Hopp til innhold

Østens tre vise aper

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Den kanskje best kjente, og trolig eldste, framstillinga av de tre vise apekattene finnes på dette treskjærerarbeidet fra 1600-tallet over en port i shinto-helligdommen Tōshō-gū i byen Nikko i Tochigi (prefektur) i Japan.

Østens tre vise aper, også kalt De tre vise aper og annet (japansk 三猿, san'en eller sanzaru, eller 三匹の猿, sanbiki no saru), er de tre apekattene som «ikke vil se noe (ondt), ikke høre noe (ondt), ikke si noe (ondt)». Figurene er et kjent motiv i japansk kunst og bygger på et motto eller ordspråk om hvordan en kan forholde seg til ondskap.

De tre apene er:

  • Mizaru, som holder seg for øynene og ikke ser noe ondt.
  • Kikazaru, som holder seg for ørene og ikke hører noe ondt
  • Iwazaru, som holder seg for munnen og ikke sier noe ondt.

Noen ganger er det en fjerde ape sammen med de andre, Shizaru, som symboliserer «ikke gjøre noe (ondt)». Han kan dekke magen eller skrittet eller bare krysse armene.

Munnhellet «ikke se, ikke høre, ikke si» har uviss opprinnelse, men har i buddhistisk tradisjon blitt tolket som en oppfordring om ikke å dvele ved onde tanker. Motivet med tre aper skal ha oppstått som et ordspill. På japansk er uttrykket mizaru, kikazaru, iwazaru og endelsen -zaru, som er en gammel form for nektelse, blir uttalt på samme måte som saru, som betyr «apekatt». Utsagnet kan derfor tolkes som navnet på tre aper. I Vesten, for eksempel i politisk satire, kan mottoet og bildet av apene uttrykke kritikk av manglende ansvarsfølelse når noen lukker seg for kunnskap og nekter å innse virkeligheten, eller når de bevisst er tause om sannheten. I andre sammenhenger kan apene symbolisere taushetsplikt i kriminelle gjengmiljøer eller sensur av ytringsfriheten.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]