Gamlehaugen

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk

Koordinater: 60°20′34,321″N 5°20′12,120″Ø

Gamlehaugen
Gamlehaugen1.jpg
Beliggenhet
OmrådeFana
KommuneBergen
Historiske fakta
ArkitektJens Zetlitz Monrad Kielland
Stilretningsveitserstil
Posisjon

Gamlehaugen
60°20′34″N 5°20′11″Ø
Commons-logo.svg
 Gamlehaugen på Commons
Inngangsparti
Parken
Vinterhagen
Fasade mot øst
Lindetrærne ved vognhuset tilhørte den gamle hagen på Gamlehaugen.

Gamlehaugen er den offisielle kongeboligen i Bergen. Bygget ligger i et parkanlegg på Paradis, like ved Nordåsvannet i Fana bydel.

Lyststedet Gamlehaugen[rediger | rediger kilde]

I middelalderen og fram til svartedøden var det gårdsdrift knyttet til stedet hvor Gamlehaugen ligger i dag. I 1665 ble det igjen jordbruksland knyttet til Fjøsanger hovedgård. I 1808 ble eiendommen skilt ut til Danckert Krohns niese, Marie Krohn. Nyhaugen likeved ble overtatt nevøen Albert Henrik Krohn. På begge eiendommene ble det oppført nye våningshus. Disse var tilnærmet identiske enetasjes bygninger med midtark og avvalmet mansardtak. Gamlehaugen ble senere ombygget til sveitserstil. Nyhaugen ble også ombygget før denne ble revet for å gi plass til ny bebyggelse.

Gamlehaugen ble i 1838 kjøpt av Schack Stenberg. I 1864 kjøpte Ole Bulls sønn, Alexander Bull, eiendommen. Etter to år solgt han den videre til kobbersmed Ole Andreas Gundersen. Den siste eieren som drev Gamlehugen som gård var kjøpmann Anton Mohr, som kjøpte eiendommen i 1878. Da han døde i 1890, solgte enkefru Alethe Mohr eiendommen til murmester J. G. Nilsen og byggmester Arne Gullaksen. Hun fikk forøvrig bo på stedet fram til sin død.

Villa for Michelsen[rediger | rediger kilde]

I 1898 kjøpte rederen og politikeren Christian Michelsen Gamlehaugen. Han fikk revet den eksisterende hovedbygningen for å gi plass for den nåværende bygningen i mur. Denne slottsaktige villaen ble oppført årene 19001902 etter tegninger av arkitekt Jens Zetlitz Monrad Kielland.

Gjennom en folkegave ble Gamlehaugen donert som kongebolig til den norske stat i 1925.

Interiør[rediger | rediger kilde]

Hallen er i dragestil og de store dobbeltdørene har stolper med dyrehoder. På dørovestykket finner vi drager i kamp og der en omgitt av et romansk rankeverk. Forbilde er sene 1200-talls og 1300-talls stavkirkeportaler. Trappegelendere og rekkverk har dekor med motiv fra saga og mytologi. Disse arbeidene er utført av treskjæreren Ingebrigt Vik etter arkitekt Kiellands tegninger.

Parken[rediger | rediger kilde]

Villaen på Gamlehaugen er omkranset av et stor park på rundt 120 dekar. Michelsen fikk gartneren Olav Moen til å opparbeide parken rundt villaen i engelsk landskapsstil, med visse trekk av nyformalisme. I 1999 startet et rehabiliteringsarbeid som skulle opprettholde grunntrekkene i Michelsens park og tilføre nye kvaliteter i tråd med vår tid. Det er blant annet bygget nye murer mot veien og opparbeidet en badeplass. Norske anleggsgartnere - NAML tildelte parken utmerkelsen Årets grønne park 2005.[1] Parken er åpen for besøkende, bortsett fra når kongefamilien er i Bergen.

Forvaltning[rediger | rediger kilde]

Eiendommen driftes i dag av Statsbygg etter føringene for forvaltning av gaven. Bygningene og parken er formelt ikke vedtaks- eller forskriftsfredet, men forvaltes gjennom såkalt administrativt vern hvor Riksantikvaren uttaler seg i alle saker som går utover jevnt vedlikehold.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ «Årets grønne park 1989-2005». Grøntanleggsbransjens hjemmeside utemiljo.info. Arkivert fra originalen 20. september 2011. 

Litteratur[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]