Hopp til innhold

Koreastredet

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Koreastredet
LandJapan
Nord-Korea
Sør-Korea
Bredde Min. 200 km
Dybde227 m (maks)
90–100 m (snitt)
SkillerJapan og Sør-Korea
Posisjon
Koreastredet
Kart
Koreastredet
34°35′58″N 129°47′48″Ø

Koreastredet, eller Koreasundet, er sundet mellom Sør-Korea og Japan og danner en forbindelse mellom Øst-Kina-havet og Japanhavet i det nordvestre Stillehavet.

Geografi[rediger | rediger kilde]

I nord ligger den sørlige delen av den koreanske halvøy, og i sør av de japanske øyene Kyūshū og Honshū. Stredet er vel 200 km vidt på det meste, mens dybden ligger mellom 90 og 100 meter. 90 og 100

Stredet er delt av øygruppen Tsushima i en vestre og en østre kanal. Den østre kanalen har navnet Tsushimastredet. Den vestlige kanalen er dypere, opptil 227 meter dyp, og smalere enn Tsushimastredet.

Havstrømmer[rediger | rediger kilde]

En del av Kuroshiostrømmen passerer gjennom stredet. Det er en varm havstrøm som også kalles for Tsushimastrømmen. Den kommer fra de japanske øyene og passerer gjennom Japanhavet før den blir delt av Sakhalin og fortsetter inn i det nordlige Stillehavet via stredet nord for Hokkaidō og inn i Okhotskhavet nord for Sakhalin nær Vladivostok. Vannmassen er svært variabel på grunn av det lave saltnivået i havene sørøst for Korea og Kina.

Økonomi[rediger | rediger kilde]

Stredet er viktig for internasjonal skipstrafikk. Både Sør-Korea og japan har lagt begrensninger på sine territorielle krav i området, til tre nautiske mil fra kysten, for å sikre fri passasje for trafikk.

En rekke passasjerbåter trafikkerer stredet. Kommersielle fergeruter går fra Busan i Sør-Korea til japanske havner som Fukuoka, Tsushima, Shimonoseki og Hiroshima. Ferger trafikkerer også mellom øygruppen Tsushima og Fukuoka samt den sørkoreanske øya Jeju og det sørkoreanske fastlandet. I tillegg kommer fergetrafikk mellom Busan, Japan og Kina.

Historie[rediger | rediger kilde]

Det siste store slaget i Den russisk-japanske krigen 1904-1905 var et sjøslag 27.-28. mai 1905 i Koreastredet, kalt slaget ved Tsushima.

Tunnel[rediger | rediger kilde]

Det diskuteres muligheter for en undersjøisk tunnel mellom Japan og Korea, ikke ulik Kanaltunnelen mellom Storbritannia og Frankrike. For Japan er en slik tunnel spesielt interessant ettersom det vil gjøre det lettere å transportere gods gjennom Korea til Russland og videre til Europa.

Navn på ulike språk[rediger | rediger kilde]

Nordkoreansk navn
Chosŏn'gŭl 조선해협
Hanja 朝鮮海峽
Revidert romanisering Joseon Haehyeop
McCune-Reischauer Chosŏn Haehyŏp
Sørkoreansk navn
Hangul 대한해협
Hanja 大韓海峽
Revidert romanisering Daehan Haehyeop
McCune-Reischauer Taehan Haehyŏp
Japansk navn
Kanji 対馬海峡
Hiragana つしまかいきょう
Hepburn-shiki Tsushima Kaikyō

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]