Øystat

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi

En øystat er en stat som helt og holdent ligger på en øy eller flere øyer. 47 av verdens stater er øystater, inklusive de fleste mikrostatene.

Øystater kan deles inn i to hovedgrupper. Den første er øystater som er store, relativt folkerike og vanligvis i nærheten av et kontinent. Disse inkluderer Storbritannia, Japan, Indonesia, Filippinene og Madagaskar. Disse statene har som regel kulturelle og politiske likheter med sine fastlandsnaboer. Statusen som øy har noen ganger vært en viktig fordel som har isolert dem fra invasjon og gjort dem viktig i regional handel på grunn av beliggenheten og befolkningens maritime ferdigheter. Australia kan plasseres i denne kategorien i ytterste forstand; en øy så stor at den anses for å være et kontinent.

Mindre øystater som Komorene, Bahamas, Tonga og Maldivene skiller seg ofte svært mye fra fastlandsstater. Den lille størrelsen betyr vanligvis at det er lite landbruksområder og få naturressurser. Mange mindre øystater har imidlertid i moderne tid blitt trekkplaster for turisme, som idag ofte er den dominerende industrien.

Noen øystater er samlet på en eller to hovedøyer, som Storbritannia og Fiji. Andre er spredt utover hundrevis eller tusenvis av mindre øyer, som Indonesia eller Maldivene. Noen øystater deler øyene sine med andre stater; disse inkluderer Irland, Storbritannia, Indonesia, Papua Ny-Guinea og Haiti.

Se også[rediger | rediger kilde]