Liste over Norges største tettsteder

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk

Dette er en liste over de største tettstedene i Norge, slik SSB definerer dem. Definisjonen ligger nær opp til det internasjonale urban area. Tettsted kan karakteriseres som et dynamisk statistisk bybegrep.

Norges 100 største tettsteder

  • Tallene i tabellen offentliggjøres av Statistisk sentralbyrå pr. 1. januar hvert år.
  • Per 1. januar 2020 er det totalt 991 tettsteder, hvorav 392 har over 1 000 innbyggere, 246 over 2 000 innbyggere og 107 over 5 000 innbyggere.
  • Tettstedet Oslo er nr. 1 av landets tettsteder, med hensyn til befolkningens størrelse, tettstedets areal og befolkningstetthet.
  • Tettstedene Oslo (3 840 pr km²), Tromsdalen (3 663 pr km²) og Trondheim (3 248 pr km²) er tettest bebygd. I motsatt ende er Raufoss (1 119), Åmot/Geithus (1 131) og Notodden (1 240) (per 1. januar 2018)
  • Noen kommuner har flere tettsteder inne blant de 100 største. Det gjelder blant annet Kristiansand, Tromsø, Drammen og Bergen.
  • I noen tilfeller er det relativt store avvik mellom tettstedsbefolkningen etter SSBs definisjon og det som vanligvis oppfattes som «byen». For eksempel er det i byen Tromsø tre store tettsteder, med til sammen 67 372 innbyggere pr. 1. januar 2020. Disse tre store bydelene (tettstedene) Tromsø (nr. 15 av 991), Tromsdalen (nr. 32 av 991) og Kvaløysletta (nr. 65 av 991) bindes sammen med bruene Tromsøbrua og Sandnessundbrua. Tilsvarende er i Kristiansand kommune, de to tettstedene Kristiansand (nr. 8 av 991) og Korsvik (nr. 30 av 991) forbundet med Varoddbrua. Askøybroen og Sotrabroen forbinder tettstedene Askøy (nr. 20 av 991) og Knarrevik/Straume (nr. 49 av 991) med Bergen tettsted (nr. 2 av 991).
Tall for 1. januar 2020[1]
Nr Tettsted Folkemengde Areal i km² Innbyggere
pr km²
Kommune Kart Foto
1 Oslo 1 036 059 269,8 3 840

Oslo (689 242)
Bærum (115 134)
Asker (68 132)
Lillestrøm (56 358)
Lørenskog (41 080)
Nordre Follo (38 601)
Rælingen (14 419)
Nittedal (10 711)
Lier (2 382)

Tettsted 0801 Oslo 2018.png Oslo city in 10 images.jpg
2 Bergen 259 958 87,6 2 968

Bergen

Tettsted 5001 Bergen 2018.png BergenComposite.jpg
3 Stavanger/Sandnes 228 287 79,7 2 864

Stavanger (133 209)
Sandnes (63 375)
Sola (21 967)
Randaberg (9 736)

Tettsted 4522 Stavanger Sandnes 2018.png Stavangercollage2.png
4 Trondheim 189 271 58,3 3 248

Trondheim

Tettsted 6501 Trondheim 2018.png Overview of Trondheim 2008 03.jpg
5 Fredrikstad/Sarpsborg 116 373 59,1 1 969

Fredrikstad (68 876)
Sarpsborg (47 497)

Tettsted 0022 Fredrikstad Sarpsborg 2018.png Fredrikstad bryggepromenade fra Kråkerøybroa.JPG
6 Drammen 109 416 47,3 2 314

Drammen (82 471)
Lier (12 758)
Øvre Eiker (9 387)
Asker (4 271)

Tettsted 2003 Drammen 2018.png Drammen from east.png
7 Porsgrunn/Skien 93 778 53,5 1 753

Skien (49 591)
Porsgrunn (34 016)
Bamble (10 171)

Tettsted 3005 Porsgrunn Skien 2018.png Skien - town centre (east-west).jpg
8 Kristiansand 64 596 25,0 2 587

Kristiansand

Tettsted 4002 Kristiansand 2018.png Kristiansand i den blå timen.jpg
9 Ålesund 53 905 28,4 1 898

Ålesund (45 147)
Sula (8 758)

Tettsted 6025 Ålesund 2018.png Ålesund-28082018-8.jpg
10 Tønsberg 53 018 26,1 2 028

Tønsberg (35 566)
Færder (17 452)

Tettsted 2521 Tønsberg 2018.png Brygga i Tønsberg.JPG
11 Moss 47 397 22,1 2 150

Moss (41 218)
Vestby (6 179)

Tettsted 0031 Moss 2018.png Moss, Norway.jpg
12 Haugesund 45 352 21,0 2 156

Haugesund (36 468)
Karmøy (8 884)

Tettsted 4532 Haugesund 2018.png Haugesund.jpg
13 Sandefjord 44 968 24,0 1 875

Sandefjord

Tettsted 2531 Sandefjord 2018.png Bytunet2.JPG
14 Bodø 42 102 14,7 2 863

Bodø

Tettsted 7501 Bodø 2018.png Bodø 2006.jpg
15 Tromsø 40 926 13,5 3 036

Tromsø

Tettsted 8011 Tromsø 2018.png Fjellheisen Aussicht Stadt.jpg
16 Arendal 37 815 27,1 1 393

Arendal (37 703)
Grimstad (112)

Tettsted 3511 Arendal 2018.png Arendal Utsikt 02.JPG
17 Hamar 28 434 13,9 2 041

Hamar (26 056)
Ringsaker (2 078)
Stange (300)

Tettsted 1001 Hamar 2018.png Hamar from air.jpg
18 Halden 25 838 14,2 1 819

Halden

Tettsted 0001 Halden 2018.png Halden Fra Festningen.jpg
19 Larvik 24 779 13,6 1 821

Larvik

Tettsted 2541 Larvik 2018.png Larvik (14387497427).jpg
20 Askøy 23 958 14,8 1 616

Askøy

Tettsted 5201 Askøy 2018.png
21 Kongsberg 22 471 13,7 1 643

Kongsberg

Kart over Kongsberg 1884 - No-nb krt 01318.jpg Kongsberg Vestsida.jpg
22 Jessheim 21 598 7,5 2 872

Ullensaker

Jessheim IMG 5926.JPG
23 Molde 21 260 9,1 2 327

Molde

Tettsteder i Molde.jpg Molde seilet cruise.JPG
24 Lillehammer 20 933 11,4 1 844

Lillehammer

Kart over Lillehammer (1890).jpg LillehammerDSC01504.JPG
25 Harstad 20 920 11,4 1 843

Harstad

Harstad2.jpg
26 Horten 20 585 8,7 2 379

Horten

Kart over Horten (1886).jpg
27 Gjøvik 20 474 12,8 1 600

Gjøvik

Gjøvik tettsted 2005.jpg Gjøvik sett fra Nordlia.jpg
28 Ski 20 144 9,8 2 059

Nordre Follo (13 785)
Ås (6 359)

As og ski tettsted 2005.jpg
29 Mo i Rana 18 898 11,9 1 591

Rana

Mo i Rana.jpg
30 Korsvik 18 426 7,9 2 336

Kristiansand

Tettsted 4002 Kristiansand 2018.png Søm, Kristiansand.jpg
31 Kristiansund 18 210 8,3 2 188

Kristiansund

Tettsteder i Kristiansund.jpg Rapp-P7130121.JPG
32 Tromsdalen 17 495 4,8 3 663

Tromsø

Tettsted 8011 Tromsø 2018.png Tromso northern centre tromsdalen.jpg
33 Hønefoss 16 260 9,1 1 781

Ringerike

Honefoss flyfoto3.jpg
34 Alta 15 484 9,7 1 595

Alta

35 Elverum 15 248 11,7 1 307

Elverum

36 Stjørdalshalsen 14 868 8,1 1 829

Stjørdal

Stjørdal tettsteder 2005.jpg Stjoerdal crop.jpg
37 Askim 14 592 7,6 1 922

Indre Østfold

38 Leirvik 14 198 9,9 1 442

Stord

Leirvik kart.png Leirvik Sentrum.jpg
39 Narvik 14 092 6,8 2 074

Narvik

Narvik from above.JPG
40 Osøyro 14 046 9,1 1 544

Os

TettstedetBergen.jpg
41 Råholt 13 932 8,3 1 673

Eidsvoll (13 475)
Ullensaker (457)

Eidsvoll IMG 6244 Råholt E6.JPG
42 Grimstad 13 543 10,0 1 352

Grimstad

FV420 Grimstad.jpg
43 Drøbak 13 485 6,2 2 182

Frogn

Drøbak 2014 1.JPG
44 Vennesla 13 300 7,3 1 814

Vennesla (10 896)
Kristiansand (2 404)

Vennesla.jpg
45 Nesoddtangen 13 102 6,2 2 119

Nesodden

Nesoddtangen tettsted 2005.jpg 2010-10-25 Oslofjord, cropped - Nesodden.jpg
46 Steinkjer 12 976 8,1 1 606

Steinkjer

Steinkjer tettsted 2005.jpg Steinkjer fra bogen.jpeg
47 Bryne 12 308 5,7 2 178

Time (10 576)
Klepp (1 732)

Høyhuset på Bryne.jpg
48 Kongsvinger 12 088 8,1 1 486

Kongsvinger

Kongsvinger overview.JPG
49 Knarrevik/Straume 11 711 7,1 1 660

Øygarden

TettstedetBergen.jpg
50 Kopervik 11 574 7,5 1 542

Karmøy

Karmøy tettsteder 2005.jpg
51 Ålgård/Figgjo 11 520 5,1 2 248

Gjesdal (9 379)
Sandnes (2 141)

52 Egersund 11 484 7,0 1 646

Eigersund

Egersund panorama small.jpg
53 Lommedalen 11 127 4,1 2 728

Bærum

Lommedalen.jpg
54 Mandal 11 053 6,6 1 667

Mandal

Mandal sentrum og Mandalselva.jpg
55 Brumunddal 10 919 7,3 1 507

Ringsaker

Brumunddal 1.jpg
56 Ås 10 896 4,7 2 305

Ås

As og ski tettsted 2005.jpg
57 Førde 10 420 5,6 1 848

Førde

Førde sentrum og Vie.jpg
58 Levanger 10 333 5,3 1 959

Levanger

Tettsted Levanger.jpg
59 Konnerud 10 314 4,7 2 195

Drammen

60 Søgne 10 123 6,3 1 606

Søgne

Tangvall.png
61 Arna 9 824 4,5 2 196

Bergen

TettstedetBergen.jpg
62 Mosjøen 9 769 6,3 1 545

Vefsn

Mosjøen-Web-DSC 4602.jpg
63 Kleppe/Verdalen 9 366 3,2 2 923

Klepp

64 Notodden 9 055 7,3 1 240

Notodden

65 Kvaløysletta 8 951 3,2 2 803

Tromsø

Tromsø tettsted 2015.png
66 Florø 8 922 6,5 1 377

Kinn

67 Orkanger/Fannrem 8 572 6,5 1 318

Orkland

68 Namsos 8 421 4,6 1 830

Namsos

69 Verdalsøra 8 356 5,9 1 406

Verdal

70 Fetsund-Østersund 8 350 4,1 2 046

Lillestrøm

71 Hammerfest 8 016 3,0 2 691

Hammerfest

Hammerfest Juni 2005.jpg
72 Kløfta 7 989 3,6 2 222

Ullensaker

73 Lillesand 7 966 5,1 1 567

Lillesand

74 Vestby 7 887 3,5 2 228

Vestby

75 Åkrehamn 7 843 4,4 1 803

Karmøy

76 Raufoss 7 737 6,9 1 119

Vestre Toten (7 459)
Gjøvik (278)

77 Holmestrand 7 576 4,4 1 720

Holmestrand

78 Kvernaland 7 502 4,3 1 742

Klepp (4 183)
Time (3 279)

79 Ørsta 7 468 5,7 1 301

Ørsta

Melshornet Ørsta.jpg
80 Nærbø 7 300 3,1 2 337

81 Jørpeland 7 248 4,1 1 770

Strand

82 Malvik 7 031 2,6 2 684

Malvik (6 318)
Trondheim (713)

83 Rotnes 6 902 2,8 2 441

Nittedal

84 Vossevangen 6 828 4,0 1 708

Voss

Vossavangen.jpg
85 Bekkelaget 6 794 3,3 2 054

Stange

86 Mysen 6 729 4,7 1 429

Indre Østfold

Mysen 05.jpg
87 Melhus 6 686 3,0 2 262

Melhus

88 Åmot/Geithus 6 648 5,9 1 131

Modum

89 Volda 6 511 3,8 1 721

Volda

Volda - panoramio.jpg
90 Hommersåk 6 495 2,3 2 841

Sandnes

Hommersåk.JPG
91 Fauske 6 386 4,5 1 405

Fauske

92 Spydeberg 6 273 3,6 1 730

Indre Østfold

93 Sandnessjøen 6 096 4,1 1 488

Alstahaug

Botnkrona2.JPG
94 Flekkefjord 6 056 3,6 1 693

Flekkefjord

95 Knarvik 6 024 3,5 1 731

Alver

KnarvikSeenFromHogstefjellet.jpg
96 Fevik 6 021 4,2 1 424

Grimstad

97 Eidsvoll 5 946 4,3 1 391

Eidsvoll

Sundet Eidsvoll.jpg
98 Ulsteinvik 5 909 3,9 1 513

Ulstein

Ulsteinvik Hogåsen Dimna.jpg
99 Stavern 5 752 3,7 1 543

Larvik

100 Hommelvik 5 590 2,9 1 915

Malvik

Største tettsteder etter landsdel

Nr Østlandet Sørlandet * Vestlandet Trøndelag Nord-Norge *"
1 Oslo (1 036 059) Kristiansand (64 596) Bergen (259 958) Trondheim (189 271) Bodø (42 102)
2 Fredrikstad/Sarpsborg (116 373) Arendal (37 815) Stavanger/Sandnes (228 287) Stjørdalshalsen (14 868) Tromsø (40 926)
3 Drammen (109 416) Korsvik (18 426) Ålesund (53 905) Steinkjer (12 976) Harstad (20 920)
4 Porsgrunn/Skien (93 778) Grimstad (13 543) Haugesund (45 352) Levanger (10 333) Mo i Rana (18 898)
5 Tønsberg (53 018) Vennesla (13 300) Askøy (23 958) Orkanger/Fannrem (8 572) Tromsdalen (17 495)
6 Moss (47 397) Mandal (11 053) Molde (21 260) Namsos (8 421) Alta (15 484)
7 Sandefjord (44 968) Søgne (10 123) Kristiansund (18 210) Verdalsøra (8 356) Narvik (14 092)
8 Hamar (28 434) Lillesand (7 966) Leirvik (14 198) Malvik (7 031) Mosjøen (9 769)
9 Halden (25 838) Flekkefjord (6 056) Osøyro (14 046) Melhus (6 686) Kvaløysletta (8 951)
10 Larvik (24 779) Fevik (6 021) Kopervik (11 574) Hommelvik (5 590) Hammerfest (8 016)
  • Kristiansand, Korsvik og Søgne tilhører samtidig Kristiansand by.
  • " Tromsø, Kvaløysletta og Tromsdalen tilhører samtlige Tromsø by.

Definisjon av tettsted

Begrepet tettsted defineres av Statistisk sentralbyrå på følgende måte:[2]

  1. En hussamling skal registreres som et tettsted dersom det bor minst 200 personer der.
  2. Avstanden mellom husene skal normalt ikke overstige 50 meter. Det er tillatt med et skjønnsmessig avvik utover 50 meter mellom husene i områder som ikke skal eller kan bebygges. Dette kan f.eks. være parker, idrettsanlegg, industriområder eller naturlige hindringer som elver eller dyrkbare områder. Husklynger som naturlig hører med til tettstedet tas med inntil en avstand på 400 meter fra tettstedskjernen. De inngår i tettstedet som en satellitt til selve tettstedskjernen.
  3. Tettsteder er geografiske områder som har en dynamisk avgrensing, og antall tettsteder og deres yttergrenser vil endre seg over tid avhengig av byggeaktivitet og befolkningsutvikling.
  4. Tettstedene avgrenses uavhengig av de administrative grensene.

Se også

Referanser

  1. ^ «Tettsteder. Folkemengde og areal, etter kommune.». Statistisk sentralbyrå. 6. oktober 2020. Besøkt 9. oktober 2020. 
  2. ^ ssb.no: emner – begreper

Eksterne lenker