Bjørgvin bispedømme

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk

Bjørgvin bispedømme er et bispedømme i Den norske kirken som omfatter menighetene i Hordaland og Sogn og Fjordane, med Bergen domkirke som bispesete. Dette bispedømmet regnes som et av de fem historiske bispesetene i Norge og ble opprettet rundt 1070 som Dioecesis Bergensis. Bjørgvin er delt i 11 prosti, 58 kirkelig fellesråd og 179 sogn, og er fra 2009 ledet av biskop Halvor Nordhaug.

Prostier i Bjørgvin bispedømme[rediger | rediger kilde]

Hordaland:

Sogn og Fjordane:

Historie[rediger | rediger kilde]

Bjørgvin bispedømme er et av Norges fem historiske bispedømmer. Bispesetet ble opprettet som Selja bispedømme i 1068 og flyttet til Bergen ca 1090. Bispedømmet omfattet opprinnelig hele det vestafjellske Norge, dvs. fra Rygjarbit til Romsdal. Bispedømmet omfatter i dag Sogn og Fjordane og Hordaland fylker, etter at Sunnmøre ble en del av det nye Møre bispedømme i 1983. Bispedømmet omfatter også Sjømannskirkens 32 menigheter i utlandet.

Biskoper[rediger | rediger kilde]

Forhenværende statsråd Jakob Liv Rosted Sverdrup ble i 1898 utnevnt til biskop, men på grunn av sykdom kunne han ikke ta imot embetet. Han døde kort tid etter.

Se også[rediger | rediger kilde]

religionsstubbDenne religionsrelaterte artikkelen er foreløpig kort eller mangelfull, og du kan hjelpe Wikipedia ved å utvide den.