Honshu

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
Honshū
本州
Hinase Bay Bizen Okayama pref Japan01n.jpg
Geografi
Plassering Øst Asia
Areal 227 898[1] km²
Høyeste punkt Fuji-san (3 775 m)
Administrasjon
Japan
Største by Tokyo
Demografi
Befolkning 103 516 000 (2007)
Plassering
Honshu ligger i Japan
Honshu
Honshū
Honshu (Japan)
36°N 138°ØKoordinater: 36°N 138°Ø
Øya Honshu (mørk grønn)

Honshū (本州), tidvis betegnet som «fastlandet», er med sine 227 898 km² den største av de fire japanske hovedøyene. Honshū er ca. 1300 km lang, mellom 50 og 230 km bred, og avskåret fra det asiatiske fastlandet i vest av Japanhavet, mens Stillehavet ligger mot øst. Mot nord avskjærer Tsugarustredet øya fra Hokkaidō, mens Innlandshavet mot sørøst og Kanmonstredet avskjærer Honshū fra øyene Shikoku og Kyūshū. I areal er øya den sjuende største i verden, og den andre i befolkningstall etter Java.

Geografisk er den berglendt og vulkansk, og er regelmessig utsatt for jordskjelv. Det er mange elver, blant dem Tone, Yodo og Shinano, hvorav den siste er Japans lengste elv (367 km). Elvene er hovedsakelig små og fortløpende. Blant de fremste fjell og fjellområder er Fuji-san (3,775 m), en aktiv vulkan og Japans største fjell, samt De japanske alpene.

Klimaet er temperert, men det er forskjeller mellom den østlige eller sørlige side av stillehavskysten og den vestlige eller nordlige side, kysten langs Japanhavet. Dette kommer blant annet av de mange fjell som strekker seg gjennom Honshū fra den ene ende til den andre, og den varme Kuroshiostrømmen (den japanske havstrøm) som fører med seg milde vintre til den østlige og sørlige delen av Honshu.

Den østlige eller vestlige side av Honshū har normalt fuktige og varme somre på grunn av monsuner fra sør og korte vintre. I tiden oktober-september er østkysten ofte rammet av sykloner, og med dem kommer store mengder med regn, noe som ofte fører til store oversvømmelser. Den vestlige og nordlige side har i motsetning til den østlige side harde vintre med relativt mye snø, men er ikke påvirket av de sykloner som treffer østsiden av Honshū.

Befolkningen var i 2007, 103 516 000 (89 101 702 i 1975), og store deler denne bor i det tilgjengelige lavland, blant annet Stortokyo med en befolkning på over 35 millioner. Andre byer er Tokyo, Japans hovedstad, samt andre større byer som Osaka, Nagoya, Kyoto, Sendai, Niigata, Yokohama, Kobe og Hiroshima. Store deler av den japanske befolkning og industrien befinner seg i beltet som strekker seg langs Honshūs sørlige kystlinje, fra Tokyo i vest til Fukuoka på Kyushu i øst.

Honshū er delt opp i 5 regioner, med til sammen 34 prefekturer. Regionene er følgende: Chugokuregionen (vest), Kansairegionen (syd, vest for Chugoku), Chuburegionen (sentral), Kantoregionen (øst) og Tohokuregionen (nord).

Prefekturer:

Honshu er forbundet til de tre andre japanske hovedøyer; Hokkaido, Shikoku og Kyushu via broer og tunneler.

Referanser[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]