Yakushima

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
Yakushima
屋久島
Sempiro
Sempiro
Geografi
Areal 504,5 km²
Høyeste punkt 1935
Administrasjon
Japan
Japan
Demografi
Befolkning 13698
Plassering
UNESCOs verdensarv
Flag of UNESCO.svg Innskrevet ved UNESCOs 17. sesjon i 1993 som det 662. verdensarvsted
Ekstern UNESCO: Yakushima

Yakushima (japansk (屋久島 )Yaku-shima) er den største øyen blant Osumiøyene i nordvestre Stillehavet. Øya tilhører Japan og står på UNESCOs Verdensarvsliste .

Geografi[rediger | rediger kilde]

Yakushima ligger cirka 60 kilometer sør fra Kyushuøyen og ca 135 km sør fra Kagoshima.

Den er opprinnelig oppstått som følge av vulkanaktivitet og har et areal på ca 504,5 km². Klimaet er subtropisk ved kysten, men kaldere i innlandet. De høyeste høydene er Miyanoura-dake på cirka 1.935 moh. samt Nagata-dake på ca 1886 moh. I tillegg er det ytterligere et 30-talls bergtopper over 1000 meters høyde.

Yakushima er et av Japans mest fuktige steder med en årsnedbørsmengde på mellom 4000 og 10 000 mm/år og dekkes for det vesentligste av tette skogsområder med mange gamle sedertrær, ("Cryptomeria japonica", kalt sugi). Deler av øyen utgjør nå en del av nasjonalparken Kirishima-Yaku.

Befolkningen er på ca 14.000 innbyggere, fordelt på byområdet Yaku-chō på den sydvestre del av øyen med ca 7.000 innbyggere, og byområdet Kamiyaku-chō i nordøst med 7.000 innbyggere. Hvert sted omfatter en rekke byer.[1] Forvaltningsmessig tilhører øya prefekturet Kagoshima.

Yakushimas flyplass, Yakushima Airport (med flyplasskode "KUM") har kapasitet for lokale fly og ligger nær byen Koseda på øyas nordøstre del. Man kan også komme til øya med båt, og det finnes regelmessig fergeforbindelse med byen Kagoshima på fastlandet. Reisetiden dit er ca 3 timer.

Historie[rediger | rediger kilde]

Det er usikkert når øyen ble oppdaget, men øya er først nevnt i boken Nihonshoki fra 720-tallet.

Frem til 1624 utgjorde øyen en del av det uberørte kongedømmet Kongeriket Ryukyu. I 1609 ble Ryūkyūriket innvandret av den japanske Satsumaklanen under den daværende Daimyo som da kontrollerte området i den sørlige delen av Japan.

Øygruppen ble i 1624 en del av Satsumariket. I 1879 under Meijirestaurasjonen ble riket innlemmet i Japan, og øyen ble først en del av provinsen Ōsumi no Kuni (Ōsumi provinsen).

Under Andre verdenskrig ble området våren 1945 okkupert av USA som forvaltede øyene frem til 1953. Etter dette ble øyen tilbakelevert til Japan.

I 1973 ble området innlemmet i Kagoshima-distriktet som del av Kagoshima (prefektur).

I 1980 ble store områder på øyas mellomste del, og deler av de søndre og vestre lavtlandte kystområder internasjonalt anerkjent som et biosfærereservat.

1993 ble området innskrevet på UNESCOs Verdensarvsliste. Verdensarvområdet omfatter ca 107,47 km², d.v.s. ca 21 % av hela øyens overflate.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ 1