986) | Roger Ebert». www.rogerebert.com (engelsk). Besøkt 28. oktober 2019. 
  13. ^ Maltin, Leonard (2. september 2014). Leonard Maltin's 2015 Movie Guide (engelsk). Penguin. ISBN 9780698183612. 
  14. ^ «Crocodile Dundee». www.filmfront.no. Besøkt 29. oktober 2019. 
  15. ^ Dagbladet - Film (17.8.2002)
  16. ^ VG, 4. mars 1993

Eksterne lenker

[rediger | rediger kilde]