Hopp til innhold

Hokkaido

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
For den japanske hunderasen, se Hokkaido (hund).
Hokkaido (øy)
北海道Hokkai-dō
アィヌ・モシㇼAynu Mosir
Geografi
PlasseringØst Asia
ØygruppeJapan-arkipelet
Areal 77 983,9 km²[1]
Høyeste punktAsahi-dake (2290.9 moh.)
Administrasjon
LandJapans flagg Japan
PrefekturHokkaido
Største bosetningSapporo
Posisjon
Kart
Hokkaido
43°27′38″N 142°47′32″Ø

Hokkaido (prefektur)
北海道

Flagg

Våpen

Kart over Hokkaido (prefektur)
Hokkaido prefektur i Japan. Sørkurilene, de nordlige territoriene, med rødt omriss.

LandJapans flagg Japan
RegionHokkaido
StatusPrefektur
Ligger vedStillehavet
Japanhavet
Okhotskhavet
HovedstadSapporo
TidssoneUTC+9
Areal83 424 km²
Befolkning5 383 579 (2015[2])
Bef.tetthet64,53 innb./km²
SpråkHokkaido-dialekter, aino Rediger på Wikidata
Høyde o.h.2 290 meter

Hokkaido (japansk: 北海道 («Nordsjø-kretsen»); aino: Aynu Mosir («Aino-folkets land»)), tidligere kjent som Ezo, Yezo, Watari-shima, eller Yeddo,[3] er en region, den nest største øya og det største prefekturet i Japan. Den største byen på Hokkaido er Sapporo.

Prefekturet Hokkaido[rediger | rediger kilde]

Hokkaido er både en region og et prefektur i Japan, som begge omfatter samme område. Prefekturets areal er 83 424 km²[4]. Dette tallet omfatter øya Hokkaido og omkringliggende øyer som også hører til prefekturet, samt de omstridte nordlige territoriene, som handler om de fire sørligste øyene i Kurilene. Disse kom under russisk jurisdiksjon etter andre verdenskrig, men Japan har fastholdt sitt krav på dem.[5]

Begrepet (krets) ble i eldre tider brukt om områder i Japan bestående av flere han. Hokkaidō er den eneste gjenværende i dag. Meiji-regjeringen klassifiserte opprinnelig Hokkaido som en koloni (開拓使 – kaitakushi), og delte i 1882 øya inn i tre prefekturer (Sapporo, Hakodate og Nemuro).[6] Disse ble sammenslått til Hokkaido i 1886.[7] -Ken-suffikset ble aldri lagt til navnet, så -dō-suffikset ble regnet for å bety «et prefektur».

Da Hokkaido ble innlemmet i keiserdømmet, var infrastrukturen på øya fortsatt lite utviklet. Det ble bestemt å dele prefekturet inn i subprefekturer (支庁 – shichō) for lettere å kunne administrere og kontrollere på vegne av prefekturregjeringen. Disse subprefekturene eksisterer fortsatt, men de har mindre makt enn de hadde før andre verdenskrig. I dag er oppgavene begrenset til noen få byråkratiske funksjoner.

Øya Hokkaido[rediger | rediger kilde]

Hokkaido er den nordligste, nest største og tynnest befolkede av de fire japanske hovedøyene. Av verdens øyer rangerer Hokkaido som den 21. største (77 983,90 km² [1]), og kan i størrelse sammenlignes med Tsjekkia. Øyas kyster grenser i vest mot Japanhavet, i nord mot Okhotskhavet og i øst mot Stillehavet. I nord ligger øya Sakhalin på andre siden av La Pérouse-stredet. Mot sør skilles Hokkaido fra Honshu av Tsugarustredet. En undersjøisk jernbaneforbindelse, Seikantunnelen, går under dette stredet der det er på det smaleste.

Innlandet er preget av vulkanske platåer og fjell som rager opp til 2 291 moh. (vulkanen Asahi-dake).[8] I alle retninger finnes store kystsletter. Som ellers i Japan, er øya svært utsatt for jordskjelv. Ishikari, Japans nest største og tredje lengste elv finnes på Hokkaido.[9] Elvedalen er et viktig urbant og industrielt område, med større byer som Asahikawa og Sapporo. Skog dekker det meste av øya, og skogbruk og treforedling er viktig næringer. Selv om mye av øya ikke kan dyrkes, er også landbruket viktig for økonomien. Fisket er blant de rikeste i verden.

Hokkaido har et fuktig kontinentalklima med mye snø om vinteren.

Historie[rediger | rediger kilde]

Hokkaido nevnes ikke i japanske kilder før omkring 1450,[trenger referanse] og det var først i 1869 at området formelt ble en del av Japan. Den opprinnelige befolkningen på Hokkaido var aino-folket. Helt fram til begynnelsen av 1800-tallet var aino-befolkningen større enn den japanske; i dag utgjør de ca. 16 000 av en befolkning på over fem millioner.[10] Japanske bosetninger fantes på den sørvestre halvøya allerede på 1600-tallet. Deres nærvær var en kilde til konflikt med ainoene, og i 1669 ble nesten 300 japanske handels- og sjømenn drept i et opprør.[11] [12] Med Meijirestaurasjonen i 1868 ble det startet en mer planmessig kolonisering av øya. Dette ble ansett som nødvendig for Japans utvikling, og også for å styrke Japans nordlige grenser mot Russland. I 1869 ble Hokkaidō kaitakushi («Utviklingskommisjonen») etablert, og regjeringen oppfordret bønder, militære og andre til å dra nordover og ta landet i besittelse.[13] Ved hjelp av amerikansk kompetanse ble øyas jordbruk og gruveindustri utviklet.

I 1882 ble Kaitakushi oppløst, og i stedet ble det etablert tre prefekturer (Sapporo, Hakodate og Nemuro).[14] Noen få år etter ble disse avviklet, og i 1886 ble det statlige Hokkaido-agenturet opprettet for å konsolidere øyas infrastruktur. Det ble laget en tiårsplan for systematisk utvikling. Veier, havner og jernbaner ble bygd. Ferjesambandet mellom Honshu og Hokkaido ble opprettet, og urbane områder over hele øya vokste frem.

Etter andre verdenskrig var det knapt med ressurser og matmangel i Japan. Det ble økt fokus på øyas ressursrikdom og matproduksjon for å kunne brødfø befolkningen. Krigens slutt så også omorganiseringer i styre og stell på øya. Men det ble fortsatt lagt vekt på en planmessig utvikling. I de senere år har flere store prosjekter blitt åpnet, blant annet Seikantunnelen, New Chitose lufthavn og Hakucho-broen.

Referanser[rediger | rediger kilde]

 1. ^ a b «島面積» (PDF). The Geospatial Information Authority of Japan. Arkivert fra originalen (PDF) 22. februar 2017. Besøkt 15. april 2017. «per 1. oktober 2016» 
 2. ^ Citypopulation.de: JAPAN: Prefectures and Major Cities
 3. ^ Fr?d?ric, Louis; Louis-Frédéric (2002). Japan Encyclopedia (engelsk). Harvard University Press. ISBN 9780674017535. 
 4. ^ Ministry of Land,Infrastructure, Transport and Tourism (MLIT): Geography of Hokkaido
 5. ^ «Russia, Japan uncompromising over Kuril Islands territorial dispute». www.efe.com (engelsk). Besøkt 12. oktober 2019. 
 6. ^ «History of Development in Hokkaido». www.mlit.go.jp. Besøkt 12. oktober 2019. 
 7. ^ Company, The Asahi Shimbun. «朝日新聞デジタル:1886年 3県1局から北海道庁へ - 北海道 - 地域». www.asahi.com (japansk). Besøkt 26. november 2017. 
 8. ^ Agency, 気象庁 Japan Meteorological. «気象庁|大雪山». www.data.jma.go.jp (japansk). Besøkt 26. november 2017. 
 9. ^ «北海道遺産 「石狩川」(流域市町村)». www.hokkaidoisan.org. Besøkt 26. november 2017. 
 10. ^ Encyclopedia.com: Hokkaido
 11. ^ 砂澤陣 (30. august 2016). 北海道が危ない! (japansk). 株式会社 扶桑社. 
 12. ^ Historum: Japan's conquest of the Ainu and invasion of Hokkaido
 13. ^ Ministry of Land,Infrastructure, Transport and Tourism (MLIT): History of Development in Hokkaido Arkivert 5. januar 2013 hos Wayback Machine.
 14. ^ Company, The Asahi Shimbun. «朝日新聞デジタル:1882年 開拓使が廃止、3県統治に - 北海道 - 地域». www.asahi.com (japansk). Besøkt 26. november 2017. 

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]