Grenlandsbanen

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Grenlandsbanen
Info
TypeJernbane
UtgangsstasjonPorsgrunn stasjon
EndestasjonVegårshei stasjon
Drift
ÅpnetI planleggingsfasen
Type trafikkPassasjertrafikk
Teknisk
Lengde59 km

Grenlandsbanen er en prosjektert jernbane i en ytre korridor gjennom Telemark og litt av Agder, og innebærer en sammenkobling av Vestfoldbanen og Sørlandsbanen. Banen starter i Porsgrunn og blir sammenkoblet med Sørlandsbanen ved Skorstøl i Gjerstad kommune. Lengden er 60 km.

Per 2022 er utbyggingen skrinlagt og grunneiere som har båndlagt arealer ønsker disse frigjort.

Betingelser og konsept[rediger | rediger kilde]

For stasjoner på Sørlandsbanen fra Skorstøl og sørover vil ikke avstanden i km til det sentrale Østlandet avvike så mye fra i dag. Det vesentlige er at standarden på jernbanen er mye høyere over fremtidens Vestfoldbane, enn den er på dagens strekning fra Skorstøl til Drammen (Sørlandsbanen). Hovedbetingelsen for konseptet er derfor at Vestfoldbanen blir oppgradert vesentlig i forhold til i dag. Dette er blitt vedtatt og påbegynt i egne planer for Vestfoldbanen, men enkelte prosjekter mangler likevel for at konseptet skal kunne påbegynnes. Hele Vestfoldbanen må ha dobbeltspor hele veien, men dette har uansett vært Jernbaneverkets politikk siden 2009, som inkluderer minst 200 km/t mellom byene. På strekningen mellom Larvik og Porsgrunn ble det åpnet en dobbeltsporet jernbane den 28. september 2018.

Banen sto på prioriteringslisten til Jernbaneverket og Stortinget vedtok i 2014 at det skulle lages en konseptvalgutredning (KVU) for banen. Denne ble lagt frem 4. juli 2016[1].

I tillegg er Grenlandsbanen i seg selv en betingelse for at Sørvestbanen skal kunne bli en realitet.

Per 2022 er utbyggingen skrinlagt og grunneiere som har båndlagt arealer ønsker disse frigjort.[2]

Konsekvenser og driftsplan ved gjennomføring[rediger | rediger kilde]

Se [1] for mer informasjon.

Dersom prosjektet gjennomføres (og Vestfoldbanen er oppgradert) vil strekningen Oslo – Kristiansand ta 3t 23 min, mot dagens 4t 30 min. Reisetiden Skorstøl–Kristiansand er 1:25 for 117 km, og hvis den strekningen rustes opp kan 20-30 minutter spares ytterligere. I tillegg vil regionstoget mellom Kristiansand og Oslo (NSB Linje 50) inkludere byene langs kysten istedenfor inne i landet. Begge deler vil føre til større passasjerantall.

Sammenligning[rediger | rediger kilde]

Forskjeller for Linje 50, regionstoget mellom Kristiansand og Oslo

Dagens linjenett Med Grenlandsbanen
Reisetid Kristiansand - Oslo 4t 30 min 3t 21 min
Stasjoner mellom Kristiansand og Drammen

Det er tatt utgangspunkt i regiontoget R10
for Vestfoldbanens stoppesteder. Enkelte av disse kan muligens bli droppet
Byer i mellom Kongsberg Kragerø (mulig), Porsgrunn, Larvik, Sandefjord, Tønsberg, Holmestrand

De utelatte stasjonene[rediger | rediger kilde]

Dagens stasjoner mellom Skorstøl og Kongsberg (minus Gjerstad stasjon) kan ifølge Jernbaneverket betjenes med et eget regiontog som starter Kragerø og kobler seg på dagens nett ved Neslandsvatn stasjon, og sånn sett bruker den gamle Kragerøbanen. På sett og vis er man da tilbake til situasjonen i 1927 da Sørlandsbanen ble tatt i bruk frem til Kragerø. De sydligste delene av Kragerøbanen må da legges på nytt, og banen vil krysse Grenlandsbanen ved Sannidal / Tangen stasjon.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ «Grenlandsbanen tar deg raskere mellom Oslo og Kristiansand». Jernbaneverket. Besøkt 4. juli 2016. 
  2. ^ Mette Stensholt Schau (23. august 2022). «Lei av å vente på toget: – Det er bare tull!». NRK. Besøkt 23. august 2022. «De siste 30 årene har store områder i Agder og Telemark vært båndlagt for å gi plass til en sammenkobling. Men ingenting skjer. Nå vil grunneierne ha tilbake tomtene sine [...] I Jernbanedirektoratet kan ikke avdelingsdirektør Øyvind Hauge Støle se at det er mulig å bygge nå.» 

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

Autoritetsdata