Atombombekuppelen

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Atombombekuppelen
   UNESCOs verdensarv   
Minnesmerket Genbaku Dome
LandJapans flagg Japan
StedHiroshimas flagg Hiroshima
Innskrevet1996
Kriterium KULTUR (VI)
Se ogsåVerdensarvsteder i Asia
ReferanseUNESCO nr. 775

Atombombekuppelen A-Bomb Dome (原爆ドーム Genbaku Dōmu) er et minnesmerke i Hiroshima i Japan. Bygningen står på UNESCOs verdensarvliste, og var den eneste bygningen nær nullpunktet som ikke ble jevnet med jorden av atombomben over Hiroshima den 6. august 1945.

Bygningen[rediger | rediger kilde]

I 1910 ble det bestemt at det skulle bygges en utstillingshall for varer produsert i området Hiroshima. Arkitekten Jan Letzel tegnet bygningen, og arbeidet startet i 1914. Bygningen sto ferdig i løpet av 1915. I 1933 ble navnet på bygningen fastsatt til «Hiroshima Prefectural industrial Promotion Hail». Bygningen var i murstein og hadde tre etasjer.

Bombingen under andre verdenskrig[rediger | rediger kilde]

Den 6. august 1945 ble nesten hele Hiroshima ødelagt etter atombombe. Denne bygningen var den eneste nær nullpunktet der bomben traff som ikke ble jevnet med jorden. Siden bygningen befant seg nesten rett under bomben, var effekten av trykkbølgen mindre. Bygningen var også en av få i området bygd av murstein: De fleste andre var laget av tre. Da bomben eksploderte, ble også denne bygningen ødelagt. Varmeutløsningen ovenfra ødela nesten hele bygningen, og drepte alle som var inne i bygningen. Fordi eksplosjonen kom rett ovenfra, var det enkelte vegger som unngikk totalkollaps. Sammen med rammeverket på kuppelen, har disse veggene blitt et symbol for ettertiden. Det er uvisst når bygningen fikk tilnavnet «A-bomb Dome».[1]

Bevaring[rediger | rediger kilde]

I 1966 bestemte byrådet i Hiroshima at bygningen skulle bevares for all fremtid. Det ble opprettet en minnepark, kalt fredsparken, og i denne fremstår Atombombekuppelen som det viktigste symbolet for ønsket om verdensfred og avskaffelse av kjernefysiske våpen. Det ble fremskaffet midler både fra japanske myndigheter, men også fra internasjonale kilder, som har muliggjort to restaureringsprosjekter av bygget.

I 1952 ble det avholdt en minneseremoni, og dette skjer nå årlig i parken den 6. august.

Panoramabilde[rediger | rediger kilde]

180° bilde av fredsminneparken i Hiroshima. Atombombekuppelen synes tydelig midt i bildet. Det opprinnelige målet for atombomben var den "T"-formede Aioi broen som kan ses til venstre på bildet.

Bildegalleri[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Virtuell museumstur – A bomb dome Arkivert 7. juni 2007 hos Wayback Machine., (engelsk), besøkt 22. mars 2011

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

Denne japanrelaterte artikkelen er foreløpig kort eller mangelfull, og du kan hjelpe Wikipedia ved å utvide den.