De syv fjell

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Rundemanen i vinter 2009.

De syv fjell er et fellesnavn på de syv Byfjellene som omkranser Bergen sentrum. Det er likevel ikke full enighet om hvilke fjell som hører til «de syv», men de er blant de følgende fjell:

Årsaken til uenigheten er antagelig at antallet syv er inspirert av «Romas syv høyder», og her menes Holberg å være opphavsmann.[1] Ole Paus nøyer seg med å snakke om «Bergen – byen mellom de cirka syv fjell».[2] Yngve Nedrebø, sjef ved statsarkivet i Bergen, påpeker at Bergens segl fra 1444 viser en borg med ett tårn oppå syv fjell. På grunn av dette seglet er Nedrebø sikker på at betegnelsen «de syv fjell» ble brukt allerede i middelalderen.[3]

Det er da heller ikke snakk om syv selvstendige topper, synlige fra Bergen sentrum. Ulriken, Fløyfjellet, Rundemanen, Blåmanen og Sandviksfløyen er nemlig alle del av samme fjellmassiv, mens Lyderhorn, sett fra byen, ligger skjult bak Damsgårdsfjellet.

Under den årlige 7-fjellsturen, som arrangeres av Bergen Turlag, er det følgende syv fjell som bestiges:

Det er likevel uomtvistelig at opphavet til byens opprinnelige navn «Bjørgvin» betyr «fjell-eng», eng mellom fjellene.[4]

Referanser[rediger | rediger kilde]

Se også[rediger | rediger kilde]


hordalandstubbDenne hordalandrelaterte artikkelen er foreløpig kort eller mangelfull, og du kan hjelpe Wikipedia ved å utvide den.