Romeo + Juliet

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Romeo + Juliet
Generell informasjon
SjangerRomantikk / Drama
Utgivelsesår1996
Prod.landUSA
Lengde120 min.
SpråkEngelsk
Aldersgrense15 (Norge)
Bak kamera
RegiBaz Luhrmann
ProdusentBaz Luhrmann
Gabriella Martinelli
ManusforfatterCraig Pearce
Baz Luhrmann
MusikkNellee Hooper
Craig Armstrong
Marius De Vries
SjeffotografDonald McAlpine
KlippJill Bilcock
Foran kamera
MedvirkendeLeonardo DiCaprio
Claire Danes
John Leguizamo
Harold Perrineau
Annen informasjon
BudsjettUSD 14,5 millioner
Prod.selskap20th Century Fox
Bazmark Films
Premiere1. november 1996 (USA)
7. mars 1997 (Norge)
Eksterne lenker

Romeo + Juliet er en amerikansk romantisk dramafilm fra 1996 regissert av Baz Luhrmann. Den er basert på Shakespeares skuespill Romeo og Julie. I denne filmen presenteres en ny og annerledes vri på den kjente klassikeren om Romeo og Julie. Handlingen er lagt til et oppdiktet sted i USA i 1990-årene. Hovedrollene som Romeo og Julie spilles av Leonardo DiCaprio og Claire Danes.

Den ble forholdsvis godt mottatt av film-kritikerne, og ble en moderat publikumssuksess.

Handlingsreferat[rediger | rediger kilde]

I Verona Beach blir den kriminelle gjengen Capulets ledet av Fulgencio og Gloria Capulet. Deres rivaliserende gjeng Montagues blir ledet Ted og Caroline Montague. En skuddveksling bryter løs mellom Montagues og Capulets, noe som forårsaker kaos over hele byen. Politimester Prince, irettesetter familiene, og advarer dem om konsekvensene av deres oppførsel. Benvolio og Romeo får vite om en Capulet-fest den kvelden som de bestemmer seg for å ødeleggee. De møter en annen venn, Mercutio, og går til Capulet-herskapshuset. Romeo møter Juliet, og de to blir umiddelbart forelsket - begge uvitende om hvem den andre egentlig var. Tybalt oppdager Romeo, og lover å drepe ham for å ha invadert familiens hjem.

Etter at Romeo forlater festen, oppdager han at han og Juliet kommer fra to fiendtlige familier. Men Romeo sniker seg likevel tilbake for å møte Juliet igjen. Romeos far Laurence går med på at de burde gifte seg, i håp om at et slikt ekteskap endelig kan gjøre slutt på feiden. Tybalt møter Mercutio og Romeo på en strand. Romeo forsøker å inngå fred, men Tybalt angriper ham. Mercutio blir dødelig såret. Rasende jager Romeo etter Tybalt, og skyter ham. Politimester Prince mener at Romeo burde forlate byen, og han skjuler seg hos sin far Laurence. I mellomtiden bestemmer Fulgencio at Juliet burde gifte seg med Dave Paris, guvernørens sønn. Juliet nekter, og Fulgencio truer med å fornekte henne fra familien deres. Juliet stikker av og oppsøker Laurence. Hun ber dem hjelpe henne, og hun truer med å begå selvmord.

Om filmen[rediger | rediger kilde]

Den ble en moderat publikumssuksess. Den innbrakte $147,5 millioner på verdensbasis, hvorav $46 millioner i USA.[1] Den havnet på en 21-plass over de mest innbringende filmene på verdensbasis i 1996 og på en 34-plass i USA.[1]

Filmen fikk forholdsvis gode kritikker, noe som gjenspeiles i at den har oppnådd 72 % på Rotten Tomatoes.[2]

Den ble belønnet med tre BAFTA-priser (musikk, manus og design), to priser ved Berlin International Film Festival (Sølvbjørnen og Alfred Bauer award) og en ved MTV Movie Award (til Claire Danes).[3]

I rollene[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ a b «Romeo + Juliet (1996) - Box Office Mojo». www.boxofficemojo.com. Besøkt 9. august 2019. 
  2. ^ «Romeo + Juliet (1996)». Rotten Tomatoes (engelsk). Besøkt 18. juli 2019. 
  3. ^ «Romeo + Juliet - IMDb». Besøkt 9. august 2019. 

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]