Liste over Norges største tettsteder

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk

Dette er en liste over de største tettstedene i Norge, slik SSB definerer dem. Definisjonen ligger nær opp til det internasjonale urban area. Tettsted kan karakteriseres som et dynamisk statistisk bybegrep.

Norges 100 største tettsteder[rediger | rediger kilde]

  • Tallene i tabellen offentliggjøres av Statistisk sentralbyrå pr. 1. januar hvert år.
  • Totalt er det 990 tettsteder, hvorav 380 har over 1 000 innbyggere, 243 over 2 000 innbyggere og 105 over 5 000 innbyggere.
  • Av de 100 største tettstedene er Oslo (3 673 pr km²), Tromsdalen (3 201) og Trondheim (3 090) tettest bebygd. I motsatt ende er Raufoss (1 085), Åmot/Geithus (1 113) og Notodden (1 270).
  • Noen kommuner har flere tettsteder inne blant de 100 største. Det gjelder blant annet Kristiansand, Tromsø og Bergen.
  • I noen tilfeller er det relativt store avvik mellom tettstedsbefolkningen etter SSBs definisjon og det som vanligvis oppfattes som «byen». I for eksempel byen Tromsø er det flere store tettsteder og byen har 1. januar 2017, 65 461 innbyggere. Da er det tatt med de 3 store bydelene Tromsø, Tromsdalen og Kvaløysletta samt bydelene Movik, Fagernes og Kjosen.[1]
Tallene er oppdatert pr. 1. januar 2017[2]
Nr Tettsted Folkemengde Areal i km² Innbyggere
pr km²
Kommune Kart Foto
1 Oslo 988 873 3&502&267.4&267,4 3&503&3673&3 673

Oslo (661 442)
Bærum (110 981)
Asker (54 966)
Skedsmo (50 579)
Lørenskog (36 926)
Oppegård (26 514)
Rælingen (13 997)
Ski (11 141)
Nittedal (10 665)
Røyken (6 929)
Sørum (2 667)
Lier (2 066)

Tettstedet Oslo 2005.png Oslo city in 10 images.jpg
2 Bergen 254 235 3&501&87.2&87,2 3&503&2922&2 922

Bergen

TettstedetBergen.jpg BergenComposite.jpg
3 Stavanger/Sandnes 220 943 3&501&78.3&78,3 3&503&2898&2 898

Stavanger (130 234)
Sandnes (60 561)
Sola (20 766)
Randaberg (9 382)

Stavanger-sandnes tettsted 2005.jpg Stavangercollage2.png
4 Trondheim 180 557 3&501&57.3&57,3 3&503&3090&3 090

Trondheim

Trondheim tettsted 2005.jpg Overview of Trondheim 2008 03.jpg
5 Drammen 116 446 3&501&51.2&51,2 3&503&2258&2 258

Drammen (66 877)
Nedre Eiker (24 140)
Øvre Eiker (8 697)
Lier (12 039)
Røyken (4 187)

Tettsted Drammen 2005.jpg Drammen from east.png
6 Fredrikstad/Sarpsborg 111 267 3&501&58.2&58,2 3&503&1889&1 889

Fredrikstad (65 415)
Sarpsborg (45 852)

Fredrikstad-Sarpsborg tettstedskart.jpg Fredrikstad bryggepromenade fra Kråkerøybroa.JPG
7 Porsgrunn/Skien 92 753 3&501&53&53,0 3&503&1746&1 746

Skien (48 826)
Porsgrunn (33 744)
Bamble (10 183)

Skien-Porsgrunn.jpg Skien - town centre (east-west).jpg
8 Kristiansand 61 536 3&501&24.9&24,9 3&503&2439&2 439

Kristiansand

Tettsted Kristiansand 2005.jpg Kristiansand i den blå timen.jpg
9 Ålesund 52 163 3&501&27.7&27,7 3&503&1879&1 879

Ålesund (43 721)
Sula (8 442)

Tettsted ålesund 2005.jpg ÅlesundPanorama 01.jpg
10 Tønsberg 51 571 3&501&26.4&26,4 3&503&1935&1 935

Tønsberg (34 335)
Færder (17 236)

Tettsteder i Tønsberg.JPG Brygga i Tønsberg.JPG
11 Moss 46 618 3&501&21.8&21,8 3&503&2121&2 121

Moss (31 855)
Rygge (8 701)
Vestby (6 062)

Tettsted Moss 2005.jpg Moss, Norway.jpg
12 Haugesund 44 830 3&501&20.7&20,7 3&503&2158&2 158

Haugesund (36 231)
Karmøy (8 599)

Haugesund tettsted 2005.jpg Haugesund.jpg
13 Sandefjord 43 595 3&501&24.1&24,1 3&503&1811&1 811

Sandefjord

Kart over Sandefjord 1902 - No-nb krt 01279.jpg Bytunet2.JPG
14 Arendal 43 084 3&501&30.7&30,7 3&503&1387&1 387

Arendal (37 167)
Grimstad (5 917)

Arendal tettsted 2017.jpg Arendal Utsikt 02.JPG
15 Bodø 40 705 3&501&14.1&14,1 3&503&2864&2 864

Bodø

Tettstedskart Bodø.jpg Bodø 2006.jpg
16 Tromsø 38 980 3&501&13.1&13,1 3&503&2845&2 845

Tromsø

Tromsø tettsted 2015.png Fjellheisen Aussicht Stadt.jpg
17 Hamar 27 324 3&501&13.8&13,8 3&503&1955&1 955

Hamar (25 364)
Stange (104)
Ringsaker (1 856)

Bykart 1902.jpg Hamar from air.jpg
18 Halden 25 300 3&501&14.2&14,2 3&503&1767&1 767

Halden

Halden map 1884.jpg Halden Fra Festningen.jpg
19 Larvik 24 208 3&501&13.2&13,2 3&503&1820&1 820

Larvik

Jarlsberg og Larviks amt nr 51- Kart over Larvik, 1903.jpg Larvik (14387497427).jpg
20 Askøy 23 194 3&501&14.7&14,7 3&503&1556&1 556

Askøy

TettstedetBergen.jpg
21 Kongsberg 21 890 3&501&12.9&12,9 3&503&1726&1 726

Kongsberg

Kart over Kongsberg 1884 - No-nb krt 01318.jpg Kongsberg Vestsida.jpg
22 Harstad 20 953 3&501&11.2&11,2 3&503&1865&1 865

Harstad

Harstad map.jpg Harstad2.jpg
23 Molde 20 863 3&500&9.1&9,1 3&503&2298&2 298

Molde

Tettsteder i Molde.jpg Molde seilet cruise.JPG
24 Lillehammer 20 400 3&501&11.1&11,1 3&503&1821&1 821

Lillehammer

Kart over Lillehammer (1890).jpg LillehammerDSC01504.JPG
25 Horten 20 371 3&500&8.6&8,6 3&503&2372&2 372

Horten

Kart over Horten (1886).jpg
26 Gjøvik 20 112 3&501&12.6&12,6 3&503&1591&1 591

Gjøvik

Gjøvik tettsted 2005.jpg Gjøvik sett fra Nordlia.jpg
27 Ski 19 357 3&500&9.4&9,4 3&503&2021&2 021

Ski (13 226)
Ås (6 131)

As og ski tettsted 2005.jpg
28 Mo i Rana 18 685 3&501&11.9&11,9 3&503&1557&1 557

Rana

Mo i Rana.jpg
29 Kristiansund 18 412 3&500&8.2&8,2 3&503&2252&2 252

Kristiansund

Tettsteder i Kristiansund.jpg Rapp-P7130121.JPG
30 Jessheim 17 687 3&500&7&7,0 3&503&2471&2 471

Ullensaker

Jessheim IMG 5926.JPG
31 Korsvik 17 464 3&500&7.4&7,4 3&503&2341&2 341

Kristiansand

Søm, Kristiansand.jpg
32 Tromsdalen 16 787 3&500&5&5,0 3&503&3201&3 201

Tromsø

Tromsø tettsted 2015.png Tromso northern centre tromsdalen.jpg
33 Hønefoss 15 662 3&500&9&9,0 3&503&1715&1 715

Hønefoss

Honefoss flyfoto3.jpg
34 Alta 15 094 3&500&9.2&9,2 3&503&1616&1 616

Alta

35 Elverum 14 877 3&501&11.1&11,1 3&503&1366&1 366

Elverum

36 Narvik 14 261 3&500&6.8&6,8 3&503&2112&2 112

Narvik

Narvik from above.JPG
37 Askim 14 259 3&500&7.4&7,4 3&503&1931&1 931

Askim

38 Leirvik 14 171 3&500&9.7&9,7 3&503&1457&1 457

Stord

Leirvik kart.png Leirvik Sentrum.jpg
39 Osøyro 13 601 3&500&9&9,0 3&503&1534&1 534

Os

TettstedetBergen.jpg
40 Drøbak 13 409 3&500&5.5&5,5 3&503&2205&2 205

Frogn

Drøbak 2014 1.JPG
41 Råholt 13 156 3&500&8.3&8,3 3&503&1541&1 541

Eidsvoll (12 702)
Ullensaker (454)

Eidsvoll IMG 6244 Råholt E6.JPG
42 Vennesla 12 920 3&500&7.2&7,2 3&503&1768&1 768

Vennesla (10 559)
Kristiansand (2 361)

Vennesla.jpg
43 Grimstad 12 899 3&500&9.8&9,8 3&503&1331&1 331

Grimstad

FV420 Grimstad.jpg
44 Nesoddtangen 12 803 3&500&6.2&6,2 3&503&2049&2 049

Nesodden

Nesoddtangen tettsted 2005.jpg 2010-10-25 Oslofjord, cropped - Nesodden.jpg
45 Steinkjer 12 744 3&500&7.9&7,9 3&503&1592&1 592

Steinkjer

Steinkjer tettsted 2005.jpg Steinkjer fra bogen.jpeg
46 Stjørdalshalsen 12 737 3&500&6.8&6,8 3&503&1876&1 876

Stjørdal

Stjørdal tettsteder 2005.jpg Stjoerdal crop.jpg
47 Kongsvinger 12 014 3&500&7.9&7,9 3&503&1512&1 512

Kongsvinger

Kongsvinger overview.JPG
48 Bryne 11 961 3&500&5.2&5,2 3&503&2267&2 267

Time (10 281)
Klepp (1 680)

Høyhuset på Bryne.jpg
49 Egersund 11 519 3&500&6.6&6,6 3&503&1813&1 813

Eigersund

Egersund panorama small.jpg
50 Kopervik 11 434 3&500&7.5&7,5 3&503&1548&1 548

Karmøy

Karmøy tettsteder 2005.jpg
51 Lommedalen 11 327 3&500&3.9&3,9 3&503&2941&2 941

Bærum

Lommedalen.jpg
52 Ålgård/Figgjo 11 308 3&500&4.4&4,4 3&503&2287&2 287

Gjesdal (9 252)
Sandnes (2 056)

53 Knarrevik/Straume 10 988 3&500&6.9&6,9 3&503&1600&1 600

Fjell

TettstedetBergen.jpg
54 Mandal 10 851 3&500&6.4&6,4 3&503&1705&1 705

Mandal

Mandal sentrum og Mandalselva.jpg
55 Førde 10 315 3&500&5.5&5,5 3&503&1882&1 882

Førde

Førde sentrum og Vie.jpg
56 Ås 10 110 3&500&4.7&4,7 3&503&2105&2 105

Ås

As og ski tettsted 2005.jpg
57 Levanger 10 008 3&500&5.1&5,1 3&503&1903&1 903

Levanger

58 Brumunddal 10 006 3&500&7.1&7,1 3&503&1377&1 377

Ringsaker

Brumunddal 1.jpg
59 Mosjøen 9 841 3&500&6.4&6,4 3&503&1525&1 525

Vefsn

Mosjøen-Web-DSC 4602.jpg
60 Arna 9 753 3&500&4.4&4,4 3&503&2008&2 008

Bergen

TettstedetBergen.jpg
61 Søgne 9 259 3&500&5.9&5,9 3&503&1558&1 558

Søgne

Tangvall.png
62 Notodden 9 077 3&500&7.2&7,2 3&503&1270&1 270

Notodden

63 Kleppe/Verdalen 9 066 3&500&3.3&3,3 3&503&2769&2 769

Klepp

64 Florø 9 029 3&500&6.4&6,4 3&503&1393&1 393

Flora

65 Kvaløysletta 8 681 3&500&3.1&3,1 3&503&2734&2 734

Tromsø

Tromsø tettsted 2015.png
66 Namsos 8 367 3&500&4.5&4,5 3&503&1837&1 837

Namsos

67 Verdalsøra 8 200 3&500&5.8&5,8 3&503&1430&1 430

Verdal

68 Orkanger/Fannrem 8 108 3&500&6.2&6,2 3&503&1313&1 313

Orkdal

69 Hammerfest 8 052 3&500&2.8&2,8 3&503&2825&2 825

Hammerfest

Hammerfest Juni 2005.jpg
70 Åkrehamn 7 846 3&500&4.3&4,3 3&503&1812&1 812

Karmøy

71 Lillesand 7 644 3&500&5&5,0 3&503&1497&1 497

Lillesand

72 Kløfta 7 466 3&500&3.7&3,7 3&503&2064&2 064

Ullensaker

73 Vestby 7 395 3&500&3.5&3,5 3&503&2089&2 089

Vestby

74 Raufoss 7 315 3&500&6.8&6,8 3&503&1085&1 085

Vestre Toten (7 048)
Gjøvik (267)

75 Kvernaland 7 269 3&500&4.2&4,2 3&503&1731&1 731

Klepp (3 987)
Time (3 249)

76 Holmestrand 7 262 3&500&4.6&4,6 3&503&1545&1 545

Holmestrand

77 Ørsta 7 230 3&500&5.4&5,4 3&503&1339&1 339

Ørsta

78 Nærbø 7 213 3&500&3.1&3,1 3&503&2247&2 247

Melshornet Ørsta.jpg
79 Jørpeland 7 134 3&500&4.1&4,1 3&503&1692&1 692

Strand

80 Malvik 6 949 3&500&2.6&2,6 3&503&2617&2 617

Malvik (6 261)
Trondheim (688)

81 Mysen 6 513 3&500&4.8&4,8 3&503&1348&1 348

Eidsberg

Mysen 05.jpg
82 Vossevangen 6 461 3&500&3.9&3,9 3&503&1640&1 640

Voss

Vossavangen.jpg
83 Hommersåk 6 375 3&500&2.2&2,2 3&503&2756&2 756

Sandnes

Hommersåk.JPG
84 Volda 6 368 3&500&3.7&3,7 3&503&1701&1 701

Volda

Volda - panoramio.jpg
85 Åmot/Geithus 6 351 3&500&5.7&5,7 3&503&1113&1 113

Modum

86 Bekkelaget 6 347 3&500&3.3&3,3 3&503&1899&1 899

Stange

87 Rotnes 6 333 3&500&2.8&2,8 3&503&2139&2 139

Nittedal

88 Fauske 6 251 3&500&4.5&4,5 3&503&1382&1 382

Fauske

89 Melhus 6 246 3&500&2.9&2,9 3&503&2127&2 127

Melhus

90 Flekkefjord 6 045 3&500&3.6&3,6 3&503&1696&1 696

Flekkefjord

91 Sandnessjøen 6 043 3&500&4.1&4,1 3&503&1491&1 491

Alstahaug

Botnkrona2.JPG
92 Spydeberg 5 824 3&500&3.6&3,6 3&503&1585&1 585

Spydeberg (4 290)
Hobøl (1 534)

93 Knarvik 5 721 3&500&3.4&3,4 3&503&1703&1 703

Lindås

KnarvikSeenFromHogstefjellet.jpg
94 Ulsteinvik 5 694 3&500&3.8&3,8 3&503&1504&1 504

Ulstein

Ulsteinvik Hogåsen Dimna.jpg
95 Fetsund 5 657 3&500&2.6&2,6 3&503&1957&1 957

Fet

96 Stavern 5 628 3&500&3.7&3,7 3&503&1519&1 519

Larvik

97 Kragerø 5 445 3&500&3.3&3,3 3&503&1663&1 663

Kragerø

Kragerø kart.jpg Kragerø.jpg
98 Tranby 5 350 3&500&2&2,0 3&503&2684&2 684

Lier

99 Sortland 5 345 3&500&3.6&3,6 3&503&1472&1 472

Sortland

Sortland viewed from Strandheia.jpg
100 Hommelvik 5 290 3&500&3&3,0 3&503&1798&1 798

Hommelvik

Tre andre tettsteder har pr. 01.01.2016 mer enn 5000 innbyggere. Disse er Vadsø (5107), Brønnøysund (5037) og Lyngdal (5002).

Største tettsteder etter landsdel[rediger | rediger kilde]

Nr Østlandet Sørlandet Vestlandet Trøndelag Nord-Norge *
1 Oslo (988 873) Kristiansand (61 536) Bergen (254 235) Trondheim (180 557) Bodø (40 705)
2 Drammen (116 446) Arendal (43 084) Stavanger/Sandnes (220 943) Steinkjer (12 744) Tromsø (38 980)
3 Fredrikstad/Sarpsborg (111 267) Korsvik (17 464) Ålesund (52 163) Stjørdalshalsen (12 737) Harstad (20 953)
4 Porsgrunn/Skien (92 753) Vennesla (12 920) Haugesund (44 830) Levanger (10 008) Mo i Rana (18 685)
5 Tønsberg (51 571) Grimstad (12 899) Askøy (23 194) Namsos (8 367) Tromsdalen (16 787)
6 Moss (46 618) Mandal (10 851) Molde (20 863) Verdalsøra (8 200) Alta (15 094)
7 Sandefjord (43 595) Søgne (9 259) Kristiansund (18 412) Orkanger/Fannrem (8 108) Narvik (14 261)
8 Hamar (27 324) Lillesand (7 644) Leirvik (14 171) Malvik (6 949) Mosjøen (9 841)
9 Halden (25 300) Flekkefjord (6 045) Osøyro (13 601) Melhus (6 246) Kvaløysletta (8 681)
10 Larvik (24 208) Lyngdal (5 036) Arna (9 753) Hommelvik (5 290) Hammerfest (8 052)
  • Tromsø, Kvaløysletta og Tromsdalen tilhører samtlige Tromsø by.

Definisjon av tettsted[rediger | rediger kilde]

Begrepet tettsted defineres av Statistisk sentralbyrå på følgende måte:[3]

  1. En hussamling skal registreres som et tettsted dersom det bor minst 200 personer der.
  2. Avstanden mellom husene skal normalt ikke overstige 50 meter. Det er tillatt med et skjønnsmessig avvik utover 50 meter mellom husene i områder som ikke skal eller kan bebygges. Dette kan f.eks. være parker, idrettsanlegg, industriområder eller naturlige hindringer som elver eller dyrkbare områder. Husklynger som naturlig hører med til tettstedet tas med inntil en avstand på 400 meter fra tettstedskjernen. De inngår i tettstedet som en satellitt til selve tettstedskjernen.
  3. Tettsteder er geografiske områder som har en dynamisk avgrensing, og antall tettsteder og deres yttergrenser vil endre seg over tid avhengig av byggeaktivitet og befolkningsutvikling.
  4. Tettstedene avgrenses uavhengig av de administrative grensene.

Se også[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]