Portal:Oseania/Utvalgt artikkel

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Arkiv over Utvalgt artikkel i Portal:Oseania

Dette arkivet har 9 oppføringer, hver oppføring vil vises ca. 41 dager i året på portalsiden, med mindre feltet er konfigurert for tilfeldig valg. Hvis oppføringen du har lagt til ikke har dukket opp i denne telleren ennå kan du prøve å oppdatere. Hvis det ikke fungerer, sjekk at du har lagt til malen {{les mer}} i oppføringen.



1

Operahuset i Sydney
Operahuset i Sydney (Sydney Opera House) ligger i Sydney, New South Wales i Australia, og er en av de mest særpregede og berømte bygninger fra 1900-tallet, og et av de mest berømte arenaer for kunstnerlige oppførelser i verden.

Operahuset er tegnet av den danske arkitekten Jørn Utzon og er plassert på Bennelong Point i havnen i Sydney, med en park i sør og nær den enorme broen Sydney Harbour Bridge. Bygningen og dens omgivelser er et ikon for Australia. For noen minner de runde skjell-seksjonene om en flåte av hvite seilskip som man ofte ser i Sydneys havn. Turister som for det meste ikke har noen interesse for opera trykker på mot bygningen i tusentall for å se den.

Foruten å sette opp teater, ballett og musikaler huser Operabygningen kontorene for Opera Australia, Sydney Theatre Company og Sydney Symphony Orchestra. Bygningen blir administrert av Opera House Trust, under New South Wales (NSW) Ministry of the Arts.

Les mer


rediger · flytt · historikk · diskusjon · Vises (+-2 dager) mellom: 1. januar og 10. februar

2

Panorama over Wellington med taubanevogn.
Wellington (Te Whanganui-a-Tara eller Poneke) er hovedstaden i New Zealand og landets nest største urbane område. Wellington ligger på sørspissen av Nordøya i det geografiske sentrum av landet.

New Zealands største finansielle institusjoner er delt mellom Wellington og Auckland og noen organisasjoner har kontorer i begge byene. Wellington omtales ofte som New Zealands kulturelle senter. Spesielt kjent er byen for sin film- og teaterindustri. I tillegg har Wellington nasjonalmuseet (Te Papa - Museum of New Zealand), symfoniorkesteret (New Zealand Symphony Orchestra) og den kongelige new zealandske ballett (Royal New Zealand Ballet).

Byens kompakte kjerne rommer alt ifra kunst og kaféliv til et formidabelt natteliv tatt i betraktning byens størrelse.

Les mer


rediger · flytt · historikk · diskusjon · Vises (+-2 dager) mellom: 11. februar og 22. mars

3

Australsk dingo

Dingo (Canis lupus dingo) er et fellesnavn for flere urgamle semi-ville hunder, som kanskje mer korrekt kan kalles urhunder. Denne typen hunder kalles også ofte pariahunder (omstreifende hunder), men ikke alle pariahhunder kan derfor klassifiseres som ekte dingoer, i henhold til den vitenskapelige betegnelsen Canis lupus dingo.

Navnet dingo stammer fra de australske urinvånernes, aboriginernes navn på denne hunden, som kanskje mer korrekt bør kalles en urhund, siden typen ikke opprinnelig stammer fra Australia, men fra Asia. Grensen mellom hva som kan klassifiseres som en ekte dingo og når den må kalles en hund er fin.

Les mer


rediger · flytt · historikk · diskusjon · Vises (+-2 dager) mellom: 23. mars og 1. mai

4

Moai på Rano raraku

Påskeøya (på polynesisk Te Pito o te Henúa («Verdens navle») eller Mata-ki-te-Rangi («Øyne mot himmelen»); på språket Rapa Nui heter øya Rapa Nui (Store Rapa), på spansk Isla de Pascua) ligger i det østlige Stillehavet, 3515 km vest for det kontinentale Chile, og 2075 km øst for nærmeste befolkede land Pitcairn, noe som gjør øya til et av verdens mest isolerte steder. Påskeøya er under chilensk styre, og er underlagt regionen Valparaiso, sammen med sin nærmeste nabo Sala y Gomez som ligger 400 km øst. Øya er mest kjent for de gamle statuene som kalles moaier, og som finnes rundt hele kystlinjen av øya.

Les mer


rediger · flytt · historikk · diskusjon · Vises (+-2 dager) mellom: 2. mai og 11. juni

5

Første blad, utgitt i 1938.

Tegneserien Fantomet har blitt utgitt sammenhengende i Australia siden serien begynte å gå i USA i 1936. Fra 1936 til 1961 ble den utgitt i kvinnebladet Australian Woman's Mirror, og fra 1948 og fram til i dag har den blitt utgitt av FREW Publications; dette er verdens lengste kontinuerlige utgivelse av Fantomet.

Les mer


rediger · flytt · historikk · diskusjon · Vises (+-2 dager) mellom: 12. juni og 21. juli

6

Samtidig illustrasjon av mytteriet: Skipssjef, løytnant Bligh og atten lojale mannskapsmedlemmer ble satt i en lettbåt på åpent hav. Av Robert Dodd, 1790.

Mytteriet på Bounty var et mytteri ombord på skipet HMAV «Bounty», om lag 30 nautiske mil av øya Tofua i Stillehavet, den 28. april 1789. Mytteriet ble ledet av Fletcher Christian mot skipets kaptein, William Bligh. Etter at mytteristene hadde overtatt skipet lot de kapteinen og de 18 som var lojale mot han drive avgårde i en 23 fots (ca 7 meter) lettbåt. Bligh og mesteparten av mannskapet overlevde en svært lang seilas fra mytteristedet til Australia (en strekning på 3 600 nautiske mil) i den lille båten, og fikk en heltemottagelse i Storbritannia.

Mytteristene seilte avgårde med «Bounty», og endte tilsist på Pitcairnøyene hvor de bosatte seg og brant skipet. Etterkommere etter mytteristene lever fremdeles på øya.

Les mer


rediger · flytt · historikk · diskusjon · Vises (+-2 dager) mellom: 22. juli og 31. august

7

Sydney.
Sydney er hovedstad i den australske delstaten New South Wales og er Australias største og eldste by, etablert i 1788. Med over 4 millioner innbyggere, er Sydney-metropolen den største og mest innflytelsesrike av de to finansielle, transport, handel og kulturelle sentrene i Australia (det andre er Melbourne).

For mange er Sydney selve symbolet på Australia. Over 20 prosent av Australias innbyggere er bosatt i Sydney, og over to tredjedeler av alle turister som besøker landet tar en tur innom denne byen.

Sydney er en betydelig global og nasjonal turistdestinasjon og blir ofte omtalt som en av det flotteste og pulserende byene i verden. Sydney var vertssted for Sommer-OL 2000.

Sydney er også kjent for sine flotte strender som ligger like ved byen, mest kjent er nok Bondi Beach og Manly Beach.

Les mer


rediger · flytt · historikk · diskusjon · Vises (+-2 dager) mellom: 1. september og 10. oktober

8

Satellittbilde av Great Barrier Reef
Det store barriererevet (Great Barrier Reef) er verdens største korallrev.

Revet ligger i Korallhavet utenfor nordkysten av Queensland i Australia. Det er over 2 000 kilometer langt, det dekker et område på 345 400 km² og kan sees fra verdensrommet. The Great Barrier Reef er verdens største enkeltstruktur laget av levende organismer. Dette reves struktur består av milliarder av bittesmå organismer, kjent som koralldyr. The Great Barrier Reef støtter et bredt mangfold av liv, og har blitt ærklært som en del av verdensarven av UNESCO i 1981. CNN har merket det som 1 av de 7 naturlige underverk i verden. Queensland National Trust har kalt den et statelig ikon av Queensland. En stor del av revet er beskyttet av Great Barrier Reef Marine Park. Den første europeiske oppdageren som fant revet var James Cook, som oppdaget det da han gikk på grunn 11. juni 1770.

Les mer


rediger · flytt · historikk · diskusjon · Vises (+-2 dager) mellom: 11. oktober og 20. november

9

Slaget ved Midway var et sjøslag mellom japanske og amerikanske sjøstridskrefter ved Midwayøyene i Stillehavet. Slaget varte fra 5. til 7. juni 1942. Bare en måned etter slaget i Korallhavet knuste US Navy det japanske angrepet mot Midway. Strategisk ansees slaget for å være et av de viktigste under andre verdenskrig.

Den japanske angrepsplanen mot Midway, som også inkluderte et sekundært angrep mot Aleutene, var en felle fra japanerne for å lure de amerikanske hangarskipene i kamp for så å ødelegge dem. Om krigslisten hadde lyktes ville US Navy vært nøytralisert i Stillehavet inntil slutten av 1943. Ved å erobre Midway ville Japan i tillegg få en fremskutt forsvarslinje. Suksess i dette slaget ville også avgjøre videre japanske angrep mot Fiji, Samoa og Hawaii.

Les mer


rediger · flytt · historikk · diskusjon · Vises (+-2 dager) mellom: 21. november og 30. desember

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25