Hopp til innhold

Kyushu

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Kyushu
九州
Geografi
PlasseringØst-Asia
ØygruppeJapan-arkipelet
Areal 36 782,37 km²[1]
Høyeste punktKujū-san (1788 moh.)
Administrasjon
LandJapans flagg Japan
Største bosetningFukuoka
Demografi
Befolkning13 230 000 (2006)
Befolkningstetthet359,68 innb./km²
Posisjon
Kart
Kyushu
33°N 131°Ø

Øya og regionen Kyushu.

Kyushu (japansk: 九州、– «ni provinser») er med sine 36 782,37 km² den tredje største av de fire japanske hovedøyene[1]. Regnet som region er arealet 44 436 km². Kyūshū er den sydvestligste av de fire hovedøyene og den øyen som ligger tettest på det asiatiske fastlandet. Kyushu er separert fra Sør-Korea og det asiatiske fastlandet av Østkinahavet i vest, og fra de andre japanske hovedøyer av Kanmonsundet i nord (Honshū) og Bungostredet i øst (Shikoku).

Kyushu er en berglendt øy av vulkansk opprinnelse, og det er den dag i dag mange aktive vulkaner på øyen, bl.a. Japans største aktive vulkan Aso-san (1 591 moh.) på det sentrale Kyushu. Det meste av øyen er berglendt, men det eksisterer relativt flate områder på øyen hvor det dyrkes landbruk. Det høyeste punktet på Kyushu er fjelltoppen Kujū i prefekturet Ōita, med sine 1 788 moh.

Den sydlige del av Kyushu har et subtropisk klima og det er her varmt og fuktig det meste av året. Klimaet på den nordlige del av øyen er kaldere og mer temperert, og kan om vinteren oppleve snø. Men klimaet her er stadig varmt nok til at det kan dyrkes grønnsaker om vinteren. Kyushu er sammen med Okinawa det området som er mest utsatt for tyfoner i Japan. Tyfonene begynner å komme tidlig høst og kan forårsake oversvømmelser. Deler av øyen har store årlige nedbørsmengder og «regnsesongen» (baiu) varer fra juni til juli.

Kyushu har i dag en befolkning på rundt 13 230 000 (2006). Øyen har den største befolkningstetthet av de fire hovedøyene (332,4 mennesker/km²). Det meste av befolkningen bor på den nordlige delen av øyen, hvor de største byer og det meste av industrien også ligger. Fukuoka (1,4 mill.) er den største byen på Kyushu og øyens kommersielle sentrum, mens Kitakyushu den neste største byen er øyens industrielle sentrum. Andre store byer på Kyushu er Kumamoto, Kagoshima, Ōita, Miyazaki, Saga, Sasebo og Nagasaki.

Det eksisterer betydelige om enn ikke så store så før, kullreserver på den nordlige delen av Kyushu. Kullet har gjort så at området rundt Nagasaki, Kitakyushu og Oita har blitt et område med mye tungindustri, spesialisert i produksjonen av metaller, kjemikalier og maskineri.

Landbruk har også en stor betydning og foruten ris og grønnsaker er de viktigste avgrøter sitrusfrukter, hvete, te, soyabønner og tobakk. Andre produkter fra Kyushu inkluderer blant annet rå silke og forskjellige typer porselen.

Kyushu som betyr «ni provinser» har fått sitt moderne navn etter de ni provinser som øyen historisk var delt opp i: Chikuzen, Chikugo, Hizen, Higo, Buzen, Bungo, Hyuga, Osumi og Satsuma.

I dag er øyen en del av Kyushuregionen som består av syv prefekturer på selve øyen, samt Okinawa Prefektur mot syd:

Kyushu har flere universitet, og et av japans to romfartssentre finnes på øyen.

Kyushu er forbundet med Honshū mot nord av en bro og tre tunneler, inkludert en brukt av shinkansen, Japans høyhastighetstog.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ a b «島面積» (PDF). The Geospatial Information Authority of Japan. Arkivert fra originalen (PDF) 22. februar 2017. Besøkt 15. april 2017. «per 1. oktober 2016» 

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]