Portal:Japan/Utvalgt artikkel

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Arkiv over Utvalgt artikkel i Portal:Japan

Dette arkivet har 12 oppføringer, hver oppføring vil vises ca. 30 dager i året på portalsiden, med mindre feltet er konfigurert for tilfeldig valg. Hvis oppføringen du har lagt til ikke har dukket opp i denne telleren ennå kan du prøve å oppdatere. Hvis det ikke fungerer, sjekk at du har lagt til malen {{les mer}} i oppføringen.



1

Silkeveien(e) til lands og til vanns.
Silkeveien (kinesisk: 丝绸之路 Sizhou zhi lu) var en serie med sammenkoblede ruter gjennom Sentral-Asia og Sør-Asia ved hjelp av karavaner og sjøgående skip som koblet sammen Cháng'ān, Kina, med Antiokia, Syria i tillegg til andre steder. Dens innflytelse gikk videre til Korea og endte til slutt i Japan. Silkeveien er en oversettelse fra det tyske Seidenstraße. Begrepet ble første gang brukt av den tyske geografen Ferdinand von Richthofen i det 19. århundret.

Den kontinentale silkeveien deler seg i en nordlig og en sørlig rute etter at det strakte seg fra de kommersielle sentrene i Nord-Kina. Den nordlige ruten gikk gjennom den bulgarsk-kypcharske sonen til Øst-Europa og Krim, videre over Svartehavet, Marmarahavet og Balkan til Venezia. Den sørlige ruten passerer gjennom Turkestan-Khorasan, gjennom Iran, inn i Mesopotamia og Anatolia til Antiokia i sørlige Anatolia. Her gikk den videre via Middelhavet eller gjennom Levanten inn i Egypt og Nord-Afrika. Les mer


rediger · flytt · historikk · diskusjon · Vises (+-2 dager) mellom: 1. januar og 31. januar

2

Kamidana - et shinto-alter i hjemmet
Shintoismen er den tradisjonelle religionen i Japan og har rundt 100 millioner tilhengere. Shinto betyr «gudenes vei» eller «åndenes vei».

Shintoismen har samtidig mange elementer som er kommet til etter påvirkning fra andre asiatiske religioner og filosofier. Det er også en stilart i arkitekturen.

Kamier er forfedreånder, men kan også være dyreånder og en slags guddommer. For en kami er et opphøyd vesen som spenner fra gudefigurer til vesener med attraktive verdier og egenskaper.

Kamiene tilbes som mi-tama, dvs. ånder som holder til i altrene, som er sentrale for religionen. Det finnes mange spesielle typer av kami, f.eks. Ujigami, slektsånder, eller Kunidama som er en provins eller et områdes ånd.

Kamier kan inndeles i to hovedgrupper: Naturånder og opphøyde vesener (primært mennesker), som igjen kan inndeles i tre klasser: De som representerer et enkelt objekt, de som representerer en gruppe objekter og de som representerer et abstrakt begrep.

De japanske keiserne ble alle ansett som kamier, og på denne måten har religionen bidratt til å legitimere keiserdømmet. Solguden er dermed en kami samtidig som reven også er kami, fordi den fremstår som et intelligent dyr. Les mer


rediger · flytt · historikk · diskusjon · Vises (+-2 dager) mellom: 1. februar og 1. mars

3

Sushi
Sushi er Japans nasjonalrett og består av ris blandet med eddik, sammen med diverse toppinger (for eksempel fisk eller grønnsaker. (Det er en vanlig misoppfattelse blant nordmenn at all sushi inneholder eller består av rå fisk. Det er ikke direkte feil, rå fisk er ofte en viktig ingrediens, men altså ingen fellesnevner.)

Sushi gjorde sitt inntog i Skandinavia og Norge for noen år siden, da som en trend i urbane strøk. Idag er retten mye mer vanlig og akseptert, og mange nordmenn har begynt å lage sushi på egen hånd.

For sushi er selve råvaren viktig. For norsk sushi er kveite, piggvar, laks og tunfisk vanlig. Siden fisken serveres rå, er det viktig med forholdsregler. Parasittene Anisakis simplex og Pseudoterranova decipiens er vanlig i norsk fisk, og for å drepe disse må fisken fryses ned til −20 grader Celsius i minst et døgn. Norske helsemyndigheter anbefaler at fisken har vært frossen i minst fem døgn før den brukes til sushi.

Den matretten som en i dag kjenner som sushi, er egentlig gatemat fra Tokyo. Les mer


rediger · flytt · historikk · diskusjon · Vises (+-2 dager) mellom: 2. mars og 1. april

4

Kvinner kledd som maiko (geisha-elever) i Kyoto, Japan
Geisha (japansk 芸者 «kunstnerisk person») er tradisjonelle japanske kunstnere og underholdere. Geisha var vanlige i det 18. og 19. århundre, og de finnes fortsatt, men i et stadig mindre antall. En geisha prostituerer ikke, som mange i den venstilge verdenen tror.

Geishatradisjonen utviklet seg fra taikomochi eller hōkan, tilsvarende til en hoffnarr. De første geisha var utelukkende menn. Etterhvert som kvinner begynte å overta rollen, ble de kjent som onna geisha (女芸者), eller kvinnelige geisha. Geisha i dag er utelukkende kvinner. I Kyoto har de holdt fast på navnet "geiko", den første delen "gei" av ordet betyr kunst, mens "ko" er det kvinnelige etterhenget.

I 1920-årene var det ca. 80 000 geisha i Japan, men idag er antallet falt til omkring 10 000 på grunn av vestens innflytelse på den japanske kulturen, og antallet er stadig synkende. Les mer


rediger · flytt · historikk · diskusjon · Vises (+-2 dager) mellom: 2. april og 1. mai

5

Tradisjonelt shogibrett med brikker og brikkestativ.
Shōgi (japansk «generalenes spill», 将棋) er et strategisk brettspill fra Japan som er nært beslektet med sjakk.

Opprinnelig antas det oftest å stamme fra det indiske brettspillet chaturanga, og det kalles gjerne japansk sjakk i Vesten. Spillet skiller seg ut fra andre sjakkspill ved at brikker aldri fjernes, men derimot skifter tilhørighet svært ofte. Det er også kjent for en uhyre lav remisprosent (cirka 1-2%) med voldsomt aggressivt spill.

Hva brettspill angår, er Shogi særdeles populært i Japan hvor det spilles profesjonelt og dessuten regnes som en del av tradisjonell japansk kultur med noterte partier som går tilbake til 1607. Det er lite kjent ellers, men har noen tusen spillere i Vesten. Spillet kan finjusteres ved bruk av handikap. Les mer


rediger · flytt · historikk · diskusjon · Vises (+-2 dager) mellom: 2. mai og 1. juni

6

Kartskisse over tunellen
Seikantunnelen (青函トンネル Seikan Tonneru eller 青函隧道 Seikan Zuidō) i Japan er verdens lengste jernbane-tunnel. Den er 53,85 km lang, og vil være lengst i verden fram til Gotthard basetunnel i Sveits på 57 km åpner ca. 2015. Seikantunnelen går under Tsugarustredet, og forbinder de japanske øyene Honshu og Hokkaido. 23,35 km av tunnelen går under havet. Det dypeste punktet i tunnelen er 240 meter under havoverflaten. Jernbanen i tunnelen er den dypest liggende jernbanen i verden.

En tyfon senket i 1954 fem ferger i Tsugaru-stredet, og 1430 mennesker omkom. Ulykkene førte til krav om en sikrere forbindelse over stredet, og den japanske regjeringen utredet planer for en fergefri forbindelse. Det ble ansett at ei bru ville bli for usikker i det brede, værharde stredet, og det ble bestemt å bygge en jernbanetunnel mellom øyene. Les mer


rediger · flytt · historikk · diskusjon · Vises (+-2 dager) mellom: 2. juni og 1. juli

7

Saigō Takamori, «den siste samurai», var en av dem som utløste Meijirestaurasjonen.
Meijirestaurasjonen, japansk 明治維新 Meiji ishin (1866-1869, med 1868 som det mest avgjørende år), var den serie av begivenheter som ledet til en endring i Japans politiske og sosiale strukturer. Den epoke som restaurasjonen innledet, fikk navnet Meiji (opplyst styre) som var epokenavnet gitt til den keiser som kom til makt i 1868. De politiske ledere som stod bak og gjennomførte omveltningen hadde to mål for øye: 1) De ville omforme det japanske samfunn ved å restaurere et reelt keiserlig styre. Det japanske keiserdømme kunne etter gjengs japansk historieskrivning føres tilbake med ubrutt slektssuksesjon over to tusen år. 2) De ville modernisere samfunnet ved å assimilere, til en viss grad, elementer fra vestlig kultur og vitenskap. Les mer

rediger · flytt · historikk · diskusjon · Vises (+-2 dager) mellom: 2. juli og 31. juli

8

Kart over Nagasaki i 1801.
Nagasaki (長崎市;) er en viktig havneby i Japan med ca. 447.500 innbyggere (2004). Den ligger på sørvestkysten av øya Kyushu. Under andre verdenskrig ble Nagasaki bombet av amerikanerne med en atombombe.

Nagasaki ved en lang bukt som danner Kyushus klart beste naturlige havn. Byens forretningssentrum og den viktigste boligbebyggelsen er på en liten slette ved slutten av bukten. To elver atskilt av en fjellrygg danner de to dalene som byen ligger i. Det mest tettbebygde område er innesluttet på et nokså lite område.

Komponisten Giacomo Puccini bidro til å styrke Nagasaki i europeisk bevissthet med sin operetten Madama Butterfly fra 1904. Handlingen er lagt til Nagasaki. Fortellingen har sine røtter via en amerikansk roman til den franske forfatter Pierre Lotis noe selvbiografiske roman Madame Chrysanthème (1887) om en fransk offiser og en japansk geisha i Nagasaki. Les mer


rediger · flytt · historikk · diskusjon · Vises (+-2 dager) mellom: 1. august og 31. august

9

日本海上自衛隊士兵列隊
Japans selvforsvarsstyrker 自衛隊 (engelsk Japan Self-Defense Forces (JSDF)) er militærvesenet i Japan som ble opprettet etter landets nederlag i andre verdenskrig. Styrken har aldri mobilisert i reelle stridshandlinger, men har deltatt i noen internasjonale, fredsbevarende operasjoner.

JSDF har om lag 246 400 soldater, fordelt på 156 000 i landselvforsvaret, 44 400 i det maritime selvforsvaret og 46 000 i luftselvforsvaret. I tillegg kommer 48 400 reservister. (Tall fra 1992.) Les mer


rediger · flytt · historikk · diskusjon · Vises (+-2 dager) mellom: 1. september og 30. september

10

Hiragana-tegnene er kalligrafiske former av kinesiske tegn.
Japansk (Japansk: 日本語, nihongo) er et språk som først og fremst tales i Japan. På japansk heter det Nihongo (日本語), fra ordene Japan (nihon - 日本) og språk (go - 語). Japansk tales av omkring 130 millioner mennesker. Japansk er et vanskelig språk å klassifisere, ettersom dets slektskap og historie i stor grad er ukjent. Dialektene på Ryūkyūøyene anses ikke sjeldent som egne språk. Disse er også det eneste man har klart vitenskapelig å bevise er beslektet med japansk. Det er også tegn på at japansk kan ha blitt påvirket av austronesiske språk, og det kan heller ikke ses bort ifra at japansk er et isolert språk. Betraktelige likheter kan spores mellom japansk og koreansk, uten at man med sikkerhet kan si om dette er grunnet slektskap eller kontakt. Les mer

rediger · flytt · historikk · diskusjon · Vises (+-2 dager) mellom: 1. oktober og 31. oktober

11

Verten tilbereder te Ryūrei stil. Synlig fra venstre mot høyre er rød vannbeholder, tevispen, tebollen, jernkjelen, og bambusøsen.
Chanoyu (også kjent som den japanske teseremonien) er kunsten å invitere gjester til tynn og/eller tykk te på tradisjonelt japansk vis. Teen brukt i Te skiller seg fra den vanlige engelske sorten de fleste er vant til på flere måter. Teen man benytter kalles matcha (茶道). Matcha er teblader som har blitt dampet, tørket og deretter malt opp til et veldig fint pulver. Dette pulveret løser seg opp i vann, og man drikker hele bladet. I vanlig te, derimot ligger bladene bare i varmt vann og lager et avkok som man drikker. Når man utfører Te sitter man på kne på tatami (matter av strå) i et rom tilpasset dette formålet. Rommet har ingen møbler, bare tatami. I ene enden av rommet er det en alkove hvor det henger et kalligrafi eller blomster. Rommet er ofte ikke mer enn 180 cm høyt, og forholdsvis lite. Et rom som er 2,86 x 2,86 meter, fire og en halv tatami, regnes som standard størrelse. Les mer

rediger · flytt · historikk · diskusjon · Vises (+-2 dager) mellom: 1. november og 30. november

12

Slagskipet USS «Arizona» i brann.
Angrepet på Pearl Harbor er den vanlige betegnelsen på det japanske angrepet mot den amerikanske marinebasen Pearl Harbor, den 7. desember 1941. Angrepet ble gjennomført av fly og miniubåter fra den japanske marinen, kommandert av viseadmiral Chuichi Nagumo, uten at Japan hadde erklært krig mot USA. Angrepet var rettet mot USAs stillehavsflåte, og tilhørende fly og marineinfanteristyrker på øya. Den amerikanske opinionen så angrepet som en forræderisk handling, og fordømmelsen av Japan førte til at USA ble med i andre verdenskrig.

Angrepet skadet eller ødela 21 amerikanske krigsskip, 188 fly og drepte 2 335 amerikanske soldater og 68 sivile. Stillehavsflåtens tre hangarskip var imidlertid ikke i havnen og unnslapp uskadet. Pearl Harbors viktige oljedepot, verft og verksteder ble heller ikke skadet, og disse ressursene var viktige da USA ett halvår etter angrepet gikk på offensiven mot Japan, noe som var avgjørende for resten av 2. verdenskrig. Les mer


rediger · flytt · historikk · diskusjon · Vises (+-2 dager) mellom: 1. desember og 30. desember