Hopp til innhold

Øst-Kina-havet

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Øst-Kina-havet
LandKina
Japan
Taiwan
Sør-Korea
TypeRandhav
Areal 1 243 200 km²[1]
Dybde2 719 m (maks)[2]
275 m (snitt)[2]
TilløpYangtze
InnløpTaiwanstredet
UtløpMot Japanhavet og streder mellom Ryukyuøyene
ØyerZhoushanøyene, Taiwan, Ryukyuøyene, Jeju, Kyushu, Senkakuøyene
Del avStillehavet
Posisjon
Øst-Kina-havet
Øst-Kina-havet ifølge Den internasjonale hydrografiske organisasjon
Kart
Øst-Kina-havet
30°N 125°Ø

Øst-Kina-havet (tradisjonell kinesisk: 東海, forenklet kinesisk: 东海, pinyin: Dōng Hǎi, direkte oversatt: Østhavet; japansk: 東シナ海, Hepburn: Higashi Shina Kai; koreansk (hangeul): 동중국해, (hanja): 東中國海, revidert: Dong Jungguk Hae, McCune-Reischauer: Tong Jungguk Hae) er et randhav til Stillehavet mellom Taiwan, Ryukyuøyene, den japanske øya Kyushu og det kinesiske fastlandet. Øst-Kina-havet grenser til Filippinerhavet i øst og Gulehavet i nordvest. Grensa mot Gulehavet trekkes ved 33°17'N. I nordøst er Øst-Kina-havet forbundet med Japanhavet, og i sørvest er Taiwanstredet forbindelsen til Sør-Kina-havet. På koreansk kalles havet av og til Sørhavet.

Øst-Kina-havet dekker et område på rundt 1 243 200 km².[1] Det er for det aller meste et flatt kontinentalsokkelhav[2], som stadig flates ut av sedimentering av slam ført med de store kinesiske elver og inn i havet, særlig fra Yangtze. Gjennomsnittlig dybde er på ca. 275 meter.[3] Helt i sydøst, ved Ryukyuøyene, er det imidlertid vesentlig dypere; det dypeste punkt er på 2 719 meter, i Okinawarenna.[2]

Havet påverkes av monsunvinder som gir store årstidsvariasjoner i saltgehalt og temperatur.

Folkerepublikken Kina, Sør-Korea og Japan er uenige om grensene i området. I 1980 ble det oppdaget at det var rike undersjøiske oljefelter under deler av havet. Av betydning for grensene er blant annet Senkakuøyene i sør og undergrunnsskjæret Socotra i nord.

Referanser

[rediger | rediger kilde]
  1. ^ a b East China Sea Encyclopedia.com
  2. ^ a b c Der Brockhaus in Text und Bild 2003 [SW], elektronische Ausgabe für Office-Bibliothek, Bibliographisches Institut & F. A. Brockhaus, 2003; Artikel: "Ostchinesisches Meer"
  3. ^ Brockhaus Enzyklopädie, 1991, 19. Auflage, Band 16, S. 310, Abschnitt: "Ostchinesisches Meer", F.A. Brockhaus Mannheim

Eksterne lenker

[rediger | rediger kilde]