Gulating lagmannsrett

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Gulating lagmannsretts bygg på Gulatings plass 1 i Bergen ble tatt i bruk høsten 2011. I bakgrunnen Bergen Rådhus.
Gulating lagmannsrett holdt frem til høsten 2011 til i Bergen tinghus.

Gulating lagmannsrett er en av seks lagmannsretter i Norge. Dens juridisksjon omfatter alle kommuner i Rogaland, Hordaland og Sogn og Fjordane fylker samt Sirdal kommune i Vest-Agder, jf. oversikten nederst på siden over de tingretter som hører til Gulating lagdømme. Navnet har domstolen fått fra det gamle Gulatinget som ble holdt i Gulen kommune i Sogn og Fjordane og som dekket det samme område som dagens domstol og mer enn det.

Beliggenhet, organisering og virksomhet[rediger | rediger kilde]

Gulating lagmannsrett har sete i Bergen der den holder til i nytt bygg på Gulatings plass 1, like ved Bergen rådhus. Frem til høsten 2011 holdt lagmannsretten til i Bergen tinghus.

Den er den nest største av lagmannsrettene både i antall saker og antall dommere (33). Domstolen ledes av en førstelagmann, (for tiden Magni Elsheim) og det er fem lagmenn og 27 fast utnevnte lagdommere. Domstolen er delt i to dømmende avdelinger. I tillegg er det et sekretariat og en administrativ fellesavdeling som ledes av en administrasjonssjef (p.t. Arne Støle). Gulating lagmannsrett holder mange rettsmøter i Stavanger og den har faste kontorer og rettslokaler i Stavanger tinghus der det er ansatt en konsulent og en rettsbetjent. Ellers holdes det rettsmøter andre steder når det er behov for det – særlig gjelder det i saker der det er nødvendig med befaring.

Lagmannsretten behandler alle anker over avgjørelser i de tingretter som hører til lagdømmet – både i straffesaker og sivile saker, se nærmere om saksbehandlingen i artikkelen lagmannsrett. Lagmannsrettens avgjørelser kan – i noe begrenset utstrekning – ankes til Høyesterett.

Fortegnet panoramafoto av Kaigaten med Gulating Lagmannsrett på Gulatings plass og rådhuset i Rådhusgaten. På bildet sees også blant annet traseen for Bybanen, Michelsen-monumentet på Festplassen og den gamle telegrafbygningen.
jusstubbDenne jusrelaterte artikkelen er foreløpig kort eller mangelfull, og du kan hjelpe Wikipedia ved å utvide den.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

(en) Kategori:Gulating lagmannsrett – bilder, video eller lyd på Wikimedia Commons