Portal:Oseania/Land

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Arkiv over Land i Portal:Oseania

Dette arkivet har 24 oppføringer, hver oppføring vil vises ca. 15 dager i året på portalsiden, med mindre feltet er konfigurert for tilfeldig valg. Hvis oppføringen du har lagt til ikke har dukket opp i denne telleren ennå kan du prøve å oppdatere. Hvis det ikke fungerer, sjekk at du har lagt til malen {{les mer}} i oppføringen.



1

Rosekrigene
Rosekrigene
Republikken Nauru, tidligere kjent som Pleasant Island, er en øyrepublikk i det sørlige Stillehavet. Det er et av verdens minste land både når det gjelder innbyggere og areal, og verdens minste republikk. Når det gjelder areal er det også verdens minste ikke-europeiske land.

Mye av dets tidligere rikdom kom fra de store lagrene av fosfater, antatt å være av enten guano eller annet marint opphav. Fosfatet blir brukt som fertilisator rundt om i verden, og det meste av det har blitt eksportert til Australia. I og med at fosfatressursene nå er så å si utbrukte, går Nauru en usikker framtid i møte. På 90-tallet forsøkte landet å få alternative inntektskilder ved å introdusere seg selv som et skatteparadis, men dette ble det en slutt på i juli 2004.

Les mer


rediger · flytt · historikk · diskusjon · Vises (+-2 dager) mellom: 1. januar og 16. januar

2

Pitcairnøyene (pitkairnsk: Pitkern Aileen) er en øygruppe på fire øyer i det sørlige Stillehavet, hvorav kun den nest største – Pitcairn – er bebodd. Pitcairn er den siste gjenværende britiske kolonien i Stillehavet. Øyene er mest kjent for å være hjemmet til etterkommerne av deltakerne i mytteriet på Bounty og tahitierne som fulgte dem, en hendelse som er beskrevet i flere bøker og filmer. Denne historien reflekteres fortsatt i etternavna til flere av innbyggerne. Med rundt femti innbyggere (fra ni familier) er Pitcairn også kjent som det minst folkerike landet i verden (selv om det ikke er et selvstendig land).

Pitcairn var opprinnelig bebodd av polynesere som bodde der i flere hundre år, fram til rundt 1500-tallet. Øya var imidlertid ubebodd da Pitcairn ble oppdaget av den portugisiske oppdagelsesreisende Pedro Fernandes de Queirós i 1606. Den ble gjenoppdaget av britene i 1767 og oppkalt etter mannen som først fikk øye på øya.

Les mer


rediger · flytt · historikk · diskusjon · Vises (+-2 dager) mellom: 17. januar og 31. januar

3

Papua Ny-Guineas flagg
Papua Ny-Guinea, offisielt Den uavhengige staten Papua Ny-Guinea, er et land i Oseania. Det ligger vest i Stillehavet, og omfatter den østlige delen av verdens nest største øy Ny-Guinea, samt en rekke mindre øyer. Den vestlige delen av Ny-Guinea tilhører Indonesia. Landet grenser til Indonesia i vest, og har maritime grenser mot Australia i sør og Salomonøyene i sørøst. Tidligere var den nordlige delen av øya tysk koloni, mens den sørlige var britisk og senere australsk koloni frem til 1975. Forventet levealder for menn er 54 år, for kvinner er det 56 år.

Les mer


rediger · flytt · historikk · diskusjon · Vises (+-2 dager) mellom: 1. februar og 15. februar

4

Salomonøyene er en stat i det vestlige Stillehavet, øst for Papua Ny-Guinea og nordøst for Australia. De er en del av Samveldet av nasjoner og har Dronning Elizabeth som monark. De ble selvstendig stat i 1978. Nasjonen består av mer enn 990 øyer, som samlet utgjør et areal på 28 400 kvadratkilometer (dvs på størrelse med Hedmark). Tar vi med havarealet, er størrelsen imidlertid over 800 000 kvadratkilometer (altså ca 2,5 ganger Norges landareal). Avstanden fra det vestligste til det østligste punktet er rundt 1500 km. Santa Cruz-øyene er de mest avsidesliggende, mer enn 200 km fra de øvrige øyene.

Les mer


rediger · flytt · historikk · diskusjon · Vises (+-2 dager) mellom: 16. februar og 1. mars

5

Amerikansk Samoa er et selvstyrt territorium i Samoaøyene i det sørlige Stillehavet som tilhører USA, sørøst for den uavhengige staten Samoa. Amerikansk Samoa er del av Samoaøyene, som ligger vest for Cookøyene, nord for Tonga og omtrent 500 km sør for Tokelau. I vest ligger Wallis- og Futunaøyene. Det totale landområdet dekker 200.22 km². Hovedøya, som er størst og mest befolket, er Tutuila.

Les mer


rediger · flytt · historikk · diskusjon · Vises (+-2 dager) mellom: 2. mars og 17. mars

6

Tuvalu ligger i Stillehavet, midtveis mellom Hawaii og Australia. Navnet betyr Åtte som står sammentuvalsk. Med unntak av den lille Vatikanstaten er Tuvalu den uavhengige staten som har færrest innbyggere. Øyene ligger svært lavt (høyeste punkt er 5 moh.), og er dermed sterkt truet av en eventuell fremtidig stigning i havnivået.

Tuvalu er et konstitusjonelt monarki innen Samveldet av nasjoner, med dronning Elizabeth II som statsoverhode. Dronningen er representert i Tuvalu av en generalguvernør, utnevnt av dronning etter anbefaling fra Tuvalus statsminister.

Les mer


rediger · flytt · historikk · diskusjon · Vises (+-2 dager) mellom: 18. mars og 1. april

7

Kiribati (uttales Kiribass) er en øystat i Stillehavet. Landet består av 32 atoller og én øy (Banaba), spredt over 3 500 000 km² nær ekvator.

Kiribati består av tre større øygrupper; Gilbertøyene, Phoenixøyene og Linjeøyene. Øyene er korallatoller som er dannet på toppene av undersjøiske vulkaner, de fleste ikke høyere enn få meter over havet. Det er kun Gilbertøyene og tre av Linjeøyene som er bebodd.

Les mer


rediger · flytt · historikk · diskusjon · Vises (+-2 dager) mellom: 2. april og 16. april

8

Australia er et land i Oseania beliggende sør for Indonesia og Papua Ny-Guinea. Det er verdens sjette største land regnet etter flateinnhold, og opptar mesteparten av det kontinent det er del av. På den østlige siden av landet ligger Stillehavet, på den vestlige Det indiske hav. Det bor i overkant av 21,3 millioner mennesker i Australia. Navnet «Australia» er avledet fra det latinske ordet Australis, som betyr «sydlig» eller «sørlandsk».

Les mer


rediger · flytt · historikk · diskusjon · Vises (+-2 dager) mellom: 17. april og 1. mai

9

Niue er en øy i det sørlige Stillehavet. Den er allment kjent som «Polynesias klippe». Selv om Niue er selvstyrt, er øya løst assosiert med New Zealand. Niue ligger 2400 km nordøst for Auckland og 3900 km nordøst for Sydney i et triangel mellom Tonga, Samoa og Cookøyene.

Niue er verdens største korallatoll over vann. Terrenget på Niue består av bratte kalksteinsklipper langs kysten, med ett sentralt platå. Det meste av regnet som faller her kommer mellom november og april.

Les mer


rediger · flytt · historikk · diskusjon · Vises (+-2 dager) mellom: 2. mai og 16. mai

10

Kongedømmet Tonga er en øygruppe i det sørlige Stillehavet, omtrent en tredjedels vei mellom New Zealand og Hawaii. Det ligger sør for Samoa og øst for Fiji.

Tonga består av 172 øyer. I øst finnes det mange rekker av lave koraller. Noen av øyene er av vulkansk opprinnelse. Øyene har tropisk havsklima. Gjennomsnittstemperaturen varierer fra 27 °C i nord til 23 °C i sør. Nedbøren varierer også.

Les mer


rediger · flytt · historikk · diskusjon · Vises (+-2 dager) mellom: 17. mai og 1. juni

11

Fransk Polynesia (fransk Polynésie française; tahitisk Pōrīnetia Farāni) er er en fransk øygruppe i Stillehavet; en oversjøisk kollektiv eller konstituerende land av den franske republikk (pays d'outre-mer). Det utgjør av flere grupper polynesiske øyer hvor den mest berømte er Tahiti. Den er også den største og mest folkerike. På Tahiti ligger den største byen i øygruppa, Papeete, som også er hovedstaden for territoriet.

Les mer


rediger · flytt · historikk · diskusjon · Vises (+-2 dager) mellom: 2. juni og 16. juni

12

Fiji er en øystat i Stillehavet, øst for Vanuatu, vest for Tonga og sør for Tuvalu. Fiji ligger 2000 km nord for New Zealand.

Fiji består av 322 øyer hvorav ca. en tredel er befolket. De to største og viktigste øyene er Viti Levu og Vanua Levu. Hovedstaden Suva ligger på Viti Levu der omtrent tre fjerdedeler av befolkningen bor.

Les mer


rediger · flytt · historikk · diskusjon · Vises (+-2 dager) mellom: 17. juni og 1. juli

13

Republikken Marshalløyene er en øystat i Stillehavet, nord for Nauru og Kiribati, øst for Mikronesiaføderasjonen og sør for Wake Island.

Landet består av 29 atoller og fem isolerte øyer. De viktigste atollene og øyene danner to grupper: Ratak-kjeden og Ralik-kjeden, som betyr soloppgang- og solnedgang-kjedene. To tredeler av landets innbyggere bor på øyene Majuro (som også er hovedstad) og Ebeye. De ytre øyene er tynt befolket på grunn av få muligheter for sysselsetting og økonomisk utvikling.

Øyene ble en del av det USA-styrte UN Trust Territory of the Pacific Islands i 1947 og ble en selvstendig stat i 1986, bortsett fra at USA står for forsvarspolitikken og mye av økonomien igjennom medlemskapet deres i Compact of Free Association.

Les mer


rediger · flytt · historikk · diskusjon · Vises (+-2 dager) mellom: 2. juli og 16. juli

14

Cookøyene er en øygruppe i Stillehavet, som er et selvstyrt, parlamentarisk demokrati assosiert med New Zealand, som er ansvarlig for forsvarspolitikk og tar seg av deler av utenrikspolitikken. Øygruppen består av 15 små øyer, hvorav Rarotonga er den største. Totalt areal er bare 240 km², og hovedstaden er Avarua.

Cookøyene består av mange øyer, som strekker seg over et område som er like stort som Vest-Europa. Øyene kan deles inn i to grupper av øyer, de nordlige øyene som er lave atoller, dvs koralløyer som såvidt stikker opp av havet, og de sørlige øyene som er "høye" vulkanske, fruktbare øyer med fjell, men også i denne gruppen er det noen atoller. Majoriteten av befolkningen bor på de sørlige øyene.

Les mer


rediger · flytt · historikk · diskusjon · Vises (+-2 dager) mellom: 17. juli og 31. juli

15

Ny-Caledonia er et fransk territorium i Stillehavet rett nordøst for Australia. Innbyggertallet var i januar 2006 estimert til 236 528. Hovedstaden heter Nouméa, og hadde i 2004 91 386 innbyggere. Ny-Caledonia har en spesiell status som sui generis kollektiv av Frankrike, det vil si Frankrikes utenomeuropeiske områder. Det består av hovedøya Grande Terre, Lojalitetsøyene, og en rekke mindre øyer. Det har et landområde på til sammen på 18 575,5 km.

Les mer


rediger · flytt · historikk · diskusjon · Vises (+-2 dager) mellom: 1. august og 16. august

16

Samoa er et et land bestående av en øygruppe i den sørlige delen av Stillehavet. Staten består av de to øyene Savai'i og Upolu og mange småøyer. Hovedstaden er Apia. Staten het opprinnelig Vest-Samoa, men endret i 1997 navnet til Samoa (formelt Den uavhengige staten Samoa).

Samoa består totalt av ni øyer som alle ligger sør for ekvator. De to største øyene i Samoa, Sawai'i og Upolu, er dannet fra vulkansk aktivitet, og begge relativt høye. Det høyeste punktet på Samoa er Silisili (1857 moh) på øya Savai'i. To av de andre øyene er store korallrev som så vidt stikker opp fra havet. Resten av øyene er småøyer mellom Savaii og Upolu. Vegetasjonen på øyene er frodig og tropisk.

Les mer


rediger · flytt · historikk · diskusjon · Vises (+-2 dager) mellom: 17. august og 31. august

17

Norfolkøya, Norfolk Island, er en vulkanøy i Stillehavet, beliggende mellom New Zealand og Ny-Caledonia. Øya er et australsk territorium.

Øya ble oppdaget av kapteinen James Cook i 1774 på hans andre reise til det sydlige Stillehavet. Storbritannia anla en straffekoloni på øya i 1788, men denne ble stengt i 1814 da det var umulig å gjøre øya selvforsynt. Straffekolonien ble åpnet på nytt i 1825 og stengte i 1855. Øya ble i 1856 befolket av befolkningen på Pitcairn, som ble fraflyttet pga. hungersnød og overbefolkning. Noen år senere flyttet endel av befolkningen tilbake til Pitcairn, men flertallet ble igjen på Norfolkøya. Siden har Norfolkøya og Pitcairns innbyggere hatt nær tilknytning til hverandre.

Les mer


rediger · flytt · historikk · diskusjon · Vises (+-2 dager) mellom: 1. september og 15. september

18

Palau (også skrevet Belau) er en øystat i Stillehavet, rundt 650 km øst for Filippinene. Den oppnådde selvstendighet fra USA i 1994, og er med det en av verdens yngste og tynnest befolkede nasjoner.

Den største øya i Palau er Babeldaob, som er en fjelløy, med landets høyeste punktet Mount Ngerchelchuus på 242 moh. På denne øya ligger ti av Palaus seksten delstater, blant dem den nye hovedstaden Melekeok, og Airai som er landets nest største delstat og som har landets eneste internasjonale flyplass. Airai har dessuten broforbindelse til øya og delstaten Koror. De andre øyene i Palau er hovedsakelig korallatoller.

Les mer


rediger · flytt · historikk · diskusjon · Vises (+-2 dager) mellom: 16. september og 30. september

19

Nord-Marianene er et samvelde i politisk union med USA, som består av de fleste av øyene i øygruppen Marianene i Stillehavet. De største øyene er Saipan, Tinian og Rota.

Sammen med Guam i sør utgjør Nord-Marianene øygruppen Marianene. De sørlige øyene er lavtliggende øyer av kalkstein med omliggende korallrev. De nordliggende øyene er vulkanske med aktive vulkaner på Anatahan, Pagan og Agrihan. Vulkanen på Agrihan er det høyeste punktet på øyene med 965 meter over havet.

Les mer


rediger · flytt · historikk · diskusjon · Vises (+-2 dager) mellom: 1. oktober og 15. oktober

20

New Zealand eller Ny-Zealand (eg. Ny-Zeeland) er en uavhengig stat i det sørvestlige Stillehavet. Landet består av Nordøya og Sørøya samt noen mindre øyer. Hovedstaden er Wellington og ligger sør på Nordøya. Det vanlige maori-navnet for New Zealand er Aotearoa, ofte oversatt som «Den lange hvite skyens land». Landet har et parlamentarisk demokrati med Elizabeth II som monark og tilhører Samveldet.

New Zealands totale landareal er 268 680 kvadratkilometer. Dette er omtrent det samme som Japan og de britiske øyer. Landet er mer en 1600 kilometer langt målt etter nord-nordøst-aksen det strekker seg etter.

New Zealand er verdens mest geografisk isolerte land. Dets nærmeste nabo Australia er 2000 kilometer unna og ligger i nordvestlig retning fra hovedøyene på andre siden av det Tasmanhavet. Eneste landmasse i sør er Antarktis og i nord er de nærmeste naboene øyene Ny-Caledonia, Fiji og Tonga.

Les mer


rediger · flytt · historikk · diskusjon · Vises (+-2 dager) mellom: 16. oktober og 31. oktober

21

Tokelau er en gruppe med 3 korallatoller, Atafu, Nukunonu og Fakaofo, i det sørlige Stillehavet. Øygruppen er i dag en del av New Zealand. Tokelaus tre øyer utgjør ca. 12 km² land, og ligger halvveis mellom Hawaii og New Zealand.

Les mer


rediger · flytt · historikk · diskusjon · Vises (+-2 dager) mellom: 1. november og 15. november

22

Vanuatu er et land i den sørvestlige delen av Stillehavet. Vanuatu består av en rekke mindre øyer som ligger ca. 1750 km øst for Australia, 500 km nordøst for Ny-Caledonia, vest for Fiji og sør for Salomonøyene.

Vanuatu består av 83 øyer. De fleste av øyene er fjellaktige og vulkanske av opprinnelse, og har et tropisk eller subtropisk klima. Vanuatu ligger som de andre vestlige Stillehavsøyene på grensen av en jordplate, og er følgelig også plaget av jordskjelv.

Les mer


rediger · flytt · historikk · diskusjon · Vises (+-2 dager) mellom: 16. november og 30. november

23

Guam (chamorro: Guåhån) er en øy i den vestlige delen av Stillehavet. Øya tilhører offisielt USA og blir anerkjent som et territorium. USA har en flybase på øya, Andersen Air Force Base. Hovedstaden er Hagåtña, tidligere Agana. De innfødte øyboerne er chamorroene som først kom til øya for cirka 3 500 år siden.

Øya ligger nær den internasjonale datolinjen.

Les mer


rediger · flytt · historikk · diskusjon · Vises (+-2 dager) mellom: 1. desember og 15. desember

24

Mikronesiaføderasjonen er en forbundsrepublikk i regionen Mikronesia i den nordlige delen av Stillehavet. Den består av øyene i Karolinergruppen (bortsett fra Palau): Yap, Pohnpei, Chuuk, Kosrae og flere mindre øyer. Setet for regjeringen er i Palikir på øya Pohnpei. Øygruppen ble administrert som en del av det USA-styrte UN Trust Territory of the Pacific Islands fra 1947 til 1990. Øyene fikk selvstyre i 1986, og har deretter vært en suveren stat i fri assosiasjon med USA igjennom Compact of Free Association, som sikrer landet både økonomisk og militær bistand fra USA.

Mikronesiaføderasjonen består av 607 øyer som strekker seg ca 2.900 km fra vest til øst og utgjør den største delen av Karolinerne. Området er delt i fire delstater som symboliseres med hver sin stjerne i landets flagg. Hovedøyen Pohnpei ligger ca 3.250 km øst for Filippinene og ca 2 000 km nordøst for Papua Ny-Guinea.

Les mer


rediger · flytt · historikk · diskusjon · Vises (+-2 dager) mellom: 16. desember og 30. desember

25