Hopp til innhold

Romantisk komedie

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Audrey Hepburn og Gregory Peck i en scene fra den romantiske komedien Prinsesse på vift (1953). Filmen handler om en journalist og en prinsesse som tilbringer en dag sammen i Romas gater.

Romantisk komedie (også kjent som «romcom» i USA) er en undersjanger av komedien som integrerer romantiske elementer. Disse komediene har ofte artige handlingsforløp som dreier seg om en eller flere romantiske forhold. Innenfor film er den romantiske komedien en undersjanger av komediefilmen og kjærlighetsfilmen, men den har også elementer fra screwballkomedien. TV-serier og skuespill kan også kategoriseres som romantiske komedier, for eksempel serien Venner for livet eller William Shakespeares skuespill En midtsommernattsdrøm.

En karakteristisk romantisk komedie følger et ungt par som blir adskilt av sosiale omstendigheter, for eksempel klasseforskjeller, misfornøyde foreldre eller ekskjærester. Den romantiske komedien har ofte en lykkelig slutt hvor paret overkommer hindringene og blir gjenforent.[1]

Det amerikanske filminstituttet har laget en kåring av de beste romantiske komediene fra USA. I denne listen ble Byens lys (1931) kåret til den beste romantiske komedien, etterfulgt av Annie og jeg (1977) og Det hendte en natt (1934).[2]

Referanser

[rediger | rediger kilde]
  1. ^ «Comedy and Tragedy». The School for New Learning, DePaul University. Besøkt 18. juni 2021. 
  2. ^ «AFI's 10 Top 10» (PDF). Det amerikanske filminstituttet. Arkivert fra originalen (PDF) 16. juli 2011. Besøkt 16. mars 2017. 

Eksterne lenker

[rediger | rediger kilde]
Autoritetsdata