Honshu

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Gå til: navigasjon, søk
Honshū
本州
Japan honshu map small.png
Geografi
Plassering Øst Asia
Areal 230 500 km²
Høyeste punkt Fuji-san (3 775 m)
Administrasjon
Japan
Største by Tokyo
Demografi
Befolkning 103 516 000 (2007)
Plassering

Honshū (本州) noen ganger kallet ”fastlandet”, er med sine 230 500 km² den største av de fire japanske hovedøyer. Øyen er ca. 1300 km lang, mellom 50 og 230 km bred, og avskåret fra det asiatiske fastlandet i vest av Japanhavet, mens Stillehavet ligger mot øst. Mot nord avskjærer Tsugarustredet øyen fra Hokkaidō, mens Innlandshavet mot sydøst og Kanmonstredet avskjærer Honshu fra henholdsvis Shikoku og Kyūshū. Øyen er i areal den sjuende største øy i verden, og den andre i befolkning etter Java.

Geografisk er øyen berglendt og vulkansk, og er regelmessig utsatt for jordskjelv. Det er mange elver på øyen, blant dem Tone, Kone og Shinano, hvorav den siste er Japans lengste elv (367 km). Elvene er hovedsakelig små og fortløpende. Blant de mest merkbare fjell og fjellområder er Fuji-san (3,775 m), en aktiv vulkan og Japans største fjell, samt de Japanske Alper.

Klimaet er temperert, men det er forskjeller mellom den østlige eller sydlige side (Stillehavskysten) og den vestlige eller nordlige side (kysten langs det Japanske Hav). Dette kommer bl.a. av de mange fjell som løper igjennom øyen fra ende til ende, og den varme Kuroshiostrømmen (den Japanske Havstrøm) som bringer milde vintre til den østlige og sydlige del av øyen.

Den østlige eller vestlige side av øyen har normalt fuktige og varme somre pga monsuner fra sydvestlig retning og korte vintre. I oktober-september er østkysten ofte truffet av tyfoner, og med dem kommer store mengder regn, som kan medføre store oversvømmelser. Den vestlige og nordlige side har i motsetning til østlige side, harde vintre med relativt mye snø. Men er ikke påvirket av de tyfoner som treffer østsiden av øyen.

Befolkningen var i 2007, 103 516 000 (89 101 702 i 1975), hvorav store deler av denne befolkning bor i det tilgjengelige lavland. Blant annet Stortokyo med en befolkning på over 35 millioner. Byer på øyen inkluderer Tokyo, Japans hovedstad samt andre større byer som Osaka, Nagoya, Kyoto, Sendai, Niigata, Yokohama, Kobe og Hiroshima. Store deler av den Japanske befolkning og industri finnes i det beltet som strekker seg langs Honshus sydlige kystlinje, fra Tokyo i vest til Fukuoka på Kyushu i øst.

Øyen er delt opp i 5 regioner, med til sammen 34 prefekturer. Regionene er følgende: Chugokuregionen (vest), Kansairegionen (syd, vest for Chugoku), Chuburegionen (sentral), Kantoregionen (øst) og Tohokuregionen (nord).

Prefekturer:

Honshu er forbundet til de tre andre japanske hovedøyer; Hokkaido, Shikoku og Kyushu via broer og tunneler.