Ozzy Osbourne

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Ozzy Osbourne
OzzyChangingHands02-20-2010.jpg
FødtJohn Michael Osbourne
3. desember 1948[1][2][3] (70 år)
Aston
Ektefelle Thelma Riley (19711982), Sharon Osbourne (1982–)
Barn
6 oppføringer
Kelly Osbourne, Jack Osbourne, Aimee Osbourne, Jessica Starshine Osbourne, Elliot Kingsley (1966–), Louis Osbourne
Beskjeftigelse Sanger-låtskriver, komponist, skuespiller, sanger
Nasjonalitet Storbritannia
Medlem av Black Sabbath
Utmerkelser Grammypris for beste Metal-band (1994)
Musikalsk karriere
Pseudonym(er)Ozzy Osbourne
Sjangerheavy metal, hardrock, tradisjonell metal, doom metal, shock rock
Instrumenttangentinstrument, munnspill, vokal
Stemmetypetenor
Aktive år1967
PlateselskapEpic
Nettstedhttp://www.ozzy.com/
IMDbIMDbRedigere på wikidata
Signatur
Ozzy Osbournes signatur

John Michael «Ozzy» Osbourne (født 3. desember 1948 i Birmingham) er en britisk Grammy Award-vinnende vokalist som har vært bosatt i USA siden midten av 1970-tallet.

Black Sabbath[rediger | rediger kilde]

Ozzy i 1981

Osbourne var fan av The Beatles i ung alder. Han ble etter hvert vokalist i heavy metal-bandet Black Sabbath, fra gruppa ble dannet i 1966 til han ble sparket i 1978. Han slet da med tungt alkohol- og narkotikamisbruk, men med hjelp fra sin kone og manager Sharon klarte han å få misbruket under kontroll, og etablerte seg etter hvert som soloartist, under navnet Ozzy Osbourne. Han ble i 1997 gjenforent med Black Sabbath, og er fremdeles offisielt medlem. I denne tiden har det kun blitt gitt ut to albumer, konsertalbumet Reunion fra 1998 og 13 fra 2013.

Som medlem av Black Sabbath er han fra 2006 innvotert i Rock and Roll Hall of Fame.

Solokarrieren[rediger | rediger kilde]

Osbournes første soloalbum var Blizzard of Ozz fra 1980. Flere andre album fulgte, og etablerte Osbourne som et av heavy rock-sjangerens største navn på 1980-tallet. Hans ville sceneopptreden hjalp ham også å skape seg navn som soloartist. Han skapte avisoverskrifter ved å bite hodet av en flaggermus på scenen under en konsert 20. januar 1982, og på et møte med plateselskapet engang bet han hodet av en levende due. Samme år under en turne ble han arrestert for å ha urinert i beruset tilstand på en kenotaf reist til minne for de som falt ved slaget ved Alamo i Texas, et av de mest «hellige» monumentene i USA.

Låten «Suicide Solution» fra 1980 som han selv først hevdet ble skrevet for avdøde Bon Scott's ære men som tekstforfatter Bob Daisley senere har avslørt egentlig handler om Ozzy's daværende egne alkoholproblemer , skapte også avisoverskrifter da det ble påstått at to amerikanske tenåringer hadde begått selvmord etter å ha hørt låten. Det ble rettssak hvor Osbourne måtte møte, men han ble tilslutt frikjent.

19. mars 1982 omkom gitaristen Randy Rhoads, kun 25 år gammel, i en flyulykke. Randy Rhoads blir sett på som et av de fremste gitartalentene i historien, og i 1987 ga Ozzy Osbourne ut konsertalbumet Ozzy Osbourne & Randy Rhoads: Tribute til minne om den avdøde gitaristen. Rhoads ble erstattet av Jake E. Lee i 1982, og han var med på to album. Lee ble erstattet av Zakk Wylde i 1987.

I 1993 annonserte Ozzy at han at han hadde gitt ut sitt siste album, holdt sin siste konsert, og at han pensjonerte seg fra musikken. Han kom imidlertid tilbake allerede to år senere med albumet Ozzmosis, og startet den mer eller mindre årlige konsertturneen «Ozzfest». Han spilte også på «Blizzcon 2009» med sin nye gitarist Gus G., dette var den første konserten Gus G. spilte med Ozzy.


Annet[rediger | rediger kilde]

Fra 2002 til 2005 hadde han sitt eget realityprogramMTV, «The Osbournes», hvor man fulgte livet til Ozzy og familien. I 2005 fikk han diagnosen «Parkin Syndrome». Han har fått en stjerne på Hollywood Walk of Fame. Han spilte med tidligere Guns N' Roses gitarist SlashQuart festivalen i Kristiansand i 2009.

Bandmedlemmer[rediger | rediger kilde]

Ozzy med kona Sharon i 2004
Nåværende
Tidligere

Se: Liste over Ozzy Osbourne-medlemmer

Diskografi[rediger | rediger kilde]

Black Sabbath[rediger | rediger kilde]

Studioalbum

Solo[rediger | rediger kilde]

Studioalbum
Konsertalbum
Samlealbum

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Encyclopædia Britannica Online, 9. okt. 2017, Ozzy Osbourne, biography/Ozzy-Osbourne
  2. ^ Gemeinsame Normdatei, 26. apr. 2014
  3. ^ SNAC, 9. okt. 2017, Ozzy Osbourne, w6611wks

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]