Gulating lagmannsrett

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Gulating lagmannsretts bygg på Gulatings plass 1 i Bergen ble tatt i bruk høsten 2011. I bakgrunnen Bergen Rådhus.
Gulating lagmannsrett holdt frem til høsten 2011 til i Bergen tinghus.

Gulating lagmannsrett er en av seks lagmannsretter i Norge. Dens juridisksjon omfatter alle kommuner i Rogaland, Hordaland og Sogn og Fjordane fylker samt Sirdal kommune i Vest-Agder, jf. oversikten nederst på siden over de tingretter som hører til Gulating lagdømme. Navnet har domstolen fått fra det gamle Gulatinget som ble holdt i Gulen kommune i Sogn og Fjordane og som dekket det samme område som dagens domstol og mer enn det.

Beliggenhet, organisering og virksomhet[rediger | rediger kilde]

Gulating lagmannsrett har sete i Bergen der den holder til i nytt bygg på Gulatings plass 1, like ved Bergen rådhus. Frem til høsten 2011 holdt lagmannsretten til i Bergen tinghus.

Den er den nest største av lagmannsrettene både i antall saker og antall dommere (32 per 2019[1]). Domstolen ledes av en førstelagmann, (per 2019 Magni Elsheim[1]) og det er per 2019 fire lagmenn og 28 fast utnevnte lagdommere.[1] Domstolen er delt i to avdelinger, ledet av hver sin avdelingslagmann (per 2019 Martin Tenold og Rolf Strøm).[1] Videre har domstolen en juridisk utredningsenhet.[1] I tillegg har lagmannsretten en domstolsadministrasjon kalt «Sekretariat og fellestenester». Gulating lagmannsretts øverste ledelse er førstelagmannen og direktøren. Per 2019 er Kari Tepstad Utvær lagmannsrettens direktør.[1]

Gulating lagmannsrett holder mange rettsmøter i Stavanger, og har faste kontorer og rettslokaler i Stavanger tinghus, der det er ansatt én konsulent og én rettsbetjent. Ellers holdes det rettsmøter andre steder når det er behov for det – særlig gjelder det i saker der det er nødvendig med befaring.

Lagmannsretten behandler alle anker over avgjørelser i de tingretter som hører til lagdømmet – både i straffesaker og sivile saker, se nærmere om saksbehandlingen i artikkelen lagmannsrett. Lagmannsrettens avgjørelser kan – i noe begrenset utstrekning – ankes til Høyesterett.

Fortegnet panoramafoto av Kaigaten med Gulating Lagmannsrett på Gulatings plass og rådhuset i Rådhusgaten. På bildet sees også blant annet traseen for Bybanen, Michelsen-monumentet på Festplassen og den gamle telegrafbygningen.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ a b c d e f «Gulating lagmannsrett - Medarbeidarar». www.domstol.no (norsk nynorsk). Norges Domstoler. Besøkt 17. juli 2019. 
jusstubbDenne jusrelaterte artikkelen er foreløpig kort eller mangelfull, og du kan hjelpe Wikipedia ved å utvide den.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

(en) Kategori:Gulating lagmannsrett – bilder, video eller lyd på Wikimedia Commons